Nro 2-2011
Luokittelu: Savo ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Iisalmi, juhlavuosi 2011, kesätapahtumat, Juhani Aho, moottorisahaveisto

Juhlavuosi 2011


Taidetta moottorisahalla Veistotapahtumassa. kuva: Iisalmen kaupunki

Iisalmen juhlakesä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta kansalliskirjailijamme Juhani Ahon syntymästä ja 120 vuotta Iisalmen kaupungin perustamisesta. Tapahtumarikas juhlavuosi sisältää yli 30 eri tilaisuutta.  Juhlavuoteen Iisalmen kaupunki on valmistautunut huolella tiiviissä yhteistyössä lukuisten yhteistyökumppaneidensa kanssa. Niinpä esimerkiksi Juhani Ahoon liittyviä tilaisuuksia järjestetään Iisalmen lisäksi Lapinlahdella, Vieremällä, Sonkajärvellä ja Järvenpäässä. Juhlavuoden suojelijana on Tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Juhani Ahon hengessä

  Uudelleen henkiin herätetty Juhani Aho -palkinto luovutettiin juhlavuoden avajaistilaisuudessa tietokirjailija Minna Kettuselle hänen ansioistaan yläsavolaisen kulttuuriperinnön vaalijana. Minna Kettusen Halosen taiteilijasuvusta kertova kirjansa oli Tieto-Finlandia ehdokkaana vuonna 2002. Kettunen on myös Juhani Ahon synnynkodin Väärnin Pappilan emäntä. Puolisonsa Jari Rissasen kanssa Kettunen osti huonokuntoisen pappilan ja kunnosti sen virkeäksi kulttuurikeskukseksi. Nykyään Väärnin Pappila on nähtävyys, kulttuurikohde sekä juhla- ja tapahtumapaikka, jossa tänä kesänä saa ensi-iltansa Juhani Ahon Papin rouva -romaaniin pohjautuva näytelmä.

  Olennainen osa juhlavuoden tarjontaa on Juhani Ahon museo Mansikkaniemellä, joka on auki toukokuusta elokuun loppuun. Kirjailijan elämää esittelevä museo sijaitsee Ahon entisessä lapsuudenkodissa, Mansikkaniemen pikkupappilassa. Museona se on toiminut vuodesta 1958 lähtien, ja sen kokoelmiin sisältyy noin 500 esinettä, jotka on koottu Ahon suvulta ja Iisalmen pappilasta.

Iisalmen perinteikäs olutjuhla


  Iisalmen kesään kuuluu myös jokavuotisia tapahtumia, kuten Suomen suurin ja vanhin olutjuhla Oluset, joka järjestetään jo 24. kerran. Heinäkuun toisena viikonloppuna, luvassa on festivaalitunnelmaa, olutta ja hyvää musiikkia.

  – Olutjuhlalla on mahtava kesätapahtuma, jossa on rento meininki, aurinkoinen tunnelma, hyvä olutvalikoima ja olutjuhlaan sopivaa ruokaa, kertoo projektipäällikkö Miia Mähönen. Tapahtumassa käytetään vain aitoja Oluset-lasituoppeja.

  Musiikkitarjonta on perinteiseen tapaan pääasiassa suomipoppia ja -rokkia, jota esittävät muun muassa Laura Voutilainen, Yö sekä Virve Rosti, Freeman & Menneisyyden vangit. Aiemmasta poiketen Olusilla 2011 on paljon yläsavolaisia lämmittelybändejä.

  Oluset juhlitaan Iisalmen juhlakentällä, jossa on neljä suurta telttaa, näyttävä esiintymislava ja 6000 asiakaspaikkaa, joista lähes 3000 on katettuja.

  Olusille lapsilla ei ole asiaa, mutta torstaina, päivää ennen Olusia, lapsille ja nuorille on järjestetty perinteisesti oma tapahtuma Limuset. Lastentapahtuma järjestään Olusten kanssa samalla alueella. Limusilla maistatetaan Olvin limpparia. Miia Mähösen mukaan viime kesänä Limuset keräsi ennätysmäärän yleisöä, noin 2500 henkeä, esiintymässä olleen, suositun Hevisauruksen ansiosta.

Savolaishuumoria


  Heinäkuun lopussa KevytOlo Viikonloppu tarjoaa savolaisittain "murrekulttuuria, tanssija, viihteellistä viihettä, mukavata mussiikkia, jatsia, rokkia,pluussia, raktorin röpötystä, jootenolon lopettelua". Kesäisen tapahtumaviikonlopun ohjelmassa on siis monen moista, mutta meno Iisalmen torilla ja sen ympäristössä on aitoa ja kevyttä. Yksi tapahtumista on Savolaesen Huumorin Päevän Torjkokkoos lauantaina 31.7. klo 11–13 Iisalmen torilla.

Taidetta moottorisahalla

  Jo 26 vuotta Iisalmessa on saatu ihailla joidenkin taiteellista silmää ja taitoa nähdä puupölkyssä ainekset upealle taideteokselle. Tänä kesänä Veistotapahtumaa vietetään 10.–11.6.2011. Tapahtumajärjestelyjä on muutettu nyt siten, että pikasahauskisa on tänä vuonna ensimmäistä kertaa Iisalmen satamassa. Tapahtuma alkaa Moottorisahaveiston SM-kisalla, joka käydään Koljonvirran leirintäalueella. Kilpailijat saavat veistettäväkseen 1,5 metrin tukin, jonka halkaisija on vähintään puoli metriä. Katsojat pääsevät seuraamaan kilpailijoiden ihailtavan taidokasta työskentelyä. Lauantaina puolilta päivin teokset ovat valmiit ja kisan tuomaristo arvioi ne savolaisen rennolla otteella. Palkintojenjaon jälkeen veistotapahtuma siirtyy Iisalmen satamaan, jossa käydään pikasahauskisa. Tunnissa veistäjien tulee sahata 70–80 sentin mittaisesta pöllistä monumentti. Kun kisa on päättynyt ja voittajat ovat selvillä, siirtyvät veistokset kesän ajaksi Iisalmen kauppahalliin turistien ja paikallisen ihailtaviksi ja jopa ostettavaksi. Lopulta veistokset siirretään Koljonvirran leirintäalueelle, niille sopiville paikoille.

Harmonikan soittoa ja perinnekoneita

  Koljonvirran matkailukeskuksessa järjestetään kesäisin monia tapahtumia. Savolaiset Perinnekonepäivät kesäkuussa ja Rompepäivät Terva-ajoineen elokuussa houkuttelevat Koljonvirran matkailukeskukseen perinteestä ja vanhoista kulkupeleistä kiinnostuneita. Perinnekonepäivillä esillä on perinteisten kädentaitajien töitä ja jos jonkinlaisia härveleitä, kuten vanhoja traktoreita, autoja, maamoottoreita, kuorma-autoja ja perinnekoneita. Työnäytöksissä voi ihailla perinnekäsityöntaitajien taitoa.

  Samaan aikaan moottorisahailun kanssa Koljonvirralla soi harmonikka. Koljonvirta Soi -harmonikkatapahtumassa on harmonikkaleirin lisäksi yhteislaulua ja -soittoa sekä konsertteja. Suosittuja ovat myös latotanssit sekä harmonikka-karaoke, jossa voi käydä laulamassa tuttuja, vanhan tanssimusiikin kappaleita elävän musiikin säestyksellä. Rentoa tunnelmaa kuvaa se, että soittajista säestäjänä toimii se, joka kulloisenkin kappaleen osaa. Pääosin valintavihon tutut kappaleet ovat toki kaikkien soittajien muistissa.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »