Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

16.06.2015

Juhlavuosi Valamon luostarissa


Juhlavuosi Valamon luostarissa


Valamon munkkiluostari on ortodoksisen uskonelämän ja kulttuurin elävä keskus, joka ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. 
  Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta siitä, kun Valamon luostari muutti Heinävedelle. Historiaa juhlistetaan monenlaisilla kulttuuritapahtumilla, musiikilla ja suuren suosion saaneen Mestarin jälki -näyttelyn toisella osalla.

  Valamon luostari sijaitsi alkujaan Laatokalla, jossa luostaritoimintaa on tiettävästi harjoitettu jo ainakin 1300-luvulta lähtien. Talvisodan seurauksena luostari ja sen parisataapäinen veljestö joutuivat evakkomatkalle. Eri vaiheiden jälkeen luostari asettui viimein Papinniemen Saastamoisen kartanoon ja syntyi Uusi Valamo. Luostarin veljestöön kuuluu tällä hetkellä 13 miestä.

  Nykyään Valamo tunnetaan yhtenä ortodoksisen uskon ja kulttuurin näkyvimmistä hengellisistä keskuksista Suomessa ja Pohjolassa. Luostarissa käy vuosittain useita kymmeniä tuhansia pyhiinvaeltajia ja matkailijoita. Kesällä Valamon erilaisissa näyttelyissä voi tutustua muun muassa kristilliseen kansantaiteeseen ja kirkollisiin käsikirjoituksiin, joista vanhimmat ajoittuvat 1700-luvun alkuun. Oman pienen lisänsä tuo Valamon opiston Tule ja näe -kesänäyttely, jossa pääosassa ovat munkkien silmälasit. Myös Valamon historiallinen näyttely on uudistettu 75-vuotisjuhlien kunniaksi. 

  Hengellisen ytimensä ohella Valamo tarjoaa kävijöille monipuolisia kulttuurielämyksiä. Päivittäisten jumalanpalvelusten lisäksi järjestetään useita piano- ja laulukonsertteja. Suomalaisen runon illassa voi kuulla toiverunojaan. Syyskuinen Vesa-Matti Loirin hyväntekeväisyyskonsertti on jo loppuunmyyty. Merkkivuoden juhlaseminaari järjestetään itsenäisyyspäivän viikonvaihteessa joulukuussa.

  Luostariin on helpointa tutustua oppaan johdolla. Kesäkaudella järjestetään päivittäin useita opastettuja kierroksia. Lisäksi tarjolla on mm. risteilyjä m/s Sergei -laivalla Juojärvelle, Valamon ja Lintulan luostareiden välille. Lähistöllä sijaitsevan Karvion kesäteatterin tämän kesän näytelmä tutustuttaa Valamon historiaan 1950–60-luvuilla. Kesätarjontaa rikastavat myös Valamon opiston kurssit, joilla voi opiskella monenlaisia käden-, ajattelun ja sydämen taitoja.

  Kesän mentyä Valamoon saadaan jälleen näytteille väkevä kattaus kansallisten ja kansainvälisten kuuluisuuksien taidetta. Mestarin jälki II -näyttely tuo luostariin muun muassa useita Rembrandtin, Salvador Dalín, Marc Chagallin ja Andy Warholin kristillisaiheisia teoksia. Ensimmäinen Mestarin jälki -näyttely vuonna 2014 houkutteli paikalle ennätysyleisön, 7300 kävijää.


Valamon luostarin sivuille >>

Eeva Oksman

« Takaisin