Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

26.04.2011

Tutustu luontoon Vapriikissa


Luontonäyttely aukeaa Vapriikissa

Tekeillä suden metsä. (kuva: Marjo Uimi)
Tampereen luonnontieteellinen museo avautuu yleisölle pitkän odotuksen jälkeen 9.12.2010! Edellinen näyttely sijaitsi kirjastotalo Metsossa lähes viisitoista vuotta sitten. Nyt museon uuden perusnäyttelyn rakentaminen museokeskus Vapriikkiin on jo loppusuoralla. Näyttelyn kehittymistä voi ihastella ja ihmetellä museon internet-sivujen kautta.

Tampereen luonnontieteellinen museo avaa uudenlaisen ikkunan Pirkanmaan luontoon. Museo tarjoaa ajankohtaista tietoa luonnossa tapahtuvista ilmiöistä ja luonnon monimuotoisuudesta sekä vastaa luontoaiheisiin kysymyksiin. Museo järjestää luontoaiheisia näyttelyitä ja ylläpitää luonnontieteellisiä kokoelmia kotimaisista eläimistä ja kasveista.

Näyttelyiden ohella tarjolla tulee olemaan mm. luontoaiheisia tapahtumia. Museon kautta luontotietoutta on tarjolla kaikille kiinnostuneille. Museo vastaa mm. yleisön luonto-aiheisiin tiedusteluihin, auttaen eläinten ja kasvien määrityksessä ja osallistuen paikallisen luonnon tutkimiseen.

Eläimiä on jo saapunut kymmenittäin näyttelytilan dioraamoihin eli maisemakuvaelmiin. Joukkoon mahtuu toista kymmentä kalaa, yli 20 lintua, nisäkkäitä ja muutama luikertelijakin. Hyönteisiäkin näyttelyyn saapuu – ne lisätään maisemiin ja muualle lähes viimeisenä. Näyttelyyn tulee myös melkoinen määrä mitä erilaisimpia näytteitä – on täytettyjä eläimiä, mutta on paljon muutakin – jotain mitä voi näyttelyssä itse kukin aikanaan tutkia, kosketella, ehkä jopa nuuhkia...

Vielä ehtii nähdä myös tammikuuhun 2011 asti esillä olevan Karhun vuosi -näyttelyn, joka vie museokävijän karhumetsään yhden vuodenkierron ajaksi. Karhun, Suomen kansalliseläimen, syntymisen ja kuoleman kierto rytmitti metsässä elävän suomalaisen kalenterivuotta. Karhun vuoden kuluessa mesikämmen tulee tutuksi myyttisenä metsän kuninkaana, muinaisten suomalaisten palvomana esi-isänä ja pyyntiyhteisön jatkuvuuden turvanneena jumalana. Toisaalta näyttely nostaa esiin karhun nykyisen aseman kiisteltynä suurpetona ja metsästäjän tavoitelluimpana saaliina. Myyttisen karhun rinnalla kulkee vahva tietopaketti karhusta luontokappaleena.

Luonnontieteellinen museo

Eeva Oksman

« Takaisin