Nro 1-2011
Luokittelu: Savo ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Kuopio, museo korttelimuseo, Kuopion taidemuseo


Kutojan tupa Kuopion Korttelimuseossa.

Astu sisään historiaan

Kuopion alueen museoissa ja vanhoilla tapahtumapaikoilla saa aitoa tuntumaa entisajan pohjoissavolaiseen elämäntyyliin ja menneiden aikojen elämään. Vanhaan puutalo-Kuopion tunnelmaan voit sukeltaa Kuopion korttelimuseossa.


Korttelin verran tarinoita

  Museokortteli sijaitsee alueella, jolla sijaitsi Kuopion vanhin kaupunkimainen asutus. Museokortteli käsittää yksitoista vanhaa puutaloa, joista osa on siirretty kortteliin, mutta monet ovat alkuperäisellä paikallaan. Rakennukset ovat 1700-luvun lopun ja 1800-luvun lopun väliltä.

  Rakennusten sisätiloissa esitellään eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvien perheiden asumista 1800-luvulta 1930-luvulle, sillä korttelissa asui aikanaan sekä kaupungin varakkainta että köyhempää väkeä.

  Apteekkitaloon on sisustettu 1910–1920-lukujen apteekki-interiööri. Yhteen rakennuksista on sijoitettu museon näyttelysali ja kokoustila. Säätyläisväen asumista esittelevässä rakennukseen on sijoitettu kirjailija Minna Canthin huone, jossa kirjailijalle kuulunut kalustokokonaisuus on sijoitettu mahdollisimman alkuperäiseen ympäristöön.

Mahtava mammutti

  Ajankelloa on siirretty vielä reilusti taaksepäin Kuopion luonnontieteellisessä museossa, jossa voi hämmästellä jättimäistä mammuttia tai kurkistaa Neandertalin ihmisen luolaan lattianrajan pientä valojonoa seuraten. Myös museon perusnäyttelyt kesä- ja talvisaleineen esittelevät Suomen luontoa ja sen ilmiöitä elämyksellisesti ekologiaan pohjautuen.

  Samassa rakennuksessa sijaitsevan kulttuurihistoriallisen museon perusnäyttelyissä esitellään Pohjois-Savon esihistoriaa ja asuttamista, paikallisia elinkeinoja ja elämänmenoa. Museorakennus, vuonna 1907 valmistunut jugendlinna, on itsessään jo näkemisen arvoinen.

von Wrightin veljesten jalanjäljillä

  Kuopion taidemuseo on elävä ja vireä, ja siellä on aina mielenkiintoista nähtävää. Nykytaiteen ilmiöt haastavat sekä katsojan että vanhan tutun suomalaisen kuvataiteen. Taidemuseossa esitellään erityisesti oman alueen taidetta von Wrightin taiteilijaveljeksistä Juho Rissaseen ja nykypäivän uusimpiin tekijöihin. Museon toiminnassa niin kokoelmien kuin näyttelyidenkin osalta keskeisinä teemoina ovat luonto ja ympäristö.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »