Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

17.10.2016

Reippailemaan Tahkolle!

Tahko-reittiopaste rinteen juurella. Kuva: Kuopio-Tahko Markkinointi Oy

  Kesän 2016 aikana Tahkon alueen pyöräily- ja patikointireitit ja niiden opasteet on käyty läpi ja merkinnät tuotu ajan tasalle. 

  Tahkolle on luotu viisi eripituista reittiä, joista neljä on ympyräreittejä. Yksi yhdysreitti kulkee Huutavanholman luonnonsuojelualueen läpi. Reitit on nimetty ja merkitty maastoon uusin opastekyltein ja värikoodein. Opasteissa ulkoilijalle kerrotaan reitin nimi, kulkusuunta sekä matkan pituus reitin loppupisteeseen. Lisäksi kylteissä on luonnollisesti reitin värikoodi, jotka näkyvät opastekylttien lisäksi kunkin reitin varrella puiden kyljissä.

  Merkityistä reiteistä Tahkolahden kierros 1,5km (sininen) on luokiteltu helpoksi. Siinä ei ole nousuja eikä laskuja, ja kse kulkee tiestöä ja siltaa pitkin. Reitti lähtee Tahkolahdelta, kiertää lahden Sandels-sillan yli ja palaa Tahkolahdelle. Rahasmäen kierros 20,1 km (musta) on vaativa, sillä siinä on paljon nousuja ja laskuja. Reitti kulkee seuraavasti: Tahkolahti, vanha tuolihissi, Hiekkoniemen kota, Rahasmäki, Välimäki, Nipasen kota, Taukotupa, Peipposharju, Korpipelto, Tahkolahti.

  Tahkomäen kierros 14,4 km (punainen) on suhteellisen vaativa pitkähköine nousuineen Tahkomäelle ja laskeutumisineen mäeltä alas. Reitti kulkee Tahkolahdelta vanhalle tuolihissille ja sieltä moottorikelkkareittiä pitkin Panorama Barin kautta Pehkuun. Sieltä pyöräilijät jatkavat Pehkuntien kautta Nipasen kodalle, kun taas patikoitsijat tulevat sinne Huutavanholman kautta. Loppumatka on yhteinen kulkien Nipasen kodan, Peipposharjun ja Korpipellon kautta takaisin Tahkolahdelle. 

  Kettukankaan kierros 4,1 km (keltainen) on helpohko reitti, jossa on jonkin verran nousua ja laskua. Reitti kulkee poluilla ja ulkoilureististöpohjilla. Kierros alkaa Tahkolahdelta kiertäen Huutavanholman, Kettukankaan ja valaistun ladun kautta takaisin Tahkolahdelle.

  Huutavanholman luonnonsuojelualueen reitti n. 1,8 km (vihreä) on polkuja pitkin kulkeva helpohko reitti. Patikoitsijoilla on Huutavanholman reitiltä yhteys Kettukankaan ja Tahkomäen kierroksille.

  Uusitut reitit värikoodeineen ovat painettuna MediaMaps Oy:n tuottamassa Tahko–Nilsiä-kartassa, jota on laajasti jaossa Tahkon ja Nilsiän alueen yrityksissä. Tahkon reittipoolin tuottamaan karttaan uudistukset tulevat kesän 2017 karttaan. Myös tahkonreittipooli.fi- ja tahko.com-sivuille uusittu kartta saadaan julkaistavaksi tulevan talven aikana.

  Uudistustyön liikkeellepanijana on toiminut Tahkon kyläyhdistys ja työhön on osallistunut myös Kuopion kaupunki. Itse konkreettisen merkintätyön maastossa teki Tahko Safarit Oy. Uudistamisprosessissa Tahkon kyläyhdistys kävi läpi reittipohjat ja luonnosteli reittien linjaukset. Linjausten pohjalta Kuopion kaupunki tuotti reittiopasteet, jotka Tahko Safarit sitten istutti maastoon.

  Reitistöjen kartoitusvaiheessa kiinnitettiin huomiota merkkaamisen lisäksi myös reittien linjauksiin ja niitä korjattiin joiltain osin.

  – Halusimme, että Tahkolla liikkuminen olisi paitsi turvallista, myös mukavaa ja rentouttavaa kaiken ikäisille. Reitistöjä täydentävät hienosti useat, upeilla näköalapaikoilla olevat levähdyspaikat, kodat ja laavut, jotka nekin on merkitty reittikarttoihin. Tahkon kaikki palvelut mm. kaupat, ravintolat ja vuokraamot ovat lähtöpaikan välittömässä läheisyydessä, kommentoi Tahkon kyläyhdistysaktiivi Mari Hartikainen.

Reitistöjen kehittäminen jatkuu

  Tahkon reittien kehittäminen jatkuu nyt tehdyn työn jälkeenkin. Tahkon kyläyhdistys on hakenut hankerahoitusta Tahkon retkeilyreittien kehittämistä varten ja toiveissa on saada hanketta eteenpäin jo lähiaikoina.

  Lisäksi jo varmistuneena kehittämistoimenpiteenä on tulossa uusi retkeilyreittien lähtöpaikka. Nyt merkittyjen reittien virallinen lähtö- ja paluupaikka on Tahkolahti, josta myös reittien pituudet on mitattu. Lähtöpaikalle on tulossa reitti-infopiste, joka toteutetaan talven jälkeen.


Lue lisää>>

Eeva Oksman

« Takaisin