Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

16.06.2016

Lenin-museo uudistui perinpohjin  Tampereella toimiva Lenin-museo avautui perjantaina 17.6.2016 yleisölle kokonaan uudistettuna. Museo on täysin muuttunut sekä sisällöltään että tiloiltaan. Henkilöpalvonnan sijaan uusi neuvostokriittinen näyttely kertoo kaunistelemattoman tarinan Neuvostoliiton noususta ja tuhosta käyttäen nykyaikaista ja monipuolista museotekniikkaa. 

  Näyttely alkaa lyhytelokuvalla, joka muistuttaa, miksi Lenin-museo toimii Tampereella. Filmi kertoo Leninin ja Stalinin ensikohtaamisesta Tampereen työväentalossa pidetyssä bolsevikkien salaisessa kokouksessa joulukuussa 1905. Matka halki kuohuvan 1900-luvun jatkuu suurlakon ja vallankumousten äänimaisemista kahden uuden valtion synnytystuskiin. 

  Stalinin ajan vankileirien todellisuus huokuu Gulag-pienoismallista, joka tuo näkyviin terrorin ajan kauhut. Sota-aikaa esittelevät rivimiesten perspektiivistä niin Suomi-konepistooli, sotavangin reppu kuin aito desanttiradio.

  Ystävyys-, yhteistyö- ja avunantosopimuksen aikakautta käsitellään iloisen idänkaupan, suomettumisen, itäturismin sekä neuvostoarjen kautta. Museossa voi istahtaa neuvostoliittolaisen olohuoneen sohvalle katselemaan televisiota ja lukemaan lehtiä. Neuvostoliiton hajoamisesta kerrotaan monipuolisin kuva-aineistoin ja potkua antavat muun muassa Mato Valtosen Leningrad Cowboys -kengät pitkine terävine kärkineen. 

  Uuden näyttelyn aineisto perustuu omien kokoelmien lisäksi useiden suomalaisten museoiden ja yksityishenkilöiden aarteisiin. Lisäksi yhteistyötä on tehty venäläisten museoiden kanssa ja kierretty ahkerasti itänaapurin kirpputoreilla.

  Uusi museo on yhtä aikaa sekä vakava että viihdyttävä. Museo on avoinna elokuun loppuun päivittäin kello 11-18. Syyskuun alusta lähtien ovet ovat avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 11-17. Ryhmille järjestetään opastuksia tilauksesta, ja tavallisen opastuksen lisäksi museoon voi tutustua myös draamallisella Matka halki neuvostohistorian -kierroksella. Asiakkaita palvelee myös entistä monipuolisempi museokauppa ja tiloissa voidaan järjestää yksityistilaisuuksiakin.


Lenin-museon sivuille>>

Eeva Oksman

« Takaisin