Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

15.10.2018

Hyvää ja pahaa tekniikkaa Kuurojen museon uudessa näyttelyssä

Kannettava Polycom-tekstipuhelin 1980-1990-luvulta. Kuva: Emilia Lemmetyinen, Kuurojen museon esinekokoelmat.

  Kuurojen museon uudessa Hyvä, paha tekniikka -näyttelyssä pohditaan tekniikan vaikutusta kuurojen elämään ja kuurojen yhteisöön. Uusi näyttely avautui 1.10.2018 Helsingissä Kuurojen liiton Valkeassa talossa

  Tekniikka on tuonut apua kuurojen arkipäivän haasteisiin ja mahdollistanut tasavertaisemman aseman yhteiskunnassa, mutta esimerkiksi opetuksessa käytettyihin laitteisiin ja menetelmiin on liittynyt ikäviä kokemuksia ja muistoja. 

  Varhaisin kuuroille suunniteltu tekniikka liittyy yrityksiin kuurouden parantamiseksi. Vanhimmat kuulemisen apuvälineet olivat mekaanisia kuulotorvia tai ääntä kerääviä laitteita. Sähköiset kuulokojeet kehittyivät 1900-luvun kuluessa. Digitaaliset kuulokojeet sekä uusi kuulotekninen ratkaisu, sisäkorvaistute, yleistyi Suomessa 1990-luvulla.

  Kuurojen opetuksessa käytettyjä laitteita on näyttelyssä nähtävillä runsaasti. Esillä on esimerkiksi ryhmäkuuntelulaitteita, joilla pyrittiin helpottamaan kuulemista sekä äänteiden tuottamista ohjaavia laitteita. Koulujen opetusmenetelmänä oli 1800-luvun lopulta 1970-luvulle puhemenetelmä, eikä viittomakielen käyttöä sallittu. Koska viittomakielisten kielellisiä valintoja ei opetuksessa kunnioitettu, myös laitteisiin liittyy kuuroilla kielteisiä muistoja.

  Viestintään ja tiedonvälitykseen liittyvä tekniikka alkoi hyödyttää kuuroja 1980-luvulla, kun teksti-TV otettiin käyttöön ja tekstipuhelimet yleistyivät. Viime vuosikymmeninä kuurot ovat ottaneet hyvin haltuunsa informaatioteknologian ja uudet digitaaliset viestintävälineet. Erityisesti nuoret kuurot ovat luoneet oman kulttuurinsa, johon kuuluu tietoverkkojen tehokas käyttö.

  Näyttely esittelee myös erilaisia ratkaisuja arjen apuvälineiksi. Esillä on esimerkiksi omatekoinen vilkkuvaloherätyskello 1960-luvulta. Kuuroille soveltuneita herätyskelloja ei ollut saatavilla valmiina, joten oikeaan aikaan heräämiseen piti tehdä laitteet itse. Jotkin keksinnöt ovat myöhemmin tulleet myös kuulevien käyttöön, kuten vauvojen itkuhälyttimet.

Hyvä, paha tekniikka
1.10.2018 – 6.9.2019
Kuurojen museo, Valkea talo 
Ilkantie 4, 00400, Helsinki 
Avoinna pe klo 12–16 sekä sopimuksen mukaan. 
Vapaa pääsy 


Lisää Kuurojen museosta>>

Eeva Oksman

« Takaisin