Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

08.09.2016

Porissa tarjolla kompostointioppia ja puutarhaneuvoja

Puistossa on esillä monipuolinen kattaus erilaisia kompostoreja. Kuva: Tiina Toivonen

  Kiinnostaako kompostointi, mutta oma tietotaito epäilyttää? Silloin kannattaa suunnata retkelle Poriin! Keväällä 2016 Porin kaupunki avasi Kirjurinluodotie 6:ssa pysyvän kompostoinnin esittely- ja mallikäyttöalueen, jonka tarkoitus on innostaa oikeaoppiseen ja sujuvaan ruoka- ja puutarhajätteen kompostointiin sekä omakotitaloissa että mökeillä. Puisto on avoinna joka päivä 24.5.–31.10.2016, ja talven jälkeen se avataan jälleen keväällä 2017. 
 
Porin Kompostointipuisto paljastaa kompostoinnin salat

  Projketipäällikkö Tiina Toivosen mukaan ajatus omasta kompostorista houkuttelee monia ympäristön tilasta tai puutarhan hoidosta kiinnostuneita ihmisiä, mutta sen aloittaminen ilman aikaisempaa kokemusta voi tuntua hankalalta. 

  – Aina ole itsestään selvää mitä kaikkea voi ja saa kompostoida, mitä kompostointi vaatii tai millainen kompostori täyttäisi parhaiten omat tarpeet. Kompostoinnin alussa voi esiintyä erilaisia ongelmia, ja pettymys on suuri, kun kompostorin luukusta ei tulekaan muutaman viikon kuluttua valmista mustaa multaa. Kompostointi ei kuitenkaan ole hankalaa, kunhan vain tietää kuinka kompostia tulee hoitaa ja viitsii pikkuisen nähdä vaivaa siinä onnistumiseksi, Toivonen vakuuttaa. 

  Poriin rakennetun kompostoinnin esittely- ja mallikäyttöalueen tavoitteena on madaltaa kynnystä kompostoinnin aloittamiseksi ja estää kompastumisia kompostoinnin ensimmäisiin vastoinkäymisiin. Kompostointipuisto ja siellä työskentelevät kompostineuvojat tarjoavat kävijöille monipuolisesti tietoa kompostoinnista. Puistossa on esillä parikymmentä kompostoria ja tietoja niistä, joten erilaisia malleja voi vertailla keskenään. Toivonen vinkkaa, että kaupallisten mallien rinnalle on tuotu tee-se-itse-kompostoreja, joiden rakennusohjeet saa mukaansa. 


Neuvontamökin seinässä olevista postilaatikoista löytyy mukaan otettavaa materiaalia. Kuva Tiina Toivonen.
  Keskellä puistoa on mallikäyttöalue, johon on sijoitettu toiminnassa oleva kompostoreita, joten tapahtumiin tai kursseille osallistuvat pääsevät vaikka tyhjentämään kompostoria. Opastustaulut tarjoavat perustietoa kompostoinnista.

  Kompostointipuisto toteutettiin osana Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti toteuttamaa Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanketta. Hanke saa rahoituksen ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevasta RAKI-ohjelmasta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on vähentää ruokahävikin syntymistä ja lisätä sen hyödyntämistä ja näin edistää ravinteiden kierrätystä. Kompostointi on keino kierrättää biojätteen sisältämät ravinteet.

Kompostointi kannattaa

  Keittiössä syntyvästä ruokajätteestä ja puutarhan kasvijätteestä syntyy kompostoimalla ravinnepitoista multaa, joka voidaan käyttää maanparannusaineena ja lannoitteena puutarhassa. Ravinteet pysyvät omalla tontilla eikä sekajäteastia täyty niin nopeasti, joten sen tyhjennysväliä voi pidentää, mistä syntyy säästöä. Näin biojätettä ei tarvitse kuljettaa muualle hyödynnettäväksi tai jätteenpolttolaitokselle, jossa biojäte haittaa polttoa ja ravinteet menetetään luonnon kiertokulusta. Kompostointi on siis käytännönläheinen ja hyödyllinen tapa parantaa maailmaa!

Vierailulle Poriin

  Porin Kompostointipuisto on avoinna 31.10.2016 asti. Siellä voi vierailla omatoimisesti milloin tahansa.

  – Kompostineuvojat päivystivät puistossa keskikesällä, mutta ryhmille voi edelleen varata maksuttoman opastuksen puistoon, Toivonen kertoo.  


Kompostointipuiston vieressä oleva Kivikkopuutarha esittelee kuivahkon kasvupaikan kasveja. Kuva Josefina Hietanen
  Puisto sijaitsee Kirjurinluodon suositun ulkoilu- ja virkistysalueen kupeessa. Vierailija voi saada samalla käynnillä sekä kompostointi- että puutarhaneuvontaa, sillä puisto toimii Satakunnan Vihertietokeskuksen yhteydessä. Satakunnan Vihertietokeskus on puutarha-alan neuvontakeskus, jonka palvelee puutarha-alan harrastajia tarkoituksenaan lisätä kiinnostusta ja mahdollisuuksia puutarhaharrastukseen, puutarhan rakentamiseen ja hoitoon, hyötykasvien kotitarveviljelyyn sekä ympäristön- ja maisemanhoitoon.


Lue lisää >>

Eeva Oksman

« Takaisin