Nro 1-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ; 
Avainsanat: Pirkanmaa, Sastamala, Pukstaavi, kirjamuseoKirjalla on painoarvoa Pukstaavissa

Sastamalassa, Tampereen kupeessa avataan 1.7.2011 suomalaiselle kirjalle omistettu valtakunnallinen museo Pukstaavi. Pukstaavin ympärivuotinen näyttely- ja tapahtumatarjonta palvelee kaikkia kirjoista ja lukemisesta kiinnostuneita ikään katsomatta.


  Suomalaiselle kirjalle on puuhattu museota ainakin 1940-luvulta lähtien. Ajatus museon sijoittamisesta Sastamalaan (entinen Vammala) syntyi 1980-luvulla. Tuolloin kaupungissa alettiin järjestää jo perinteeksi muodostuneita Vanhan Kirjallisuuden Päiviä.

  Kirjan museon sisällön ja toiminnan suunnittelu käynnistyi vuonna 2002, kun Suomen Kirjainstituutti perustettiin Sastamalaan. Vuoden 2010 aikana saatiin päätökseen kaupungin keskustassa sijaitsevan vanhan apteekkarin talon peruskorjaus museon tiloiksi.

  Kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennus viihtyisine piha-alueineen tarjoaa ainutlaatuiset puitteet kirjamuseolle ja on näkemisen arvoinen kohde sinänsä. Samalla reissulla kannattaa katsastaa myös viereisellä tontilla sijaitseva Herra Hakkaraisen talo, joka esittelee Mauri Kunnaksen satuhahmojen maailmaa.

  Sastamalalla on pitkä historia kirjakaupunkina. Seudulla on juuret monella tunnetulla kirjailijalla, kuvittajalla, kielimiehellä ja tieteentekijällä – Antti Lizelius, Kaarlo Sarkia, Rudolf Koivu, Mauri Kunnas, Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Ensimmäinen suomenkielinen paikallislehti Tyrvään Sanomat (vuodesta 1894) ilmestyy paikkakunnalla edelleen, samoin maamme vanhimpiin kuuluva Tyrvään kirjakauppa (vuodesta 1891) jatkaa toimintaansa aivan Pukstaavin naapurissa.

Tuoreita näkökulmia

  Kirja-alan muutosten keskellä Pukstaavilla on tärkeä tehtävä suomalaisen kirjakulttuurin ja lukemisen edistäjänä sekä kirjan kulttuurihistorian tallentajana ja tunnetuksi tekijänä. Pukstaavi ei kuitenkaan ole mikään kirjan muistomerkki, vaan iloinen ja elävä koko perheen tapahtumakeskus. Pukstaavi avaa tuoreita näkökulmia kirjan historiaan ja nykypäivään ja tuo uusimman tutkimustiedon jokaisen ulottuville.

  Pukstaavin päänäyttelyssä kirjan kehitys esineenä ja ilmiöinä käsitellään inkunaabelista e-kirjaan. Kirjaihmiset, kuten lukijat, kirjailijat, kirjastonhoitajat, painotyöntekijät ja kustantajat saavat äänensä kuuluville. Näyttelyssä selviää myös, miten kirja kytkeytyy koulun, kirkon, politiikan ja koko yhteiskunnan kehitykseen.

  Näyttelyssä hyödynnetään sekä modernia museoteknologiaa että perinteistä museokerrontaa, interiöörejä, pienoismalleja, multimediasovelluksia, valo- ja videokuvaa, installaatioita, taideteoksia. Erityishuomiota kiinnitetään saavutettavuuteen, osallistamiseen ja elinikäiseen oppimiseen.

  Vaihtuvien näyttelyiden aiheina ovat ajankohtaiset kirjakulttuurin ilmiöt ja ihmiset. Ensimmäinen vaihtuva näyttely kertoo kirjahyllyistä. Näyttelyä varten on käynnistetty valtakunnallinen muistitiedon keruu, jonka tarkoituksena on tallentaa kirjojen omistamiseen ja säilyttämiseen liittyviä muistoja, kokemuksia, tarinoita sekä valokuvia.

  Pukstaavissa voi seurata draamaopastusta, katsoa näytelmää, kuunnella musiikkia, osallistua lukupiirin toimintaan, sitoa kirjan työpajassa tai harjoitella lausuntataitoja runokaraokessa. Pukstaaviin tulee myös oma kahvila, jossa voi levähtää vaikkapa kahvin ja leivoksen äärellä, ja museokaupasta saa ostaa persoonallisia kirja-aiheisia tuotteita kotiin viemisiksi tai lahjaksi.

  Pukstaavissa tavataan!Tekstin kirjoittiAnna Tuukkanen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »