Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

28.04.2011

Elokuvissa aito sinfoniaorkesterin säestys


Chaplinin Kultakuume
alkuperäisellä live-sinfoniamusiikilla
to 27.5. ja pe 28.5.2010Sinfonia Lahti jatkaa sinfonisten elokuvaesitysten sarjaansa. Nyt Sibeliustalossa esitetään kolme kertaa Charles Chaplinin klassikkoelokuva Kultakuume. Aiempina vuosina toteutetut esitykset olivat suurmenestyksiä.

Kultakuume seuraa Chaplinin ikonista Kulkurihahmoa Alaskan kultaryntäyksen pyörteissä. Onni ja rikkaus saattavat olla vain yhden hakunheilahduksen päässä - mutta yhtä lähellä on epätoivo. Absurdi komedia ja viiltävä draama vuorottelevat yhdistyen kokonaisuudeksi, joka on ansainnut paikkansa yhtenä elokuvahistorian arvostetuimpana teoksena.

Ennen Kultakuume-esityksiä professori Peter von Bagh johdattaa yleisön elokuvaan Sibeliustalossa (Pääsali) seuraavasti: 27.5.2010 klo 17.45 ja 28.5.2010 klo 12 ja klo 17.45.

Professori Peter von Bagh kertoo elokuvasta: "Kultakuume (1925) on Charles Chaplinin ehkä kuuluisin ja rakastetuin elokuva - myyttinen teos. Se on tekijänsä hauskin elokuva ja samalla yksi rankimmista, tosin ankarasti ottaen kumpaakin vasta nyt kun näemme sen viimeinkin oikeasti." Hän viittaa tällä siihen, että valmistellessaan suosituimman mykkäelokuvansa uusintaensi-iltaan 1942 Chaplin päätti leikata sen uudelleen ja, paitsi varustaa sen ääniraidalla, myös spiikata sen. Tämä johti siihen, että elokuvan luonnollinen rytmi katosi, ja niin kaikkien nyt läsnä olevien sukupolvien näkemä Kultakuume on eräänlainen traaginen torso. Von Bagh toteaakin sinfoniaorkesterin säestämästä esityksestä: "Teoksen todellinen suuruus avautuu kun se nähdään alkuperäisessä muodossaan, tietysti edelleen Chaplinin omalla musiikilla, jonka sovittajana kapellimestari Timothy Brock on tehnyt fantastisen luovan työn."

Sinfonia Lahden esityksissä kapellimestarina toimiva Timothy Brock on maailman johtava Chaplinin musiikin tulkitsija. Hän on johtanut viime vuosien aikana yli 200 Chaplin-elokuvaesitystä sinfoniaorkestereiden kanssa. Brock on myös sovittanut useimmat Chaplinin alkuperäismusiikit muotoon, joka on taannut niiden uuden elämän maailmalla.

Esityksissä on suomenkielinen tekstitys. Sen kesto 96 minuuttia, eikä siinä ole väliaikaa.

To 27.5.2010 klo 19
Pe 28.5.2010 klo 13
Pe 28.5.2010 klo 19

www.sinfonialahti.fi

Eeva Oksman

« Takaisin