Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

05.09.2016

Unelmien kuteet Jyväskylässä 15.9.-4.12.2016

Keskellä Anna Bolena (Riikka Hakola), Donizzetti: Anna Bolena, Suomen Kansallisooppera 1998. Pukusuunnittelu Anna Kontek. Kuva Heikki Suomi.

  Suomen käsityön museossa on syksyn ajan esillä hurmaava ja värikylläinen pukunäyttely Unelmien kuteita. Näyttelyssä esitellään Teatterimuseon kokoelmissa olevia historiallisten näytelmien ja esitysten asuja eli epookkipukuja 1800-luvun lopulta 2000-luvulle.

  Epookkipuvut ovat aikansa ja tekijöidensä tulkintoja tietystä historiallisesta aikakaudesta. Ne eivät välttämättä ole historiallisen tarkkoja pukuja, vaan ne pyrkivät tavoittamaan esitettävän aikakauden tunnelman. Pukuun kutoutuu paitsi kuvattavan aikakauden, myös esitysajan materiaaleja, valmistustapoja ja kauneusihanteita. Epookkipuku on siis paljon enemmän kuin vaate, se kertoo historiasta, nykypäivästä, muodista, ihanteista, pukusuunnittelijoista, ompelijoista, mielikuvituksesta ja rakkaudesta teatteriin. Meidän tarvitsee vain osata kuunnella niitä!  Unelmien kuteita -näyttely tarjoaa pukuelämysten lisäksi näkökulmia näyttämöpukujen kuunteluun. 

  Näyttelyssä esillä olevat yli viisikymmentä näyttämöpukua edustavat kolmea historiallista tyyliaikakautta: keskiaikaa, renessanssia ja rokokoota. Puvut vievät esiintyjät ja katsojat mukanaan toiseen aikaan ja paikkaan, mutta näyttämöpuvuillakin on oma pitkä historiansa. Esitysten ohjaajat, esiintyjät, pukujen suunnittelijat ja valmistajat ovat tehneet esityksistä ja sen aikakaudesta aina omat tulkintansa. Tästä johtuen esimerkiksi 1950-luvulla tehty renessanssipuku näyttää erilaiselta kuin 1990-luvulla valmistettu, vaikka ne ovatkin saaneet innoituksensa samalta vuosisadalta. 

Ota selfie näyttöpuvussa

  Unelmien kuteita -näyttelyn on Teatterimuseolle suunnitellut ja koonnut TaT Joanna Weckman. Hänen mielestään näyttelyn aarre on Suomen ensimmäisen suuren näyttämödiivan, Ida Aalbergin pariisilaiskorsetti.

  – Idan korsetti kertoo aikansa naisnäyttelijöiden tarinaa. On vaadittu valtavaa rohkeutta selättää ennakkoluuloja teatterissa työskentelyä kohtaan. Varhaisten naisnäyttelijöidemme työskentely ei ole ollut helppoa, Weckman toteaa. 

  Myös vuosina 1920-1930 toimineen Lahden Työväen Teatterin puvut ja esineistö puhuttelevat Weckmania. 

  – Teatteri oli todella köyhä, peltipurkeista tehtiin miekkoja, shampanjapullojen vaaleanpunaisesta kreppipaperisuojuksesta viuhkoja. Sisällissota oli juuri takana ja he halusivat tehdä teatteria ja luoda kauneutta ympärilleen.

  Ihastuttavia näyttämöpukuja on myös mahdollista päästä itse sovittamaan. Näyttelyssä on valikoima kokeiltavia asuja Teatterimuseosta ja Jyväskylän kaupunginteatterista. Näyttelykävijät voivat kuvata itsensä tyylikkään peilin edessä ja jakaa kuvia sosiaalisessa mediassa. 

  Asiakkaat voivat tutustua omalla mobiililaitteellaan katkelmiin esillä olevien pukujen näytelmistä. Seinätön museo -ääniopastus löytyy osoitteesta www.tarinasoitin.fi/unelmienkuteita.

  Näyttelyn sisäänpääsymaksusta (6€) saa kahden euron alennuksen näyttämällä Jyväskylän kaupunginteatterin syyskauden lippua. Vastaavasti näyttelykuittia näyttämällä saa kaupunginteatterin Ansa-musikaalin lipusta kahden euron alennuksen (norm. 36€).

Asiantuntijaluentoja näyttämöpuvuista

  Näyttämöpukujen maailmaan voi eläytyä asiantuntijaluennoilla. Luennot järjestetään yhteistyössä Jyväskylän kansalaisopiston kanssa ja ne pidetään Suomen käsityön museossa.

Keskiviikko 12.10. 17:30–19:00 
Kauneuden paino – kankaanpainanta näyttämöpuvuissa
Pasi Räbinä, pukusuunnittelija
Luennoitsija esittelee useiden näyttämöproduktioiden kautta erilaisilla painokangasmenetelmillä toteutettuja näyttämöpukuja ja kankaita. Hän kertoo ja näyttää esimerkein käyttämiään painokangastekniikoita sekä pohtii materiaalin merkitystä pukusuunnittelijan suunnitteluprosessissa.

Keskiviikko 23.11. 17:30–19:00
Inspiroiva matka illuusioon
Karmo Mende, lavastaja ja pukusuunnittelija
Viron taideakatemiasta valmistunut ja parhaillaan Jyväskylän kaupunginteatterissa lavastajana työskentelevä Karmo Mende kertoo lavastajan työstään niin teatteri-, ooppera- kuin TV–produktioissa. Kaikissa on kyse illuusion luomisesta, jolloin materiaalit ja tekniikat on keksittävä aina uudelleen.


Suomen käsityön museon sivuille >>

Eeva Oksman

« Takaisin