Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Masku, Louhisaari, Askainen, aateliskirkko, Ritaripuisto, Maskun Riviera, Kankaisten Golfpuisto, Maskun kauppakeskus, Rosarium


Askaisten Louhisaaren linna. Kuva: Camilla Adolfsson

Masku – yhdistelmä historiaa ja nykyaikaa

Maskun yhteysjohtaja Pekka Määttäsen mukaan entisaikoina Suomen asioita hoidettiin Askaisista, joka nykyään on osa Maskun kuntaa. Maskulla onkin nyt tarjota sekä historiaan perustuvia että moderneja matkailuelämyksiä.


  Maskun historialliset kohteet johdattavat aina Ruotsin suurvallan ajoista viime sotiin asti. Askaisten Louhisaari, aateliskirkko ja Ritaripuisto sekä Kankaisten kartano Kanta-Maskussa kertovat kukin omalta osaltaan Suomen historiasta.

Mannerheimin Louhisaari


  Museoviraston hallinnoima Louhisaaren kartanolinna on rakennettu jo 1650-luvulla. Louhisaaren omistajina ovat olleet monet Suomen historian merkkihenkilöt Flemingeistä Mannerheimeihin. Ainutlaatuinen barokkilinna tunnetaan nykyään parhaiten Suomen Marsalkka Mannerheimin syntymäkotina. Museona Louhisaari on ollut vuodesta 1967 lähtien.

  Kolmikerroksisessa kartanolinnassa on upeita interiöörejä kolmelta vuosisadalta. Ensimmäinen ja kolmas kerros ovat pääosin 1600-luvun asussa, mutta varsinainen asuinkerros on sisustettu 1700- ja 1800-lukujen tyyliin ja edustaa Mannerheimien aikaa. Keskiajalta periytyneiden asuintottumusten mukaisesti ensimmäinen eli pohjakerros oli linnanväen ja palveluskunnan valtakuntaa, kun taas herrasväki asusti keskikerroksessa eli varsinaisessa asuinkerroksessa. Ylin kerros oli juhlakerros.

  Juhannusta lukuun ottamatta linna on avoinna toukokuun puolivälistä elokuun loppuun joka päivä klo 11–17. Opastuskierrokset alkavat aukioloaikoina puolen tunnin välein, mutta tilauksesta linnakierroksille pääsee myös muina aikoina. Mielenkiintoisia rooliopastuksia järjestetään tilauksesta korkeintaan 25 hengen ryhmille, jolloin Louhisaareen tutustutaan Helene Mannerheimin johdolla. Kierroksen aikana Marsalkan äiti kertoo miehensä suvusta ja aatelisperheen elämästä.

Erityisohjelmaa lapsille

  Lapsiperheiden kannattaa olla etukäteen yhteydessä museonhoitajaan, ja sopia erikoisohjelmasta. Sisäpiika Bertan kierroksella oppaana toimii Berta, Louhisaaren puutarhurin tytär, joka työskenteli sisäpiikana Louhisaaressa 1870-luvulla. Bertalla on paljon mielenkiintoista kerrottavaa kartanon tapahtumista.

  Sivurakennuksessa sijaitsevassa idyllisessä työpajassa järjestetään lapsille vaakuna- ja kruunutyöpajoja. Samalla on mahdollisuus Kartanon lasten karderoopissa sovittaa entisajan lasten juhla-asuja ja vaikka ottaa valokuva muistoksi vierailulta Louhisaaressa. Tilaa vuokrataan linnan avoinnaoloaikoina. Koululaiset pääsevät Louhisaaressa itse selvittämään historian arvoituksia ja kokeilemaan kykyjään tutkijoina Nuoren tutkijan salkun avulla.

Aateliskirkko

  Askaisten uusklassista tyyliä edustava kirkko on rakennettu vuonna 1653. Koska kenraalikuvernööri Herman Klaunpoika Fleming rakennutti sen Louhisaaren kartanon kappelikirkoksi, johtaa kirkon ovelta lähes kolmen kilometrin pituinen tie suoraan linnanpihalle. Kirkossa on huomattava Flemingien, heidän voutiensa ja Mannerheimien lahjoittama esineistö. Hautausmaalla on Mannerheim-suvun hautakappeli. Askaisten aateliskirkko kuuluu Suomen vanhimpaan matkailureittiin “Seitsemän kirkon reittiin”.

  Kirkon lyijylasi-ikkunat on arvioitu Suomen vanhimmiksi.

  – Salmiakinmuotoisista paloista kootut 18 suorakaiteenmuotoista ikkunalasia antavat kirkkosaliin hyvin erikoisen ja juhlallisen tunnelman, tietää Pekka Määttänen.

Ritaripuisto


  Askaisten kirkkoa vastapäätä sijaitsee vuonna 2007 avattu Askaisten Ritaripuisto. Mannerheim-ristin ritarien ja sotaveteraanien kunniaksi perustetussa Ritaripuistossa on jokaisella 191 ritarilla Kurun mustaa graniittia oleva muistokivi, ja alueen keskuselementtinä on yhteinen kunniakivi. Noin 3400 m²:n Ritaripuisto on muistomerkkinä ainutlaatuinen.

  – Ritaripuisto on kaikkien puisto, sotamiehestä kenraaliin, painottaa Määttänen. Mannerheim-risti annettiin erityisistä sotilasansioista, sotilasarvoon katsomatta.

  – Puisto muistuttaa jälkipolviakin siitä työstä, jonka ansiosta Suomi onnistui säilyttämään itsenäisyytensä, toteaa Määttänen, joka on tehnyt aktiivista työtä Ritaripuiston hyväksi. Ansioistaan ritarien perinteiden vaalijana Määttäselle on myönnetty mm. Mannerheim-ristin ritarien säätiön pöytästandaari.

Rantalomaa, golfia ja shoppailua

  Maskun Rivieran uimarannat ovat tunnettuja virkistyskeitaita, jonka hiekkarannoilla kesäpäiviä viettävät muutkin kuin maskulaiset. Määttäsen mukaan Rivieran aluetta ollaan kehittämässä edelleen tulevien vuosien aikana. Viime syksynä avattiin Rivieran kuntopolun lähistöllä polveileva maksuton frisbeegolf-rata. Golfin peluuseen tarjoutuu mahdollisuus läheisessä Kankaisten Golfpuistossa, jonka 18-reikäinen kenttä antaa haasteita kaikentasoisille pelaajille. Rantaloman ohessa Masku tarjoaa hyvät mahdollisuudet shoppailuun. Pekka Määttänen toteaa, että Maskun kauppakeskuksesta saa lähes kaikkea mahdollista. Sadepäivän yllättäessä liikuntaakin voi harrastaa kauppakeskuksen Kuntoileville-liikuntakeskuksessa. Kesäistä ruusujen huumaa tarjoaa Masku-Seuran ylläpitämä Rosarium Maskuntien varrella.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »