Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Koli, Pielinen, Ilosaarirock, Kihaus, Outokummun Erä- ja Luontokeskus, Ruunaan kosket, SF-Filmikylä


Komeita kuurapuita. Kuva: Tea Karvinen

Ilo elää Pohjois-Karjalassa

Lukuisat suomalaiset suuntaavat matkoillaan ilon sydämeen Pohjois-Karjalaan. Maakunnan suuri suosio matkailualueena saattaa johtua siitä, että se pitää sisällään jotain perin suomalaista – tai jotain sellaista, jota me kaikki pidämme suomalaisuuden syvimpänä olemuksena: sykähdyttäviä luontoelämyksiä, rikasta kulttuuria, vieraanvaraisuutta ja pinnan alla kuplivaa elämäiloa. Pohjois-Karjalaan on mukava matkustaa, sillä siellä asuu ilo.


  14 kunnan muodostaman maakunnan keskus on vetovoimainen yliopistokaupunki Joensuu. Alueen käyntikortteja ovat Kolin matkailu- ja luontokeskus ja kansallismaisema, joka on myös Etelä- ja Keski-Suomen korkein kohta (347 m) sekä Suomen kuudenneksi suurin järvi Pielinen. Pohjois-Karjalalla on lähes 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Läpi historian Pohjois-Karjala onkin ollut idän ja lännen kohtauspaikka, ja Ortodoksisen kirkon vaikutus tuntuu edelleen voimakkaana alueella.

Karjalasta kajahtaa!

  Karjalaisuus tarkoittaa kiistämättä myös laulua ja soittoa, ja runonlaulajien perimää periyttävässä Pohjois-Karjalassa laulun, tanssin ja kanteleensoiton perinne elää vielä vahvasti. Pohjois-Karjalasta onkin saanut lähtönsä moni tunnettu suomalainen muusikko, ja mm. Nightwish ja Värttinä ovat kansainvälisesti tunnettuja pohjoiskarjalaisia bändejä. Nykymusiikin tunnetuin lipunkantaja lienee Joensuun kesäisessä katukuvassa monin eri tavoin näkyvä Ilosaarirock, jonka liput myydään vuodesta toiseen loppuun jo ennakkoon.

  Toisenlaista pohjoiskarjalaista musiikkikulttuuria edustaa Kihaus, yksi tärkeimmistä vuosittaisista kansanmusiikkitapahtumista. Kihaus tarjoaa joka vuosi etnomusiikin ystäville hienon kattauksen sekä koti- että ulkomaista kansanmusiikkia ja on Kaustisten kansanmusiikkijuhlien ohella maamme suurimmista kansanmusiikkifestivaaleista.

Koskien kuohuntaa ja villieläinten vahtimista


  Luonto on Pohjois-Karjalassa olennaisinta, ja luontomatkailun ystäville maakunta tarjoaa huikeasti mahdollisuuksia ulkona liikkumiseen, rauhoittumiseen ja rajojen rikkomiseen. Suomen suurin yhtenäinen retkeilyverkosto Karjalan Kierros yhdistää Kolin, Petkeljärven, Patvisuon ja Hiidenportin kansallispuistot sekä lukuisia luonnonsuojelualueita, ja kattaa yli 1000 kilometriä merkittyjä polkuja. Matkalla on myös runsaasti retkeilyä täydentäviä majoitus- ja ohjelmapalveluja, joista retkeilijä voi koota itselleen tai ryhmälleen kiinnostustensa mukaisen kokonaisuuden.

  Pohjois-Karjalassa on myös harvinaisen hyvät mahdollisuudet ympärivuotiseen suurpetojen kuvaukseen ja katseluun – myös talvisaikaan lämmitettävistä kuvaus- ja katselukojuista. Suomen villieläimistä maakunnassa tavataan vuoden ympäri mm. ahmaa, joka on jo maailman laajuisestikin harvinainen. Myös ilves, susi, kettu, majava, kanahaukka sekä maa- ja merikotka ovat vierailleet kuvauspaikoilla. Karhu on huhti- ja syyskuun välisen ajan kuvatuin vieras.

  Vesi on karjalaisille luonnollinen elementti, sillä vettä on Pohjois-Karjalan pinta-alasta 3800 neliökilometriä. Myös matkailijalle Pohjois-Karjalan vesistöt tarjoavat huikeita elämyksiä: kanoottiretkille pääsee helposti itärajan tuntumassa Lieksanjoella, majavistaan tunnetulla Koitajoella Ilomantsissa tai Outokummun Erä- ja Luontokeskuksen 12 järven melontareitillä. Suurille selkävesille kaipaavallekin haasteita antavat Pielisen karun kauniit maisemat.

  Seikkailunhenkiset matkailijat haluavat varmasti ottaa haltuun Lieksanjoen Ruunaan kosket, jotka ovat Suomen viimeiset villit kuohut. Ne tarjoavat vesiretkeilyn ystäville ja harrastajille omaa luokkaansa olevia elämyksiä, halusipa veden virtauksen lumon kokea kanootilla, puisella koskenlaskuveneellä, kumilautalla tai koskilautalla. Koskille pääsee killumaan joko itsenäisesti tai ohjatusti – ohjattuun koskenlaskuretkeen kuuluu totta kai eräruokailu taukopaikoilla.

Erilaisia retkikohteita

  Pohjois-Karjalan laajasta nähtävyyskirjosta löytyy mielenkiintoisia retkikohteita, jollaisia ei ole muualla Suomessa. Viimeiset sodat heräävät eloon Pohjois-Karjalassa, jossa korsut, taisteluasemat, puna-armeijan majoitusalueiden jäänteet, panssariesteet ja muut puolustusrakenteet sekä lukuisat myöhemmin pystytetyt muistomerkit ovat paikoitellen yhä näkyvä osa maakunnan maisemaa. Tuskin missään muualla on Suomen historian kohtalonhetket yhtä kouriintuntuvasti esillä.

  SF-Filmikylä Kontiolahdella on mielenkiintoinen vierailukohde kaikille tv-ohjelmista ja elokuvista kiinnostuneille. SF-Filmikylään on rakennettu kuvauksia ja matkailua varten nostalginen kylänraitti, jossa on mm. kauppa, pappila, koulu, tohtorila, tsasouna ja kaunis Terijokelaispensionaatti. Kaunis fiktiivinen Miikkulan kylä, Karjalan kunnailla -tv-sarjan tapahtumapaikka, on lavastaja Minna Santakarin visioima ja suunnittelema. Kylässä on hyödynnetty jo olleita vanhoja rakenteita ja uuden rakentamisessa on noudatettu kierrättämisen ja kestävän kehityksen mallia.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »