Nro 2-2011
Luokittelu: Savo ;  Teatterit, orkesterit ;  Kesä ; 
Avainsanat: Kuopion Uusi Kesäteatteri, Tahtiteatteri, Olen suomalainen, Kai Hyttinen

Kuopion Uusi Kesäteatteri vie yleisön ensi kesänä suomalaiseen sielunmaisemaan sinivalkoisin sävelin.Lasse Virénin hengessä

Suomalaisten urheilijoiden suuret onnistumisen hetket ovat sykähdyttäneet kotiyleisön mieliä kautta aikojen. Moni muistelee edelleen kaihoisin mielin muun muassa Lasse Virénin voitokasta juoksua Münchenin olympialaisissa.


  Juuri tähän teemaan pureutuu ensi kesänä Kuopion Uuden Kesäteatterin näytelmä Olen suomalainen. Kyseessä on kantaesitys, jossa kuullaan lukuisia tunnettuja ja rakastettuja sinivalkoisia kappaleita, kuten Olen suomalainen, Tämä taivas, tämä maa ja Harva meistä on rautaa.

 Näytelmä kertoo perinteisestä suomalaisesta miehestä, peräänantamattomasta ja sisukkaasta Voitto Suomalaisesta, joka päättää Birgit-vaimonsa ja lääkärinsä vastustuksesta huolimatta juosta kymmenentuhannen metrin juoksun Lasse Virenin kuuluisan olympiajuoksun vuosipäivänä. Sen aikana hänelle ilmestyy suomalaisesta urheiluhistoriasta tuttuja hahmoja antamaan vinkkejä ja elämänohjeita.

  - Näytelmä heijastelee suomalaista sielunmaisemaa, mutta on samalla kertomus henkilöstä nimeltä Voitto Suomalainen. Siinä käsitellään muun muassa Voiton ja Birgitin välistä aviosuhdetta, johon sisältyy tavallisia parisuhteen koukeroita ajattelun eroineen ja jännitteineen, tuottaja Juha Kojonen kertoo.

  Toisen draamaparin muodostavat nuoremman polven edustajat Elina sekä hänen avopuolisonsa Akseli.

  - Elina on Voitto Suomalaisen tytär ja kunnianhimoinen huippu-urheilija, isänsä peilikuva. Akseli sen sijaan on erittäin perhekeskeinen, eikä lainkaan kunnianhimoinen mies. Niinpä näytelmässä seurataan myös heidän välisiään jännitteitä. Oman sävynsä tarinaan tuo lisäksi Elinan tinkimätön valmentaja, Esko Patola, jonka silmissä siintävät vain loistavat urheilusuoritukset.

  Olen suomalainen -näytelmä kuljettaa yleisön aikamatkalle suomalaisen urheiluhistorian nostalgisiin tapahtumiin, jotka vanhempi ikäpolvi muistaa vielä elävästi. Samalla se peilaa yhteiskunnan muuttumista ja osoittaa miten rikas ja monimuotoinen käsite suomalaisuus on kaikkine eri vivahteineen ja sävyineen.

  - Suomalaiset jakavat runsaasti yhteisiä kollektiivisia kokemuksia, mutta niiden lisäksi jokainen muodostaa suomalaisuudesta myös oman käsityksensä, Kojonen toteaa.

Ennennäkemättömiä tarinoita

  Kuopion Uuden Kesäteatterin juuret ulottuvat vuoteen 2006 jolloin näyttelijä-laulaja Sami Kojonen, koreografi-näyttelijä Johanna Keinänen ja ohjaaja Kimmo Virtanen päättivät perustaa kiertävän ammattiteatterin, joka sai nimekseen Tahtiteatteri. Sen tavaramerkiksi nousi alusta lähtien omiin teksteihin perustuvien kantaesitysten tuottaminen. Toinen sille ominainen piirre oli ajankohtaisten ilmiöiden käsitteleminen. Näytelmissä pureuduttiin muun muassa suomalaiseen alkoholin käyttöön, digiaikakauden tuloon ja EU-asioihin.

  Teatteritoiminnassa kääntyi uusi lehti vuonna 2009, kun tämä käsikirjoittajakolmikko perusti Kuopion Uuden Kesäteatterin. Kesäteatteri jatkoi samalla linjalla kuin edeltäjänsä Tahtiteatteri, joka keskittyy edelleen toimintaansa kiertävänä ammattiteatterina.  Näytelmien kiinteäksi esityspaikaksi valittiin Kallaveden rannalla sijaitseva luonnonkaunis Rauhalahden katettu 450-paikkainen areena.

  Tahtiteatterin tavoin myös Kuopion Uuden Kesäteatterin kantavana voimana ovat juuri omiin teksteihin perustuvat kantaesitykset, mikä on melko poikkeuksellista, sillä kesäteattereissa nähtävistä näytelmistä valtaosa on aikaisemmin nähtyjä näytelmiä, kuten vanhoja klassikkoja Tukkijoella tai Nummisuutarit.

  Uudistuneen teatterin ensimmäinen näytelmä, Matin ja Tepon musiikkiin perustuva Kaiken takana on nainen, sai ensi-iltansa viime kesänä ja keräsi yleisön keskuudessa erittäin hyvän vastaanoton. Niinpä tuottaja Juha Kojonen odottaakin ensi kesän näytelmää positiivisin ja valoisin mielin.
 
  - Urheiluvertausta käyttäen, teemme valmennuspuolella kaiken voitavamme, mutta samalla odotamme jo malttamattomana sitä, että pääsemme urheiluareenalle tekemään urheilusuoritusta, hän kuvailee.

Näytelmässä nähdään ammattinäyttelijöiden ohella myös erittäin paljon nuorta urheilullista energiaa, sillä siinä esiintyy runsaslukuinen joukko nuoria avustavia näyttelijöitä.

 - Haluamme samalla kasvattaa uutta teatterintekijäsukupolvea avaamalla nuorille tilaisuuksia oppia näytelmän tekemistä, Kojonen kertoo.

Pääroolissa Kuopion oma poika

  Olen suomalainen -näytelmän päähenkilöä Voitto Suomalaista näyttelee tunnettu suomalainen laulaja ja näyttelijä Kai ”Kuju” Hyttinen. Hänet muistetaan erityisesti kuuluisista hittikappaleistaan Flirtaten, Dirlandaa ja Nosta lippu salkoon. Hän on myös näytellyt useissa suosituissa suomalaisissa televisiosarjoissa, kuten Samaa sukua, eri maata, Salatut elämät ja Lehmän vuosi.

  Hyttinen odottaa tulevan kesän musiikkinäytelmää innostunein mielin.

  - Olen asunut pikkupoikana Kuopiossa, minkä vuoksi se on paikkana minulle erityisasemassa. Näytelmän kautta pääsen asumaan siellä kaksi kuukautta ja tekemään samalla työtä, josta tykkään. Näytelmä on mielestäni ihan hyvä ja toimiva juttu ja siinä näyttelee Ami Aspelund, joka on kurssikaverini musiikkiteatterikurssilta. Hänen kanssaan on mukava tehdä yhteistyötä, Hyttinen sanoo.

  Kai Hyttinen asuu nykyisin Enontekiön Kilpisjärvellä ja toimii siellä näyttelijän ja laulajan työnsä ohella eräoppaana. Lapin karu luonto vetoaa häneen kaikessa alkukantaisuudessaan.
? Tunturissa on elettävä ympäristön ehdoilla ja siellä elämä rytmittyy luonnon asettamissa puitteissa. Vaikka monilta on katkennut oikea suhde luontoon, opastamillani ihmisillä se on vielä tallella. Sellaisessa ilmapiirissä on hyvä olla ja elää, hän kuvailee.
Hyttinen on opetellut Kilpisjärvellä asuessaan myös vanhoihin kansanparannusperinteisiin perustuvaa Kalevalaista jäsenkorjausta.

  - Ajattelin että olisi mukava oppia sellainen käsillä tekemisen taito, että pystyisi tunturissa heti korjaamaan, jos joku paikka menee epäkuntoon. Teen jäsenkorjausta satunnaisesti, joten se ei ole minulle varsinaisesti mikään tulonlähde.

  Hyttinen on ehtinyt elämänsä aikana kokeilla hyvin monenlaisia asioita. Hänen monipuolisuutensa salaisuus piilee siinä, ettei hän ole suunnitellut elämäänsä etukäteen, vaan on antanut sen kuljettaa.

  - Kun ei pyri mihinkään, niin silloin voi ottaa vastaan, mitä elämä sattuu tarjoamaan.Tekstin kirjoittiSuvi Roselli


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »