Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Erikoishaastattelut ;  Aina ; 
Avainsanat: erikoishaastattelu, Kassu Halonen, Kassu, säveltäjä, taiteilija, muusikko, Taidetalo, Manamansalo, Kainuu, jättiläinen


Kassu Halonen flyygelinsä ääressä. Kuva: Joni Rantasalo

Erikoishaastattelussa musiikin monitaitaja Kassu Halonen

Musiikin monitoimimies Kassu Halonen, miten tituleeraat itse itseäsi?
  Olen ennen kaikkea säveltäjä.

Mikä sävellys omasta mielestäsi on onnistunein?

  Niitä on useita mm. ”Sydämeeni Joulun teen”, joka on ollut Suomen rakastetuin joululaulu jo vuosikymmenten ajan eri esittäjien tulkitsemana; ”Surun pyyhit silmistäni”, joka on ollut listaykkönen Kreikassa, Kiinassa sekä Singaporessa ja onpa se ollut suosittu myös Unkarissa. Mutta yksi onnistuneimpia sävellyksiäni syntyi 1984, ” If home was here”, joka sai Memphisissa USA:ssa suuressa laulukilpailussa kolmannen palkinnon. Lauluja kilpailussa oli yhteensä 10.600. Saan edelleen kiitosfanipostia ko. kappaleesta.

Mikä tekemäsi kappale merkitsee itsellesi eniten ja miksi?

  ”Maailma on kaunis” -kappale on eräs niistä. Aikoinaan sen sävelsin Irwinille. Siitä on viime vuosien aikana tehty useita eri sovituksia ja se on tullut evergreeniksi. Kappale on ollut suosittu niin häissä kuin hartaissa tilaisuuksissa.

Mitä suunnitelmia sinulla on tälle syksylle?
  Nyt on aika ladata akkuja kiireisen kesän jälkeen. Lähdemme perheen kanssa Italiaan kulttuurimatkalle. Loman jälkeen alkaa ensi kesän taidenäyttelyiden suunnittelu ja lasten leirien ohjelman sisällön rakentaminen sekä suuren saaripäiväkonsertin työstäminen. Säveltämistäkin on luonnollisesti ohjelmassa.

Mitä kainuulaiset juuret sinulle merkitsevät?
  Periksiantamattomuutta sekä laatuhakuisuutta ja pitkäjänteisyyttä.

Onko Kainuu vaikuttanut teksteihisi ja muuhun tuotantoosi?
  Kainuu ja sen vaaramaisemat ja avaruus – puhumattakaan kesäisen valon määrästä – eivät voi olla vaikuttamatta herkkään säveltäjän sielunelämään. Aikoinaan Eino Leino mm. ihastui Kainuuseen ja Manamansaloon erityisesti, ja kirjoitti siellä lukuisia runoja ja jopa viimeiseksi väitetyn runon Manamansalo. Runossa on kohta, jossa mainitaan, että Manamansaloon on kätketty Onnen lipas. Se on minunkin mielestäni totta. Manamansalossa on jotakin aivan erityistä ja uniikkia tenhoa, joka vaikuttaa myönteisesti tuotantooni.

Mikä on mieluisin muisto lapsuudestasi Manamansalossa?
  Manamansalon pitkillä hiekkarannoilla Robinson Crusoe -leikit. Ja illan tullen auringon laskiessa punaisena pallona Oulujärveen istahdin kotitaloni rantakivelle ja aloin soittaa mandoliinia kuunnellen ainutlaatuista järven kaikua. Mutta muistan myös lämmöllä lapsuuden lämpimät kesäyön sateet ja kuinka lähdimme yöttömään yöhön nostamaan pumpulimaista jäkälää.

Mistä sait ajatuksen perustaa Kassu Halonen Taidetalon entiseen kouluusi?
  Ajatus syntyi 1998 suunnitellessani Hartwall Areenan Tähtien ilta -juhlakonserttiani. Sain paljon konsertin yhteydessä fanipostia, joissa tiedusteltiin, että onko saamani kultalevyt mahdollisesti julkisesti nähtävänä. Tästä saimme idean etsiä sopivaa paikkaa niiden esille panemiseksi, mutta kun sellaista ei Suomesta löytynyt, niin päätimme perustaa Taidetalon ja sinne luoda ihan oman kultalevysalin. Halusin myös tukea kulttuuritalon avulla lapsia ja nuoria, sillä olen itse saanut ensimmäisen julkisen tunnustuksen Elsa Nevalaiselta, ekaluokan opettajaltani Manamansalossa. Sain opettajaltani oikean upouuden mandoliinin! Tämä soitin kannusti minua musiikki urallani ja tätä kannustavaa työtä toivon voivani toteuttaa myös Taidetalon kautta lapsille ja nuorille.

Vietätkö itse aikaa Taidetalossa?
  Kyllä Taidetalossa tulee vietettyä aikaa toukokuusta elokuuhun. Olen itse myös harrastelijakokki ja kulinaristi, joten on ilo Taidetalon kokin kanssa yhdessä ideoida uusia menu-kokonaisuuksia. Käytämme mielellämme ruokalistoillamme lähiruokaa, kuten maukasta Oulujärven kalaa. Ja onhan se mukava tavata musiikin kuuntelijoita ja saada suoraa palautetta sekä keskustella taiteesta ja eri kulttuurin aloista.

Mitä mieltä olet jättiläisnäköispatsaastasi?
  Kainuuta on kutsuttu myös Jättiläisten maaksi. Kansanrunoudesta löytyy viitteitä jättiläisiin, joiden jalan jäljet ulottuvat syvälle Oulujärven historiaan. Kolme suomalaismiestä lukeutuu kymmenen maailman pisimmän ihmisen joukkoon. Euroopan pisimpien miesten sukujuuret johtavat Kainuuseen.

 Taiteilija Kimmo Takarautio suunnitteli ja toteutti Manamansalon jättiläisen herättäen saaremme jättiläisen henkiin. Jättiläinen tuli Oulusta Manamansaloon 24.7.2011, ja kaikille yllätyksenä Jättiläinen olikin saanut itselleen minua muistuttavat kasvot. Minun näköistä patsasta siis ei ollut tarkoitus tilata, vaan taiteilija oli ottanut vapauden suunnitella jättiläiselle kasvot. Ja huumorimiehiä kun Kimmo tunnetusti on, niin tässä on lopputulos.

Viihdytkö teatterissa tai kesäteatterissa? Mitä olet ollut viimeksi katsomassa?
  Viihdyn enemmän teatterissa. Seuraavaksi olen menossa katsomaan ”Katri Helena – Sinivalkoinen ääni” -musikaalia. Esityksessä käsitellään miten maailma muuttuu, mutta iskelmä pysyy. Iskelmän funktio vaihtelee yhteiskuntamurrosten myötä. Iskelmämusiikiksi nimitetään ajan virtauksista riippuen erilaisia modernisointipyrkimyksiä, mutta todelliset uudistajat ammentavat genren sydämestä.

  Kuten Ilpo Tuomarila sanoo, iskelmään kohdistuu viha, halveksunta, jumalointi; ja aina se on osa kansan kapinaa sen puolustaessa omaa elämänmuotoaan.

Mikä on parasta Kainuussa ja miksi matkailijoiden pitäisi tulla juuri sinne?
   Mielestäni parasta Kainuuta on Manamansalo – Kainuun helmi. Meille johtaa myös uusin Suomen virallisista matkailuteistä, Tervan tie. Saaremme luonnonkauniiseen idylliin kätkeytyy myös musiikki- ja kulttuurielämyksiä. Manamansalo tunnetaan karavaanareiden paratiisina.

  Elämyksiä on tarjolla niin lapsiperheille kuin yksinäisille seikkailijoille. Hyvät patikointi-, melonta- ja pyöräilyreitit tarjoavat luonnonläheisiä vaihtoehtoja. Oulujärvellä sijaitsee useita retkeilyalueita idyllisine rantautumis- ja taukopaikkoineen. Niskanselällä on yli kymmenen venesatamaa. Oulujärvellä toimii myös venetaksi. Saarelle pääsee romanttisesti lossilla tai kätevästi siltaa pitkin.

  Matkailija voi kokea Manamansalon taikaa luontoaktiviteettien parissa ja se on aktiivisen matkailijan unelmakohde. Se on ainutlaatuinen luonto- ja matkailukohde jäkäläkankaineen ja kirkasvetisine lampineen, joista syvin, Heikan lampi, on peräti 36 metriä syvä. Lampi on kristallinkirkas ja se houkuttelee satoja sukelluksen harrastajia ympäri Suomea. Unohtaa ei sovi myöskään yli 30 km pitkiä ja puhtaita hiekkarantoja.

Mitä nähtävyyksiä itse esittelet Kainuuseen ensi kertaa saapuville vieraillesi?
  Manamansaloa. Siellä riittää nähtävää useammaksikin päiväksi.

Missä vietät mieluiten lomasi Suomessa ja miksi juuri siellä?
  Manamansalon jälkeen mieluinen paikka on merellinen ja idyllinen Naantali.

Viihdytkö maalla vai kaupungissa, luonnossa vai urbaanissa maisemassa?

  Kaikissa maisemissa, tarpeen mukaan.

Minkälainen on tyypillinen kainuulainen?
  Ystävällinen ja rehellinen, auttavainen.

Kiteytä Kainuu kolmeen sanaan.

  Kaunis, komia ja kultturelli.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »