Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

28.05.2018

Filmitähtien jäljillä Virka-gallerian viimeisessä näyttelyssä 1.6.–26.8.2018

Tauno Palo Suomen Filmiteollisuus (SF) Oy:n elokuvassa Kaivopuiston kaunis Regina (1941). © KAVI
 
Syksyllä toimintansa lopettava Helsingin kaupungintalon Virka-galleria on tuottanut aulan päänäyttelytilaan ja näyttelytila Katariinaan vuosittain useita näyttelyjä sekä joitakin lyhytkestoisia pop up -näyttelyjä. Kymmenen vuoden ajan kaikille avoimet ja maksuttomat näyttelyt ovat avanneet uusia näkökulmia Helsinkiin ja tehneet Suomen pääkaupunkia tutuksi eri-ikäisille ja erilaisista taustoista tuleville asukkaille sekä matkailijoille. 

Ansa ja Tauno, Kesäillan valssi, Prinsessa Ruusunen ja Juurakon Hulda – Virka-gallerian viimeisessä näyttelyssä kuljetaan elokuvatähtien jäljillä Helsingissä. Pääosassa ovat suurten studioiden kultakautena, 1930–1960-luvuilla valmistuneet helsinkiläiset elokuvat. Näyttely tutustuttaa elokuvien hauskoihin, syntisiin, kepeisiin ja tyylikkäisiin helsinkiläisiin.  
 
Näyttelyssä on esillä elokuvapukuja, harvinaista esineistöä, valokuvia sekä alkuperäisiä pukuluonnoksia. Niiden kautta nousevat esiin teemat helsinkiläisyydestä ja siitä, miten mielikuvia kaupunkilaisuudesta ja maalaisuudesta rakennettiin ajan elokuvissa. Elokuvien Helsinki näyttäytyi dynaamisena paikkana, jossa mahdollisuudet sosiaaliseen nousuun ja toisaalta siveelliseen rappioon olivat kihelmöivästi läsnä.

Elokuvien tuntemattomampia tekijöitä, helsinkiläisiä pukusuunnittelijoita ja maskeeraajia on haluttu nostaa esiin. Elokuvapukusuunnittelun pioneerit Bure ja Anita Litonius veivät erityisesti historiallisten elokuvapukujen suunnittelutyötä eteenpäin. Näyttelyssä on esillä Litoniusten ennennäkemättömiä pukuluonnoksia. Toinen alan pioneeri on ollut Kuokkasten maskeeraajasuku, joka toimii alalla tänäkin päivänä.

NÄYTTELYN OHEISOHJELMA:

10.6. Kaivopuiston kaunis Regina (1941) Elokuvateatteri Orionissa klo 18.10. Elokuvapuvustuksen teemoihin johdattaa tutkija Joanna Weckman. Liput Orionista.

12.6. Helsinki-päivän ilmaiset tapahtumat kaupungintalolla:

Klo 11.30–13.30 ja klo 16.00–18.00
Näyttelyn hengessä vierailijoille loihditaan 1930–50-lukujen glamour-henkisiä pikameikkejä ja kampauksia, joita tekevät Stadin aikuisopiston Esitys- ja teatteritekniikan maskeerausopiskelijat.

Klo 12.00–12.45
Iki-ihanat filmitähdet Pirkko Mannola ja Heidi Krohn haastateltavina. Tule kuuntelemaan millaista oli työskennellä näyttelijänä kultakauden ajan elokuvissa. Näyttelijöitä haastattelee tutkija Joanna Weckman.

Klo 18.00 Suomi Filmi soi -konsertti (Kesto noin 70 min.)
Konsertissa kuullaan vanhojen elokuvaklassikoiden rakastetuimpia hittejä. Kotimaisten elokuvien upeimmat sävellykset kuullaan sovitettuina neliääniselle lauluyhtyeelle. Konsertin juontaa legendaarinen Heikki Kahila.
Kaupungintalon juhlasalissa. Tilaisuuteen mahtuu 300 ensimmäistä.

17.6. Kesäillan valssi (1951) Elokuvateatteri Orionissa klo 18.10. Elokuvapuvustuksen teemoihin johdattaa tutkija Joanna Weckman. Liput Orionista.

23.8. Taiteiden yö: katsauksia näyttelyyn, kultakauden elokuviin ja ilmaisnäytöksiä Kino Engelissä.
Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa ja käsikirjoittajana on toiminut tutkija Joanna Weckman. Virka-gallerian ja KAVIn yhteisnäyttelyitä ovat aikaisemmin olleet muun muassa Elokuvataivaan alla: 25 vuoden matka Sodankylään (2010) ja DocFilm Helsinki (2015). 

Virka-galleria
Sofiankatu 1, Helsinki
Avoinna ma-pe 9-19 lasu 10–16


Virka-gallerian sivuille >>

Eeva Oksman

« Takaisin