Nro 4-2011
Luokittelu: Pohjois-Karjala ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjois-Karjala, Outokumpu, kaivoshistoria, Vanha Kaivos, museo, museotunneli, Sysmäjärvi, Särkiselkä, Outokummun Erä- ja luontokeskus, lasten kalakeidas


Outokummun kaivoksen tunneleiden aidot olosuhteet johdattavat vierailijat mainareiden arkeen.

Outokumpu on teollista historiaa luonnon sylissä

Outokummun kaupunki keskellä Itä-Suomen lääniä on kiehtova vierailukohde, sillä sen historia on ainutlaatuinen koko Suomen mittakaavassa. Pienestä Savon ja Karjalan rajamailla sijaitsevasta korpikylästä kehittyi suomalaisen kaivosteollisuuden kehto ja sittemmin nykyaikainen kaupunki, joka edellisten sukupolvien ahkeraa ja periksiantamatonta elämäntyötä kunnioittaen kehittyy edelleen ennakkoluulottomasti uskaltaen.


  Outokummun kaivoshistoria on edelleen vahvasti läsnä kaupungissa. Kaivosalueen rakennuskanta upeine arkkitehtuureineen on elävä muistutus kaivoksen kulta-ajasta: mm. vanha kaivostupa, murskaamo ja nostotorni, nostokonehuone ja rikastamo sekä vanha voima-asema ovat kaivoksen suurtuotantokaudelta 1920-luvulta – useimmat rakennuksista arkkitehti W.G. Palmqvistin käsialaa. Vanha kaivoskonttori ja sairaala ovat peräisin jo vuodelta 1913 ja uusi konttori vuodelta 1939, kaikki arkkitehti Uno Ullbergin suunnittelemia.

  Myös kaupungin keskustan vanhoilla asuinalueilla kaivoskaupungin kulta-ajat tulevat lähelle, sillä alueilla on säilytetty upeaa vanhaa rakennuskantaa. Outokummussa vanha ja uusi lyövätkin saumattomasti kättä johdattaen kävijän historiasta nykyaikaan.

Ainutlaatuinen Vanha Kaivos

  Outokummun tunnetuin matkailukohde on eittämättä vanha kaivosalue. Vanhaa Kaivosta on pitkäjänteisesti kehitetty matkailijoita kiinnostavaksi kohteeksi, joka kertoo elävästi ja mielenkiintoisesti kaivosmiesten kulta-ajasta ja suomalaisen kaivostoiminnan historiasta. Outokummun mäen ympärille levittäytyvä Vanha Kaivos on laaja museoalue ja matkailukohde, jollaista ei löydy muualta Suomesta.

  Vanha Kaivos seisoo paikallaan kertoen jälkipolville tarinaa Outokummun kehittymisestä Suomen kaivostoiminnan keskukseksi sekä siitä kovasta työstä, tahdon voimasta ja periksi antamattomuudesta, joka aikojen saatossa löi Outokumpuun leimansa.

  Vanha Kaivos on ikimuistoinen ja ainutlaatuinen vierailukohde koko perheelle. Paitsi että se avaa ikkunan modernin kaivosteollisuuden syntyhistoriaan, museon näyttelyt johdattavat myös geologian saloihin kertoen tarinaa siitä, miten malmi syntyy.

Uskallatko tunneliin?


  Kunnostettu museotunneli tarjoaa ennen kokemattoman tilaisuuden tutustua kaivoshistoriaan ja kaivosmiehen työpäivään joko opastetuilla tai omatoimisilla kierroksilla. Maan alla vierailija kokee kaivoksen aidot, viileät ja kosteat olosuhteet, ja tuntumaa kaivosmiehen arkeen tuovat mm. vanhat kuvat ja koneet. Tunneliin on mahdollista tutustua myös jännittävillä kierroksilla otsalamppujen valossa.

  Museotunnelin valokuvanäyttely Työpäivä kaivoksessa on kunnianosoitus kaivosmiehille. Tunneliin on tuotu valokuvia mainarin arjesta kaivoksen ankarissa ja välillä ankeissakin olosuhteissa. Matka tunnelin läpi antaa tämän päivän ihmiselle hyvän käsityksen siitä, minkälainen oli työpäivä kaivoksessa.

  Kesäkaudella vanha Kaivosjuna kuljettaa kävijöitä ulkoalueella kapearaiteista rautatietä pitkin Vanhan Kaivoksen mäen ympäri. Ryhmille junamatka on tarjolla tilauksesta, ja myös talvikaudella Vanha Kaivos palvelee ryhmämatkailijoita.

Luontokin lähellä

  Teollisen historian lisäksi Outokumpu tarjoaa upeat ulkoilumahdollisuudet. Lintubongareiden suosiossa oleva maineikas Sysmäjärven lintualue sijaitsee Outokummun alueella, samoin kuin Särkiselän upea luontoalue. Särkiselkä on kokonaisuus, johon sisältyvät erä- ja luontokeskus, leirintäalueleiri keskus sekä monipuoliset ulkoilureitit.

  Särkiselällä sijaitseva Outokummun Erä- ja luontokeskus on hyvä luontokohde koko perheelle. Vain 5 kilometrin päässä Outokummun keskustasta sijaitsevalta alueelta löytyvät leirikeskus, leirintäalue, kahdentoista järven alueelle levittäytyvä melontareitti, virkistyskalastusalue, helppokulkuisia luontopolkuja ja lasten kalakeidas.

  Pitkin harjuja ja järvien ympäri kulkevat 3, 4 ja 7 kilometrin mittaiset opastetut luontopolut, joten luontoon voi lähteä tutustumaan perheen pienempienkin kanssa. Patikoinnin mukavuutta lisäävät alueella sijaitsevat keittokatos, kompostikäymälät, laavut ja kota. Kalastuslaituri ja keittokatos ovat sopivia myös liikuntaesteisten käyttöön.

  Lasten kalakeidas on esteetön retkeily- ja kalastustukikohta, jonka 1,8 metriä leveät ja kaiteilla varmistetut kulkuväylät ja ongintalaiturit ovat helppokulkuisia ja turvallisia. Keitaalla on 300 metrin pituinen lasten kalastusalue, leikkipaikkoja, laavu, viisi onkilaituria, kota ja Karhunpesä-paviljonki. Alle 12-vuotiaille ja liikuntaesteisille kalastus on Kalakeitaalla maksutonta, ja siellä järjestetään aikuisten ja lasten sekä erityisryhmien luontoretkiä ympäri vuoden. Elämysohjelma voi sisältää vaikkapa kalastusta, patikointia, eräruokailua, melontaa tai lumikenkäkävelyä.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »