Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

28.04.2011

FLOROMANIA Turun taidemuseossa 29.1.-30.5.2010


Turun taidemuseo puhkeaa kevään ajaksi kukkaan

Wilhelm Kotarbinsky (1849-1921): Kevät, Viron valtion taidemuseo, Kadriorgin taidemuseo
Tammikuussa Turun taidemuseo puhkeaa kukkaan, kun virolaisten museokokoelmien kukka- ja kasviaiheiset teokset valtaavat museon alakerran. Floromania-näyttely tarkastelee taiteilijoiden potemaa kukkakuumetta temaattisesti aina barokista nykyaikaan. Kukkien salaisuuksia ratkotaan yli sadan taideteoksen ja taideteollisuusesineen voimin.

Floromania kyseenalaistaa kukka-aiheiden näennäistä yksinkertaisuutta ja tarkastelee kukkasten ja kasvien roolia kuvataiteessa. Aihepiirinä ne ovat kiehtoneet taiteilijoiden lisäksi mm. tiedemiehiä ja käsityöläisiä. Katseen lähtökohdat ovat erilaiset, mutta eroavatko lopputulokset toisistaan?

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Viron valtion taidemuseon kanssa ja se koostuu pääosin Kumun, Kadriorgin ja Tarton taidemuseoiden sekä Tallinnan kaupunginmuseon ja Tarton yliopiston kirjaston kokoelmista lainatuista teoksista.  Esillä on useita Viron taidehistorian keskeisiä nimiä, kuten Adamson-Eric, Johann Köler, Karin Luts ja Kristjan Raud. Vehreys ja kukkaloisto jatkuvat turkulaisten kokoelmien helmissä. Åbo Akademin kirjaston 1700-luvulta peräisin olevat harvinaiset, käsinväritetyt kuparipiirrosherbaariot ja Turun museokeskuksen loisteliaat posliinit ja taidekäsityön tuotteet kertovat omaa, kuvataiteelle rinnakkaista tarinaa kukkien kiistattomasta kauneudesta ja ikuisesta viehätysvoimasta. Kukoistuksen viimeistelevät Ett Hemin, Turun taidemuseon sekä Turun kaupungin taidekokoelman teokset. Floromania-näyttely oli esillä Kumun taidemuseossa keväällä 2009. Turun taidemuseon näyttelyn ovat kuratoineet yhteistyössä Tiina Abel (Kumu) ja Turun taidemuseon amanuenssit Christian Hoffmann ja Annina Sirén.

Floromania-luennot ja erikoisopastukset
la 6.2. klo 14 Arno Kasvi: Puutarhurin silmin
la 20.2. klo 14 Eva Latvakangas: Paluu paratiisiin – ihmisen ja puutarhan vuorovaikutus
la 6.3. klo 14 Terttu Lempiäinen: Mitä kasvitutkija näkee taiteessa?
to 13.5. klo 13 Kukan ja Flooran päivän erikoisopastus

www.turuntaidemuseo.fi

Eeva Oksman

« Takaisin