Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Liikunta, hyvinvointi ;  Juhlapaikat, kokouspaikat ;  Aina ; 
Avainsanat: Kainuu, Ukkohalla, Hyrynsalmi, Ukkohalla Chalets, laskettelu, matkailukeskus, Hallan Saaga, saunamaailma, Cable Wakeboard, suopotkupallo, umpihankifutisDynaaminen Ukkohalla

Ukkohallan matkailu- ja hiihtokeskus sijaitsee Hyrynsalmen kunnassa, Syväjärven rannalla. Matkailukeskus on kehittynyt monipuoliseksi talvi- ja kesämatkailukeskukseksi. Alueen kävijämäärät ovat kaksinkertaistuneet vuodesta 2005, ollen nykyisin yli 100 000 yöpymisvuorokautta. Vuodepaikkoja on 1800 ja caravanpaikkoja 300.


  Ukkohallan valtteja ovat viihtyisä majoitus, matkailukeskuksen tarjoamat hyvät palvelut ja saatavilla olevien harrasteiden laaja kirjo. Syväjärven ympärille kaavoitettu matkailukeskus on suunniteltu tiiviiksi kokonaisuudeksi, jossa loma-asunnot sijaitsevat noin 1,5 kilometrin säteellä palveluista.

Suurinvestointeja

  Matkailukeskuksen historian suurin yksittäinen investointi on nyt valmistumassa. Investointi kattaa 30 korkeatasoista lomahuoneistoa, wellness-tilojen laajennuksen sekä uusia saunoja kylpylä- ja saunamaailmaan. Huoneistohotelli, kylpylä- ja saunamaailma, jossa on 7 erilaista saunaa sekä allasosasto, kokoustilat, ravintola, Saaga-areena, kuntosali ja wellness-tilat sekä kauppa muodostavat yli 4000 neliön palvelukeskuksen rinteiden viereen järven rannalle.

  Huoneistoista muodostuva Ukkohalla Chalets liittyi Best Western -hotelliketjun edustukseen 1.9.2011 lähtien. Ukkohalla Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Kyhälä toteaa, että kansainvälinen ketju tulee lisäämään Ukkohallan tunnettuutta ja näkyvyyttä niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hänen mukaansa suuren ketjun prosessit ja laatuvaatimukset tukevat loistavasti Ukkohallan kasvua ja siihen liittyvää kehitystyötä.

  Ski&Spa hotellin huoneistot ovat 2 huoneen kokonaisuuksia ja kaikissa huoneistoissa on mm. sauna.

  Laadukkaita vapaa-ajanasuntoja tarjoava hotellikokonaisuus on rakennettu parhaalle paikalle, Syväjärven ja laskettelurinteiden väliin. Chalets-huoneistoista pääsee suoraan yhdyskäytävää pitkin sekä Hallan Saagan wellness-palvelujen että ravintolan tarjoaman hyvän ruoan pariin.

Lumiriemua

  Ylä-Kainuun alue on tunnettu yhtenä Suomen lumisimpana alueena, mikä luo vahvan ja hyvän perustan talvimatkailulle. Alkutalvesta hotellin läheisyydessä avataan ensilumenlatu. Laskettelijoiden käytettävissä on kolme snow parkia ja 15 rinteettä, joiden joukossa on niin leppoisia kurveja kuin vauhdikkaita temppupaikkoja. Rinnevalikoimasta löytyy sekä pitkiä ja loivia että vauhdikkaita laskureittejä. Kuusi hissiä pystyy kuljettamaan ylös 5000 henkilöä tunnissa. Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on kasvattaa rinnevalikoimaa uudella mustalla rinteellä sekä avaamalla lisää rinteitä ja hissejä koillispuolelle.

  Maastohiihtolatuja on 160 km, joista valaistuja 6 km. Ukkohalla Chaletsin yhteyteen avattavan Ski Shop tulee palvelemaan laskijoita myös tuote- ja varustepuolella. Runsasluminen vaaramaisema sopii erinomaisesti myös lumikenkäilyyn ja moottorikelkkailuun, johon reitistöä on yli 500 km. Ukkohallan talviaktiviteetteihin kuuluvat myös esimerkiksi poro- ja huskyajelut, kelkka- ja kalastussafarit sekä ratsastus.

Saunasta saunaan

  Hallan Saagan saunamaailma tarjoaa elämyksiä sekä läntisestä että itäisestä saunaperinteestä. Saunamaailmassa on suomalainen ja karjalainen sauna, venäläinen höyrybanja, Uralin luolasauna sekä infrapunasauna. Yrtti-, turve- ja suolasaunana toimiva ulkosauna lämmitetään tilauksesta. Syväjärven rannassa on kelluva savusauna.

  Saunomisen lomaan vilvoitusta tuo Saunaworldin päätilassa olevat 10 hengen poreallas ja vesihieronta-allas sekä pieni lastenallas. Saaga Wellness pitää sisällään kuntosalin, liikuntatilat sekä hoitopalvelut. Ravintola Saagan viime kesänä remontoiduissa tiloissa työskentelee huippukokki Janne Pekkala, jonka laatima Alppimenu on saavuttanut suuren suosion.

Runsaasti kesäaktiviteetteja

  Matkailukeskuksessa sijaitsevassa Syväjärvessä on hyvät mahdollisuudet kalastukseen ja vesiaktiviteetteihin. Ukkohallan erikoisuus on maailman pohjoisin Cable Wakeboard -keskus, jossa vierailee kesäisin noin 5000 lajista kiinnostunutta. Vuonna 2009 Ukkohalla järjesti lajin EM-kisat. Vaijerivetoisen vesilautailun hohto on veden, vauhdin ja esteiden avustuksella syntyneet hypyt ja temput. Ukkohallan rata on lähes 800 metriä. Vauhdikasta menoa voi ihailla myös Syväjärveä halkovalta 330-metriseltä ponttonisilta. Kävelysilta lyhentää matkaa järven takaa keskustaan jopa kilometrillä, ja vähentäen samalla autonkäyttötarvetta.

  Ukkohallan ympäristön kesäinen luonto luo monia mahdollisuuksia. Matkailukeskuksen vierestä lähtee merkityt ulkoilureitit Natura-alueelle sekä Suomen vanhimpiin ikiaikaisiin aarnimetsiin Vorlokin luonnonsuojelualueelle. Monipuoliset retkeilyreitistöt tarjoavat loistavat puitteet ulkoilulle ja patikoinnille. Pisimpiä vaihtoehtoja ovat UKK-reitti ja lähes 60 kilometrin pituinen Köngäskierros mahtavine luonnonnähtävyyksineen. Lyhyille päivävaelluksillekin löytyy mielekkäitä reittejä alueen maastoista. Ukkohallan kesäisiin aktiviteetteihin kuuluvat myös frisbeegolf, kalastus, ratsastus, metsästys, melonta ja mönkijäsafarit.

Persoonallisia tapahtumia

  Ukkohalla kokoaa väkeä myös persoonallisilla tapahtumillaan. Suopotkupallon herruudesta on taisteltu vuodesta 1998 lähtien. Nykyisin lajin MM-tittelistä kilpailee noin 300 joukkuetta osallistuen kilpa-, harraste-, naisten-, seka- ja business-sarjan joukkueeseen. Mukana on ollut kotimaisten osanottajien lisäksi joukkueita Englannista, Hollannista, Ruotsista, Venäjältä, Skotlannista ja Islannista. Väkeä alueella on ollut tapahtumaviikonloppuna parhaimmillaan 30 000, mikä todistaa tapahtuman ainutlaatuisesta tunnelmasta, joka kiehtoo lajiin perehtymättömiäkin.

  Perinteikkäitä tapahtumia ovat myös umpihankifutiksen maailmanmestaruuskisat Syväjärven upottavissa kinoksissa, syksyinen naisten 12 kilometrin Hallan Akan vaellus sekä kevättalvella järjestettävä leikkimielinen Hallan Akan hiihto, jossa matka on 10 km. Hiihtokauden päättää keväinen Ukkohalla hiihto, jossa matkavaihtoehtoina on 50 km ja 36 km.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »