Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

15.02.2015

Luontovalokuvia Valamon luostarissa 14.2.-3.5.2015


Upeita luontovalokuvia nähtävänä Valamon luostarissa

Raimo Sundelin: Kylmäpihlaja
  Valamon luostarin kulttuurikeskuksessa 14.2.2015 avatuneessa näyttelyssä Alla taivaan päällä maan on esillä Suomen luontovalokuvaajien huippuotoksia. Mukana olevat kuvaajat tuntevat toisensa jo kymmenien vuosien takaa, sillä monet heistä olivat mukana luontokuvineen yhteisnäyttelyssä Pietarin Smolnassa vuonna 2004. Näyttely tarjoaa katsojilleen luontokuvien helmiä. Näyttely on esillä 3.5.2015 asti.

Kuvatessa luonnon armoilla

  Näyttelyn tiedottaja Pertti Hissan mukaan luontovalokuvaus on ennen kaikkea kestävyyslaji. Jonkun kuvan saamisesksi saattaa usein kulua kymmeniäkin vuosia, mutta joskus voi onnistua nappaamaan merkittävän kuvan vaikkapa kotiportailta.

  – Näidenkin näyttelyssä olevien kuvien saamiseksi on taivallettu pitkiä matkoja ja vietetty lukemattomia öitä piilokojuissa – yleensä kokolailla ankeissa oloissa, Pertti Hissa kertoo luontokuvauksen luonteesta. Hän toteaa, että onnistuneen kuvan jälkeen jokainen luontokuvaaja unohtaa kaiken sen aiheuttaman vaivan. 

Filmikuvia vai digikuvia 

  Luontokuvaajien otettua käyttöönsä uudenpolven nopeat digikamerat on saatu kuvia, joista menneinä aikoina saatettiin vain haaveilla. Filmi ei kuitenkaan ole kokonaan kadonnut kuvaajien käytöstä. Hissan lisäksi Hannu Hautala on niitä vanhan polven jääriä, jotka luottavat edelleenkin filmiin. 

  – Vuosikymmenet sitten kuvatuista mustavalkofilmeistä saadaan vieläkin tehtyä loistavia kuvia – miten lienee digin kanssa – ja eihän Mona Lisaakaan voi legopalikoista rakentaa, naurahtaa Hissa. 

Näyttelyn valokuvaajat:

Kauko Marjamäki: Millintarkka insinööri, jolle vaikeimmatkaan haasteet eivät ole muuta kuin ratkaistavia asioita. Tämä haasteiden vastaanotto ja niiden ratkaisut näkyvät Marjamäen kuvista. Vantaalla asuvalla luontokuvaajalla on Satakunnassa tukikohta, jossa hän voi toteuttaa kuvaussuunnitelmiaan.

Boijen Sundberg: Yrittäjätaustainen valokuvaaja, jolle Koillismaan korvet ja Hangon saaristo ovat tuttuja. Yrityksessä tapahtunut sukupolvenvaihdos vapautti aikaa lähes ammattimaiselle valokuvaukselle. On valokuvaajia, joilla on vain hyviä kuvia – Boijen Sundberg on yksi heistä.

Pertti Hissa: Yli kolmekymmentä vuotta töitä matkailualalla ja 60 vuotta valokuvausta luo elämänkatsomukseen ja kuvaukseen oman vivahteensa. Nuo vuodet ovat osoittaneet, että raha yksin ei luo maailmassa turvaa ja onnellisuutta sekä sen kuinka röyhkeästi ihmiskunta ryöstää luontoa vailla mitään vastuuta. Kaiken mittana on kvartaali ja sen tulos.

Arno Rautavaara: entinen tietokirjallisuuden toimituspäällikkö on kuvanut yli 50 vuoden ajan. Lintukuvauksesta lähtenyt harrastus on tuottanut kuvia mm. kirjoihin, lehtiin, kortteihin ja etiketteihin. Rautavaara on vetänyt luontokuvausretkiä niin Huippuvuorille, Tansaniaan kuin Etelämantereellekin.

Benjam Pöntinen: Luontokuvaaja, tietokirjailija ja kirjankustantaja. Hänet tunnetaan erityisesti pohjalaisen lato- ja lakeusmaiseman puolestapuhujana. Suuri mielenkiinto hänellä on kuvata myös lentäviä lintuja, liito-oravia ja lepakoita. Pöntinen on kuvittanut kaksikymmentäviisi vuotta kestäneen ammattilaisuransa aikana 27 valokuvateosta. Liito-oravasta ja lepakoista on valmistunut myös TV-dokumentit.

Raimo Sundelin: eläkkeellä oleva Rauman kaupungilla palvellut rakennusarkkitehti, joka tunnetaan saaristoluonnon ja –kulttuurin kuvaajana ja puolestapuhujana niin pienille kuin suurille yleisöille. Sundelinin saariston valokuvaus on koko ajan laajentunut aktiivisuudeltaan, aiheiltaan ja alueiltaan, ja kuvaustavoitteena on aina saariston ainutkertaisuuden ymmärtäminen ja vaaliminen.

Asko Salmi: Lääketieteen tohtori, kirurgi, on kuvannut lähes 50 vuotta ja todennut, ettei mikään tai kenenkään kuva ole kestänyt aikaa. Liian yksiselitteinen ja skarppikuva pitkästyttää ennemmin tai myöhemmin. Kokeellisten kollaasien ajatuksena laittaa kuviin sekä konkreettisesti että visuaalisesti useampia kerroksia. Abstraktimpi ilmaisu antaa mielelle ja mielentilalle enemmän mahdollisuuksia tutkia kuvaa ja löytää erilaisia ratkaisuja ja tunnetiloja.

Hannu Hautala: Suomalaisen luontokuvauksen grand old man on kerännyt uransa aikana lähes kaikki palkinnot, joita valokuvaamalla voi saada. Vuoden lehtikuvan hän otti jo 1973, ja viime vuosien huippuja ovat Oulun yliopiston kunniatohtorin arvo sekä tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Hänen laaja kirjallinen tuotantonsa yltää jo 55 teokseen, ja vuonna 2014 hänellä myönnettiin Pro Finlandia mitali.


Valamon luostarin sivuille >>

Eeva Oksman

« Takaisin