Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

28.04.2011

Vanha savotta -näyttely Lustossa


Vanha savotta -näyttely on Luston kesän pääteema

Puuta kaatamassa. Kaksi miestä justeerilla puuta kaatamassa.
© Lusto/Metsähallituksen Insinööriosaston kokoelma.
Metsämuseo Luston kesäkausi avataan uusien näyttelyiden merkeissä 30. huhtikuuta. Tulevana kesänä näyttelyissä nähdään metsätyötä savotoilla ja uitolla, kertomus metsänparantajien vuosisadasta sekä taiteen keinoin tulkittuja ajatuksia ja kokemuksia metsästä.

Kesän pääteema, Vanha savotta -näyttely, avaa näkökulmia entisaikojen savotoille ja uittoreittien varsille - pokasahojen, tukkijätkien ja suomenhevosten kultakaudelle. Näyttelyssä on esillä runsaasti savotoille ja uittoon liittyvää esineistöä sekä kuva- ja filmimateriaalia, jotka kertovat elävällä tavalla suomalaisen metsätyön ja uiton pitkästä historiasta sekä niihin liittyvästä elämäntavasta, työstä, ihmisistä ja tarinoista.

Vanha savotta -näyttely täydentää oivalla tavalla puunkorjuun ja metsätalouden ja -teollisuuden koneistumisesta kertovaa Koneaika-näyttelyä, joka avattiin Lustossa kaksi vuotta sitten. Uuden näyttelyn myötä Lustossa on esillä koko suomalaisen metsätyön historia aina hevossavotoilta ja uitolta nykypäivän koneiden aikakaudelle saakka.

Toinen kesän pääteemoista esitellään Metsänparantajien vuosisata -näyttelyssä. Suomessa tehtiin 1900-luvulla valtava työ metsänkasvatuksen hyväksi. Metsiä pidettiin elintärkeinä kansantaloudelle, joten kaikki mahdolliset keinot metsien kasvun lisäämiseksi ja hyödyntämiseksi käytettiin. Näyttely kertookin tästä, noin sadan vuoden ajanjaksosta, ja niistä toimenpiteistä, joilla Suomen metsien tuotto saatiin kasvuun.

Molemmat näyttelyt, sekä Vanha savotta että Metsänparantajien vuosisata, tulevat olemaan jatkossa pysyvä osa Luston näyttelytarjontaa.

Tulevana kesänä Lustossa nähdään myös taidetta. Savonlinnalaisen taideyhdistys Ars Novan teemallinen vuosinäyttely Polku pohtii metsän henkistä kokemista. Metsän keskellä asuvilla taiteilijoilla on erityinen ja voimakas suhde metsiin, ja se antaa aiheita elämän ihmettelyyn. Näyttely on esillä 1. syyskuuta saakka.

Esillä on myös Itä-Suomen yliopiston opettajaopiskelijoiden puupiirroksia, maalauksia ja valokuvia Metsä on kauneus -nimisessä näyttelyssä. Työt ovat syntyneet pohdinnoista metsän merkityksestä kuvataiteessa ja suomalaisessa kulttuurissa, ja ne kommentoivat osaltaan Luston peruskokoelmia ja näyttelytiloja. Näyttely on esillä 31. elokuuta asti.

www.lusto.fi

Eeva Oksman

« Takaisin