Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Hossa, Oulujärvi, Vuokatti, Ukkohalla, Paljakka, Saukkovaara, suopotkupallo, Kuhmon Kamarimusiikki, Kajaanin Runoviikko, Sommelo, Kaukametsä, Kuhmo-talo, teatteri, kesäteatteri, Raatteen Portti, Kalevala Spirit, Juminkeko, Turjanlinna, Paltaniemen kuvakirkko


Karhusafareilla voi seurata ja kuvata tarkkailukojusta mm. karhun elämää luonnossa. Kuva: Wild Taiga

Kainuun taikaa

”Kuulkaa korpeimme kuiskintaa, jylhien järvien loiskintaa” laulettiin ennen kaikissa Suomen kouluissa. Kainuun maakuntalaulu on tuttua tutumpi, mutta miltä korpien kuiskinta ja jylhien järvien loiskinta kuulostaa? Minkälaisen vapaudentunteen voi saavuttaa vaaroilla vaeltaessa tai hiihtäessä? Tai oletko kuullut kosken ärjyvän?


Villiä taigaa ja upeita hiekkarantoja

  Kainuun luonto tarjoaa elämyksiä, joita muualta ei löydy. Itäisen Kainuun metsissä asustaa muualla harvinaisia nisäkkäitä, karhuja, susia ja ahmoja. Kuhmossa ja Suomussalmella eläimiä pääsee ihailemaan niiden luonnollisessa ympäristössä. Kesäöisillä retkillä niitä voi kuvata ja seurata turvallisesti tarkkailukopista käsin.

  Koko perheelle soveltuvalla Hossan retkeilyalueella on monipuoliset mahdollisuudet retkeilyyn ja erilaiseen harrastamiseen. Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset ovat suosittu vierailukohde. Hossa valittiinkin yleisöäänestyksessä vuoden 2011 retkikohteeksi. Puolangalta löytyy Suomen korkein luonnonvarainen vesiputous Hepoköngäs, jonka kuohuja voi ihailla katselutasanteilta.

  Oulujärveä kutsutaan Kainuun mereksi. Oulujärven retkeilyalue on Suomen suurin sisävesien retkeilyalue, johon kuuluu yhteensä 8 000 hehtaaria järviluontoa lukuisine opastettuine reitteineen ja taukopaikkoineen. Oulujärven helmiä ovat pitkistä hiekkarannoistaan tunnetut Manamansalo ja Ärjänsaari. Manamansalo tunnetaan myös Kassu Halosen taidetalosta, ja Ärjän rannoille järven loiskinta on aikojen saatossa muovannut hienoja korkeita hiekkatörmiä. Ärjä oli 1950-luvulla sen omistavan metsäyhtiön työntekijöiden suosittu lomapaikka. Nykyään kuka tahansa voi vuokrata lomamökin upeiden rantojen ääreltä. Kesäisin saarelle on veneyhteyksiä. Oulujärvi on myös yksi Suomen parhaista uisteluvesistä.

Ympärivuotista toimintaa

  Lumivarmoilla Kainuun vaaroilla on mukava hiihtää ja lasketella. Nykyaikainen Vuokatti on Pohjois-Euroopan suosituin ja monipuolisin lomakohde, jossa sijaitsevat muun muassa Katinkullan kylpylä ja golfkentät. Uudistunut Ukkohalla laajenee ja kehittyy edelleen. Yksi sen kesäerikoisuuksista on maailman pohjoisin kaapelivesilautailurata. Hiihtokeskuksista korkein on Paljakka, jonka huipulta alas johtavaa talvikelkkarataa lasketaan aidolla jalaskelkalla. Monenlaisten talviaktiviteettien lisäksi Kainuun isoissa laskettelukeskuksissa on myös kesäisin runsaasti järjestettyä ohjelmaa ja safareita. Leppoisa Saukkovaaran matkailukeskus taas sopii erityisen hyvin senioreille ja lapsiperheille.

  Retkeily- ja melontareitit houkuttavat kävijän luontoretkille. Kainuun eräluonto suo erinomaiset mahdollisuudet myös metsästykseen, kalastukseen, marjastukseen ja sienestykseen.

Tapahtumia ja teatteria

  Kainuu on tapahtumarikas ja kulttuuristaan kuulu maakunta. Kesäisin järjestetään useita kansainvälisiä urheilu- ja musiikkitapahtumia, mutta myös omintakeista ohjelmaa, kuten esimerkiksi maailmankuulu suopotkupallon MM-kilpailu. Puolangan kesäinen Pessimismi-ilta ja pessimismikiertoajelut pursuavat ironiaa ja saavat synkimmänkin vieraan hyvälle tuulelle. Tätä nykyä pariisilaisen taiteilijan luotsaama Kuhmon Kamarimusiikki yhdistää ainutlaatuisella tavalla luonnon ja korkeakulttuurin. Myös kansanmusiikkijuhla Sommelo kerää musiikinystäviä Kuhmoon. Pitkät perinteet omaavaa Kajaanin Runoviikkoa vietettiin viime kesänä jo 35. kerran. Runot levittäytyvät myös Markkinakatu-tapahtumaan, joka kokoaa kaupunkilaiset keskustan vilkkaalle kävelykadulle.

  Kulttuurimaakunnassa erilaisia konsertteja ja tapahtumia järjestetään toki ympäri vuoden muun muassa Kajaanin Kaukametsässä ja Kuhmo-talossa. Kajaanin kaupunginteatterissa valmistuu vuosittain noin viisi ensi-iltaa. Teatterin esitykset ovat taiteellisesti kunnianhimoisia ja katsojia puhuttelevia. Uuden teatteritalon myötä myös suomussalmelaisen Teatteri Retikan ympärivuotisen toiminnan edellytykset paranivat huomattavasti. Parhaiten Retikka kuitenkin tunnetaan Suomen suurimpiin kuuluvasta Suomussalmen kesäteatterista. Kesäteattereita löytyy lähes kaikista Kainuun kunnista.

Nähtävää Kainuun mailla


  Kainuussa voi vierailla autenttisilla talvisodan tapahtumapaikoilla, kuten Raatteentiellä; tämän lehden kansikuvassakin on Raatteen Portin vieressä sijaitseva Talvisodan Monumentti ”Avara syli”. Kuhmossa sijaitsevassa Kalevala Spirit Elämyspuistossa taas Kalevalan tarinat ja henki heräävät eloon. Kalevalasta kertoo myös Kuhmon keskustasta löytyvä kalevalaisen kulttuurin informaatiokeskus Juminkeko, joka havainnollistaa kansalliseepoksemme olevan osa identiteettiämme vielä tänäkin päivänä. Muita kulttuurihistoriallisia kohteita ovat esimerkiksi Ilmari Kiannon Turjanlinna ja Paltaniemen kuvakirkko. Jokaisesta Kainuun kunnasta löytyy monia mielenkiintoisia retkikohteita muun muassa historian ystäville.

Kainuu makuina

  Miltä Kainuu maistuu? Sen saa tietää, kun valitsee Kainuu Menun. Sitä tarjoavat muun muassa Ravintola Kultainen Kukko Suomussalmella ja Ravintola Sirius Kajaanissa. Aitoja makuja voi maistella myös paikallisten tuottajien tehtaanmyymälöissä tai tiloilla. Esimerkiksi Vuokatin Viinin viinit, mehut ja hillot sekä Kainuun Biisonin biisoninlihasäilykkeet maistuvat varmasti vielä kotonakin.

  Lähes sata vuotta Kajaanissa toiminut Pekka Heikkinen & kumpp. tunnetaan erityisesti puu-uunileivästään, jota viedään usein tuliaisiksi ja jota paikallisetkin suorastaan jonottavat aamuisin. Kuhmolaisen Kaesan Kotileipomon rönttönen on yksi Suomen harvoista alkuperäsertifioiduista ruuista. Suosikkituotteita ovat myös reilu ruisleipä ja mielenkiintoinen uutuus ruistikut. Kontinpohjan lähiruokamyymälässä Kajaanissa on saatavilla monien kainuulaisten tuottajien tuotteita, kuten Kajaanin Kukkoleipureiden kukkoja ja aitoa Kainuun Talkkunaa. Jalkoja lämmittämään voi ostaa kauniit villaiset Kainuun maakuntasukat.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »