Nro 2-2011
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Teatteri Hermanni, kesäteatteri, Kuopio, Karttula, Eevantalo


Matkailumaatilan vierailla on mitä erinäisimpiä toiveita. Kuva: Teatteri Hermanni

Teatteri Hermannissa
Maatilamatkailun kiemuroita

Viime kesänä Pohjois-Savossa, Kuopion Karttulan Syvänniemellä Teatteri Hermanni tarttui ajankohtaiseen aiheeseen, kun ensi-iltansa sai laulunäytelmä Peti ja puuro. Paikallisen käsikirjoittajan, Marja Airan kirjoittama näytelmä sai huikean suosion ja esityksen näki peräti 6000 katsojaa. Nyt siihen tarjoutuu uusi mahdollisuus, sillä esitykset saavat jatkoa kesällä 2011.


  Peti ja puuro -näytelmässä pienehkö maalaiskunta on juuri liittynyt läheiseen kaupunkiin – aivan kuten todellisuudessa Karttula liitettiin Kuopioon tämän vuoden alusta. Kun perinteinen maatalouselinkeino ei enää tarjoa elantoa, etsii kylässä toiminut pientilallinen uutta elinkeinoa maatilamatkailusta. Pian tähän aloittelevaan Bed & Breakfast, suomalaisittain Peti ja puuro -yritykseen saapuu erilaisia vieraita niin kotimaasta kuin ulkomailta, kukin omine tarpeineen ja toiveineen. Entinen maanviljelijäperhe selviää kuitenkin näistä uusista haasteistaan tarjoamalla jotain sellaista, mitä ei löydy edes useiden tähtien hotelleista. Peti ja Puuro -laulunäytelmä kuvaa maaseudun arkea ja matkailullisia haasteita hersyvän huumorin siivittämänä. Näytelmässä on myös sopivasti jännitystä ja romantiikkaa.

  Teatteri Hermannin näyttämönä toimii yli 100-vuotias jugend-tyylinen kivinavetta, Hermannitalo, johon mahtuu kerrallaan 300 vierasta. Teatteritoiminnan pyörittäminen on 500 asukkaan Syvänniemen kylälle iso voimanponnistus, ja koko kylä onkin ollut tavalla tai toisella mukana kasaamassa myös Peti ja puuro -näytelmää. Musiikkikin on kokonaan omaa tuotantoa, ja näyttelijät, käsikirjoittaja ja ohjaaja sekä taustatiimi ovat kaikki joko Syvänniemeltä, Karttulasta tai Kuopiosta.

  Vuonna 1997 perustettu Teatteri Hermanni on tullut tunnetuksi omaperäisistä, paikallisista tarinoistaan ja sen maine on kiirinyt vuosien mittaan. Kesäteatteriin saapuu bussilasteittaan vieraita eri puolilta Suomea. Kauempaa tulevien ei tarvitse kiirehtiä kotiin, sillä teatteriesityksen jälkeen voi jäädä Syvänniemelle nauttimaan maaseutuhotelli Eevantalon maittavasta ruuasta, tunnelmallisesta savusaunasta ja rentouttavasta unesta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »