Kirjaudu ylläpitoon


Salasana unohtunut?

Käyttäjätunnuksesi on sähköpostiosoitteesi.

Jos olet hukannut salasanasi tai sähköpostisi (=käyttäjätunnuksesi) on muuttunut, niin lähetä yhteydenottolomakkeella webmasterille pyyntö luoda uusi salasana tai tunnus.

Lomakkeeseen »

28.04.2011

Lieksan Vaskiviikko 23.-31.7.2010


Upeita konsertteja Lieksan Vaskiviikolla

Kuva: Päiväsoitto satamassa.
Tänä kesänä, 23.-31.7., Lieksan Vaskiviikon teema tuo esiin eri maiden kansanmusiikkia ja kansallismusiikkia vaskisoittimilla esitettynä.

Vaskiviikko saa vieraakseen ensimmäistä kertaa Budapest Festival Horn Quartetin Unkarista, trumpetisti Francisco Floresin venezuelalaisen trionsa kera sekä Canadian Brass -kvintetissä viime vuonna ihastuttaneen trumpetisti Joe Burgstallerin uuden kvartettinsa kanssa. Solisteista mainittakoon lisäksi pasunisti Ron Barron, tuubisti John Stevens sekä käyrätorvitaiteilijat Lisa Ford ja Jeffrey Lang. Luvassa on siis unohtumattomia hetkiä erilaisten musiikkityylien ja taitajien parissa.

– Tärkeänä konserttina pidän myös professori Paavo Heinisen sävellyskonserttia, jossa kantaesitetään hänen sonaattinsa trumpetille, käyrätorvelle, pasuunalle ja tuuballe. Vaskiviikko tuo siis kerralla esille neljä laajaa uutta ja mielenkiintoista vaskisoitinteosta, sanoo Lieksan Vaskiviikon taiteellinen johtaja Jouko Harjanne.

Lapin kamariorkesteri kapellimestarinaan John Storgårds, Karjalan sotilassoittokunta, puhallinorkesteri Sisu, Euphoria Brass Sextet sekä uutuuskokoonpano Finnish Folk Brass ovat mm. ne kotimaiset kokoonpanot, joiden soitannasta saadaan nauttia viikon varrella.

Kursseja ja kilpailuja

Lieksan Vaskiviikon toiminnan olennainen osa ovat musiikkikurssit, jotka kattavat kaikki vaskisoittimet. Kurssien opettajina ja samalla myös konserttien esiintyjinä toimivat ulkomaisten mestarikurssiopettajien lisäksi suomalaiset huippumuusikot. Vuosittain musiikkikursseille osallistuu toista sataa vaskimusiikin ammattilaista, opiskelijaa ja harrastajaa. Nuorille soittajille tarkoitetussa kansainvälisten vaskisoitinkilpailujen sarjassa vuonna 2010 vuorossa on Lieksan 3. kansainvälinen käyrätorvikilpailu (Holger Fransman in memoriam).

Erilaisia konserttipaikkoja

Klassinen konserttisarja esittelee parillakymmenellä konsertillaan kattavasti vaskisoittimia ja niiden maailmankuuluja taitajia Lieksan kirkossa, Lieksan kulttuurikeskuksessa, Viekijärven kirkossa sekä luonnonkauniilla Mätäsvaaran avolouhoksella. Mätäsvaaran kaivoslaguuni sijaitsee Lieksan ja Nurmeksen rajalla 27 km päässä Lieksan keskustasta. Laguunin keskelle on rakennettu esiintymislava, jossa suurin osa kaivoksen konserteista esitetään. Yleisölle on rakennettu 350-paikkainen avoin katsomo. Konserttipaikkaa ympäröivät graniitti-gneissikalliot nousevat yli 40 metrin korkeuteen ja takaavat uskomattoman hyvän akustiikan. Paikan karu komeus antaa oman leimansa kuuntelukokemukselle.

Vaskiviikon aikana Lieksassa ja sen lähiympäristössä järjestetään runsaasti oheistapahtumia, mm. ilmaiskonsertteja, päiväsoittoja sekä lastentapahtumia. Niiden avulla festivaali saa runsaasti näkyvyyttä myös katukuvassa.

Konserttien jälkeen on pitkä päivä perinteisesti saatettu päätökseen Vaskiareenalla tai Vaskiteltassa, jossa on esitelty Suomen eturivin kevyttä musiikkia puhallinmusiikkia unohtamatta.

www.lieksabrass.com

Eeva Oksman

« Takaisin