Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Varkaus, Mekaaninen Musiikki, soittorasia, automaattipiano, gramofoni, jukeboxi, posetiivi


Vanhainkodin entisissä tiloissa toimivassa museossa on yli 300 soitinta.

Ihmeellisten instrumenttien museo

Mekaanisen Musiikin "Museo" Varkaudessa on aivan mainio käyntikohde myös niille, joille musiikki ei intohimo olekaan. Entisessä vanhainkodissa sijaitsevassa ”museossa” on esillä mm. posetiiveja ja muita automaattisoittimia.


  Mekaanisen Musiikin ”Museosta” pitää puhua nimenomaan lainausmerkeissä – mistään pölyttyneestä museosta nimittäin ei ole kysymys. Mekaanisen Musiikin ”Museossa” käynti on kokonaisvaltainen elämys, jonka humoristinen opastus paikoittain muistuttaa enemmän stand up -esitystä kuin perinteistä museokierrosta.

  Nähtävänä ja kuultavana on mekaanisen musiikin ihmeitä 1850-luvulta aina tähän päivään saakka. Soittimet ja muut vimpaimet ovat esillä seitsemässä suuressa salissa, jotka on sisustettu pieteetillä edustamansa aikakautensa asuun.

Kanalan kurjuudesta loistoon

  Museon kokoelmissa on laaja kirjo wanhoja soittorasioita, automaattipianoja ja -orkestereita, gramofoneja, jukeboxeja, posetiiveja sekä kaikkea muuta mekaaniseen musiikkiin liittyvää. Näytillä on mm. Amadeus, Amsterdamissa rakennetut katu-urut sekä maailman suurin orkestrioni, 75-miehinen Popper Goliath.

  Museon esineistö on harvinainen siksikin, että se on yhden perheen, saksalais-suomalaisen Kempfin perheen yksityinen kokoelma. Kempfit laittoivat kokoelmansa esille alun perin vuonna 1981 Tuusniemellä Hiidenlahden lakkautetun ala-asteen koulurakennuksessa, josta se vuonna 1988 siirrettiin nykyiselle paikalleen Varkauteen. Kokoelmaan kuului aluksi 70 mekaanista soitinta, mutta sittemmin se on kasvanut yli 300 soittimen kokonaisuudeksi. Suurin osa museon esineistä on täydessä toimintakunnossa, ja lähes jokaista esiteltävää kohdetta myös soitetaan reilun tunnin mittaisen opaskierroksen aikana.

  Kempfien kokoelma on 30 vuotta kestäneen keräilyn uskomaton tulos. Osa esineistä on hyvin harvinaisia, jopa niin harvinaisia, että niitä on jäljellä enää vain pari, tai jopa vain yksi ainoa kappale koko maailmassa. Esineet on haalittu vuosien varrelta mitä eriskummallisimmista paikoista – kuten se osiksi purettu, hylätty ja unohdettu automaattiorkesteri, joka korjattiin talteen saksalaisesta kanalasta.

Soittimia joka lähtöön – myös kotiin


  Varkauden museo on ainoa laatuaan Suomessa ja Pohjoismaissakin suurin. Kaiken kaikkiaan maailmassa on nelisenkymmentä mekaanisen musiikin museota.

  Näyttelyn lisäksi museo tarjoaa musiikkilaitteiden korjaus-, entisöinti-, ja arviointipalvelua. Sen kautta voi myös hankkia savikiekko- ja single-standardin mukaisia jukeboxeja, miniatyyri-instrumentteja tai oman posetiivin – joko täysin autenttisen 1900-luvun alun soittimen tai erehdyttävästi siltä näyttävän CD-soittimen.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »