Nro 3-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Varsinais-Suomi, Naantali, NYT 2011 TOGETHER, Louhisaari, Nuhjala, Kankainen, kartano, Pirturetki, Kultaranta, Birgittalaisluostari, lasten retki


Naantalin vierassatama ja kirkko. Kuvat: Naantalin Matkailu

Yhdessä Naantaliin

Tänä kesänä kannattaa Naantalin seudulla liikkuessa pitää silmät auki. Kulttuuriin ja taiteeseen saattaa törmätä lähes missä tahansa.


   NYT 2011 TOGETHER � Naantalin ja Raision nykytaiteen kesä levittäytyy 50 taiteilijan ja 23 näyttelypaikan voimin kahden kaupungin alueelle sekä ulko- että sisätiloihin. Päänäyttely on Raision museo Harkossa, mutta teoksia voi löytää yllättävistäkin paikoista, kuten uimarannalta, kirkkomaalta tai Rakkaudenpolulta.

  Pidennetty kevät -teos koostuu useista keinuista, jotka riippuvat Naantalin kaupungintalolta kirkolle vievän Puistotien saarneissa. Teos viittaa taiteilijan muistoihin Kökarista. Kirsi Niinimäen ympäristötaideteos "Muistot" Naantalin Itsenäisyyden puistossa taas koostuu puiston puihin ripustetuista kehyksistä, joiden läpi voi peilata elämänsä muistoja.

  Merja Markkula
tuo näyttelyyn "Riippumaton" teossarjan, joka jakautuu sekä Raision että Naantalin alueille. Teos sisältää seitsemän erilaista Riippumatonta riippumattoa, joissa voi levähtää, katsella pilviä ja vaihtaa ajatuksia.

  Naantalin taidehuoneella esillä on Pia Männikön tilaan tehty silhuettiteos "Déjà vu" sekä Saara Huovisen "Suoritus", joka koostuu lukuisista pienistä valokuvista, joissa jokainen suorittaa omalla ainutkertaisella tavallaan elämänsä hyppyä.

  NYT 2011 Together tuo nähtäväksi monimuotoisia näyttelyitä ja ympäristötaiteen teoksia nykytaiteen eri aluilta. Näyttely kuuluu Turku 2011 kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin. Näyttelyn laajuuden takia kannattaa kierrokselle ottaa mukaan käsiohjelma, joka sisältää kartan, johon teosten paikat on merkitty. Kartanokierrokselle tai pirtutrokarien matkaan

  Naantalin Matkailu Oy järjestää mielenkiintoisia retkiä ryhmille. Kartanoiden viemää -retki johdattaa menneen ajan tunnelmaan upeissa, keskenään erityylisissä herraskartanoissa. Askaisissa sijaitseva Louhisaaren kartanolinna on Mannerheimin syntymäkoti. Louhisaaren vuonna 1655 valmistunut päärakennus on Suomessa harvinaista palatsiarkkitehtuuria. Vehmaalla Nuhjalan rokokootyylisen aateliskartanon päärakennus on vuodelta 1764 ja kellarikerros 1300-luvulta. Kartanossa ovat yöpyneet niin Kustaa III kuin Aleksanteri I. Maskussa sijaitseva Kankaisten kartano on ollut asuttuna keskiajalta vuoteen 1992 asti, ja vasta hiljattain avannut ovensa ryhmille. Retkipakettiin kuuluu lounas Louhisaaren Kartanon Kahvilassa ja kahvihetki Nuhjalassa. 

  Miehetkin saadaan innolla mukaan, kun lähdetään Pirturetkelle. Naantalista lähdetään salakuljetuksen saaristonäyttämölle Rymättylän Röölään tai Velkualle ryhmän omalla bussilla. Matkan aikana kuullaan huimia tarinoita kieltolaista ja salakuljetuksesta sekä saariston historiasta. Suuria seikkailuja pullollaan oleva retki vie saariston menneisyyden saloihin kieltolain aikakausille. Seikkailujen pääosissa ovat nokkelat saaristolaiset, virkavalta ja janoiset asiakkaat. Matkalla tutustutaan myös �Pirtua saaristosta� - näyttelyyn ja opitaan että hauki ei välttämättä olekaan kala. Opastuksen lisäksi pakettiin kuuluu �kova tee� -paukku, muki ja lounas sekä sisäänpääsy Pirtu-näyttelyyn. 


  Ryhmille järjestetään myös opastettujateemakierroksia Naantalin vanhassa kaupungissa ja kävelykierroksia Kultarannan puutarhassa. Puutarhan kukkaloisto on värikkäimmillään loppukesällä, mutta kierros voidaan toteuttaa olosuhteet huomioiden ympäri vuoden. 

Vanha kaupunki ja Birgittalaisluostarin pienoisnäyttely -kierroksella uppoudutaan oppaan johdolla kiehtovaan luostarielämään Naantalin museossa esillä olevan pienoismallin avulla. Kierros päättyy lyhyen vanhan kaupungin kierroksen jälkeen teeman mukaiseen kahvihetkeen. Kierros tehdään kävellen, se kestää noin 1,5 tuntia ja voidaan toteuttaa ympäri vuoden tiistaista perjantaihin. Pakettihintaan kuuluu myös luostariaiheinen matkamuisto.

Lasten kanssa retkelle


 Varsinkin heinäkuussa Naantalissa on tekemistä kaikenikäisille. Kultarannassa järjestetään perjantaisin lasten kierros, jossa tarkastellaan elämää Kultarannassa lasten silmin. Aikuiset eivät edes pääse mukaan kierrokselle, vaan he voivat viettää sen aikaa itsekseen Kultarannan alueella. Kesällä Kultarannassa on säännöllisiä, koko perheelle sopivia opastuskierroksia, jonne on järjestetty Naantalin Kylpylästä lähtevä linja-autokuljetus. Portilla käy vain käteismaksu, mutta lipun voi ostaa ennakkoon Naantalin Matkailusta.

  Maanantaisin Kultarannan puutarha on suljettu, mutta silloin koko perhe voi osallistua noin tunnin kestävälle Pyhän Birgitan kierrokselle, jossa kierrellään viehättävän vanhan kaupungin kapeilla kujilla. Keskiviikon Kummituskierroksella selvitetään, kummitteleeko Naantalin vanhassa kaupungissa. Luvassa on kummitustarinoita ja jännittäviä juttuja oppaan johdolla. Tarinoissa on paljon tarua ja hiukan tottakin! Tästä retkestä lapset saavat muistoksi ainutlaatuisen yllätyslahjan!.

  Lauantaisin lähdetään Pientä palkkaa ja paloviinaa -kierrokselle, jossa kuullaan, miten lapset osallistuivat 1800-luvulla talon tärkeisiin töihin. Kierroksille voi lähteä myös hetken mielijohteesta, sillä lastenkierroksille ei tarvitse varata paikkoja etukäteen. Lähtöajat ja paikat on kuitenkin syytä tarkistaa etukäteen Naantalin Matkailusta tai internetistä.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »