Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

23.08.2017

Monipuoliset Kauhajoen Ruokamessut jälleen 1.–3.9.2017

Kauhajoen Ruokamessujen tämän vuoden teemana on "Elinvoimaa kotimaasta". Kuvat: Kauhajoen Ruokamessut

  Kauhajoen Ruokamessut järjestetään jo 27. kerran. Ruokapitäjän sadonkorjuuajan päätapahtuma tarjoaa paljon ajankohtaista kuultavaa, nähtävää, maisteltavaa, aistittavaa ja tietysti myös herkkuostoksia koko viikonlopun ajan. Runsaslukuinen, yli 130 näytteilleasettajan joukko tuo messuille kauden parhautta. Oheisohjelma on poikkeuksellisen laaja: useita ajankohtaisia asiantuntijahaastatteluja, ruokanäytöksiä, reseptejä, työpajoja ja perinnepiha sekä Ruokaseminaari jo torstaina 31.08.2017.
 
  Ruokamessujen tämän vuoden teema ”Elinvoimaa kotimaasta” kunnioittaa Suomi 100 -juhlavuotta ja rakentaa siltaa ensivuoteen, jolloin perinteikäs ruokapitäjä täyttää hulppeat 150 vuotta. Silloin Ruokamessujen yhteydessä Kauhajoella järjestetään myös Eteläpohjalaiset Spelit.

  ”Olemme koko messujen historian ajan olleet elinvoimaisen ja puhtaan lähiruuan sanansaattajia. Oman maan antimet merkitsevät meille kauhajokelaisille perinteitä, tätä päivää ja tulevaisuutta. Elämmehän täällä peltojen keskellä ja paikkakunnalla on viljelyksessä noin 23000 hehtaaria ja toimivia maatiloja lähes 500. Luonto, ruuan alkutuotanto ja elintarviketeollisuus ovat lähellä meitä”, kertoo messupäällikkö Riitta Alapiha

"Vireän maaseudun säilyminen on elinehto kotimaiselle ruuantuotannolle”

  Suomalaisen ruokatuotannon aktiivinen puolestapuhuja, keittiömestari, ruokatoimittaja, ravintoloitsija sekä Maa- ja kotitalousnaisten puheenjohtaja Maija Silvennoinen on tiukasti sitä mieltä, että suomalaisesta ruuan alkutuotannosta tulee huolehtia entistä energisemmin. Maanviljelijöiden ja karjatilallisten tilanne ei ole helppo. 


Keittiömestari Maija Silvennoinen on jälleen mukana Kauhajoen Ruokamessuilla.  
  ”Maataloutemme ei ole vielä koskaan ollut tällaisessa ahdingossa kuin se nyt on. Yrittäjät sinnittelevät ongelmiensa ja suuren velkataakkansa kanssa. Omavaraisen kotimaisen ruokatuotannon säilyttäminen on hyvinvointimme peruskivi, eikä siitä saa koskaan luopua. Kukoistavaan maaseutuun ja sen tulevaisuuteen on satsattava laaja-alaisesti”, Silvennoinen peräänkuuluttaa.

Suomalaiset maut kunniaan

  Maija Silvennoisen mielestä Suomessa on vihdoin koittanut aika, jolloin lähiruokaa todella arvostetaan. Esimerkiksi nuoret lapsiperheet suosivat entistä enemmän puhtaita kotimaisia raaka-aineita ja haluavat tarjota jälkipolville parasta mitä maa tuottaa.

  ”Ilolla katson, kun suomalaisen ruuan arvostus vihdoin kasvaa. Olemme palaamassa juurille, ja se on mielestäni erityisen tärkeä asia”, Silvennoinen luonnehtii.

  Kauhajoen Ruokamessujen ainutlaatuisuus koostuu traditioista, aitoudesta ja jatkuvuudesta 
Useaan otteeseen Kauhajoen Ruokamessuilla keittiömestarina vieraillut Silvennoinen arvostaa tapahtumaa juurikin sen aitouden ja kiehtovan ilmapiirin ansiosta. Samat näytteilleasettajat ja tuottajat tulevat vuodesta toiseen paikanpäälle ja tarjolla on laaja skaala lähiruokaa, muuta tapahtumaan sopivaa sortimenttiä unohtamatta.

  ”Odotan taas innolla, että pääsen maistelemaan esimerkiksi Kauhajoen Laatuleipureiden ihanaa naurisleipää, jota en ole muualla saanut. Muun muassa Sunspeltin, Korpelan Myllyn, Kolatun Juustolan ja Närpiön Vihanneksen tuotteet ovat makuelämyksinä suomalaista ruokaa parhaimmillaan. Tietysti on myös ilo tutustua uusiin tuottajiin ja heidän valikoimiinsa”, Silvennoinen sanoo.

Kauden tuoretta satoa ja tuotteita suoraan maatiloilta, kasvihuoneista ja luonnosta

  Niin matkailualalla kuin maanviljelyssäkin on viileää kesäsäätä kavahdettu. Tämän kasvukauden poikkeuksellisen kolea sää on kasvattanut satoa hitaanpuoleisesti, toisaalta taas esimerkiksi marjasato on hyvälaatuista. Vanha sanonta ”vilu viljan kasvattaa” - saattaa pitää kuluvana satokautena paikkansa, kunhan sato saadaan kypsäksi hyvän sään aikana. 

  ”Kauhajoen alueella povataan keskinkertaista vilja- ja vihannessatoa. Hedelmä- sekä marjasato on tänä vuonna hyvä ja kausi on ollut pitkä”, kertoo MTK-Kauhajoen toimipisteen Merja Akseli. ”Mitä pidemmälle korjuutyöt venyvät, niin sitä enemmän riskit ja kustannukset korjuusta kasvavat. Joten toivotaan lämmintä ja pitkää syksyä”, hän jatkaa.

  Ruokamessut ja -seminaari järjestetään yhteistyössä Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin, Seinäjoen ammattikorkeakoulun sekä paikallisten yrittäjien kanssa.


Lue lisää tapahtuman sivuilta >>

Eeva Oksman

« Takaisin