Nro 1-2011
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä, maabrändi

Reissun päällä

Kirkasvalolamppu ja Alexander

  Naapurin rouva oli ostanut kirkasvalolampun. Ihminen kuulemma selviäisi hämärästä vuodenajasta vähemmin henkisin vaurioin ja pienemmällä masennuksella, jos päivittäin asettuisi vähintään tunniksi pistävän kirkkaaseen valokehään. Minä ihmettelin. Lempeän samettisen sininen hämärä vuodenaikahan on parasta rauhoittumisen aikaa. Kynttilän sytyttäminen pakkaspäivän aikaisin hämärtyvänä iltapäivänä vie turhat henkiset paineet ja tuo rauhallisen kiireettömän olon. Ja sitä paremmalta tuntuvat kevättalven ensimmäiset aurinkoiset päivät, kun ne ovat kauan odotettua kontrastia hämärille kuukausille.

  Ulkoministeri Alexander Stubb on poikkeuksellinen suomalainen. Hän hymyilee leveästi ja näyttää aidon ylpeältä suomalaisuudestaan. Stubbin asettama maabrändityöryhmä antoi raportissaan suomalaisille tehtäviä. Matkailualan tehtäväksi annettiin kehittää hiljaisen Suomen matkailupaketteja. Ei kirkasvalolampputekniikkaa. Viisasta minun mielestäni. Hiljaisuus, rauha, kiireettömyys ja kaikkia lähellä oleva puhdas luonto ovat meille arkisia itsestäänselvyyksiä. Monien muiden maiden kansalaisille ne ovat saavuttamatonta ylellisyyttä.

  Matkailuyrittäjille maabrändityöryhmä antoi tehtäväksi luoda retkeilystä, sienestämisestä ja marjastamisesta kiinnostavan matkailukokemuksen. Ulkomaalaiset jaksavat ällistellä suomalaista jokamiehenoikeutta, joka tekee metsän antimista ja luontoretkeilystä yhteistä omaisuutta. Italialaiset ja japanilaiset tuntuvat meitä paremmin ymmärtäneen metsäsieniemme arvon. Pitäisikö minunkin sukupolveni jo hiljalleen päästä irti siitä muistikuvasta, että mustikkaretket ovat pakkotyötä hyttysten inisevän ylivallan alla. Mustikat ovat superruokaa. Tehokkaampia terveyden edistäjiä kuin luontaistuotekaupan eksoottiset lisäravinteet.

  Meille kaikille suomalaisille brändityöryhmä antoi tehtäväksi korvata yksi etelänmatka lomalla Suomessa. Ilomielin! Ja entistä innokkaammin siinä vaiheessa, kun työryhmän asettama tavoite siitä, että järviemme vesi on juomakelpoista, toteutuu.

  Me suomalaiset emme ole tottuneet arvostamaan sitä, mikä on lähellä ja jonka saa halvalla tai jopa ilmaiseksi. Kun varakkaat, laatutietoiset ulkomaalaiset matkailijat soutavat tyynillä järvillämme, hiihtävät lapin laduilla, luistelevat luonnonjäällä, poimivat suppilovahveroja ja etsivät metsäpoluiltamme rauhaa ja hiljaisuutta, avautuvat ehkä omatkin silmämme näkemään kotimaan luontomatkailun mahdollisuudet.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »