Nro 4-2011
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Teatterit, orkesterit ;  Syksy ; 
Avainsanat: Tampere, teatterit, Tampereen Työväen Teatteri, Tampereen Teatteri, Tampereen Komediateatteri, Anna Liisa, I love you because, Sami Hintsanen, Hiiriä ja ihmisiä, Kerran vielä, Kiviä taskussa, Katto-Kassinen


I love you because tuo newyorkilaisten nuorten aikuisten rakkauden kaipuun Tampereen Teatterin lavalle. Kuva: Harri Hinkka, Tampereen Teatteri

Tampereen teatterisyksy on musiikkipitoinen

Tampereella koetaan tänä vuonna komedioiden, musikaalien ja kantaesitysten värittämä teatterisyksy. Teatterin ystäviä houkutellaan niin kotimaisilla klassikoilla kuin Brodway-menestyksilläkin. Oman lisänsä Tampereen teatterisyksyyn tuo Tampereen Työväen Teatterin 110-vuotisjuhlavuosi.


Anna Liisa sulkee ympyrän

  Tampereen Työväen Teatterin 110-juhlavuoden syksy on täynnä kantaesityksiä, klassikoita ja musikaaleja. Ensi-iltoja on kaikkiaan seitsemän, ja kaikkiaan tuotantoja on peräti 36. Syksyn myötä teatteri myös laajentaa tilojaan: Hämeenpuiston teatterikortteliin avataan uusi ravintolanäyttämö TTT-klubi, johon tulee 250-paikkainen ravintolanäyttämö ja joka antaa mahdollisuuden kehittää aivan uudenlaista repertuaaria. Uusi näyttämö avataan musikaalilla 5 vuoden rakkaus, jota tähdittävät Petra Karjalainen ja Jari Ahola. Tuomas Parkkisen ohjaama musikaali on suomenkielinen kantaesitys, jonka ensi-ilta on 5.10. Kapellimestarina toimii Eeva Kontu.

  Tampereen Työväen Teatterin 110-vuotisjuhlavuoden pääteos on Minna Canthin tekstiin pohjautuva klassikko Anna Liisa. Näytelmän myötä eräs ympyrä sulkeutuu, sillä Anna Liisa nähtiin sata vuotta sitten tuolloin uuden teatterin avajaisnäytelmänä. Sen ensiesitys TTT:ssä oli 27.9.1901.

  TTT:n uusi Anna Liisa on musikaali, joka rikkoo rajoja ja on kerännyt ensi-iltansa jälkeen kiitosta niin katsojilta kuin kriitikoiltakin. Musikaalin on sovittanut ja ohjannut Sirkku Peltola ja päärooleissa nähdään teatterin nuoria näyttelijöitä. Tanssiteatteri Tsuumi pitää esityksen jatkuvassa liikkeessä, ja suurella näyttämöllä nähdään myös Hehkumo-bändi. Laulujen teksteistä vastaa Pauli Hanhiniemi.

  Suomen teattereiden kestosuosikki Anna Liisa on kertomus syyllisyyden taakasta, vastuusta ja maailman mittakaavassa yhä läsnä olevasta sukupuolten välisestä epäoikeuden-mukaisuudesta. Teos on myös vahva kertomus rakkaudesta ja rohkeudesta. Minna Canthin viimeiseksi jäänyttä näytelmä on yksi Suomen esitetyimpiä teoksia. Se on saanut yli 70 ensi-iltaa ammattiteattereissa.

Sami Hintsanen loistaa musikaalin tähtenä


  New York tekee näyttävän tulon Tampereelle Tampereen Teatterin I love you because -musikaalin myötä. TV:stä tuttu Sami Hintsanen tekee pääroolin tässä uudessa, ”frendikkäässä” musikaalissa, joka kertoo newyorkilaisista nuorista aikuisista, joita yhdistää rakkaus, ihastus, ystävyys ja sydänsurut. Aiemmin TTT:n Vuonna -85 -näytelmän tähtenä hurmanneen Hintsasen kanssa rakkauden etsijöinä nähdään Minka Kuustonen, Natalil Lintala, Mikko Rantaniva, Elina Rintala ja Tomi Alatalo. Musikaalin on kirjoittanut Joshua Salzman ja säveltänyt Ryan Cunningham. TT:lle sen ohjaa Mikko Viherjuuri, kapellimestarina toimii Jyrki Niemi ja koreografina vierailee TT:ssä ensimmäistä kertaa tähtitanssinopettaja Marko Keränen.

  Myös Tampereen Teatterissa nähdään tänä syksynä seitsemän ensi-iltaa, mukana yhdeksi maailman hienoimmista tarinoista nimetty, John Steinbeckin Hiiriä ja ihmisiä. Klassikkonäytelmä kertoo suuresta unelmasta, kaiken ylittävästä ystävyydestä ja niistä ihmisistä, jotka eivät koskaan sulaudu joukkoon. Päärooleissa nähdään Suomen parhaaksi miesnäyttelijäksi valittu Ola Tuominen sekä Ville Majamaa.

Komediateatteria kolmen ensi-illan voimin

  Myös Tampereen Komediateatterin syksy on vilkas. Komediateatterissa nähdään kolme ensi-iltaa: Brodway-komedia Kerran vielä, irlantilaiskomedia Kiviä taskussa sekä koko perheen näytelmä Katto-Kassinen.

  Kerran vielä
on legendaarisen näytelmäkirjailija Neil Simonin klassikkokomedia, joka on yllätyksellinen sekä täynnä ihmissuhdekiemuroita ja hyvin kirjoitettua sanailua. Jukka Pitkäsen esittämä leskimies George Schneider on kirjailija ja Mari Turusen näyttelemä Jennie Malone eronnut näyttelijätär, jotka ovat vakuuttuneita siitä, että heille loppuelämän iloksi riittää kirjoittaminen, teatteri, lenkkeily ja klassikkokirjat. Sankariemme sisarukset Leo ja Faye eivät kuitenkaan ole aivan samaa mieltä, ja he järjestävätkin näille haluttomille sinkuille sokkotreffit. Näytelmän opetus on se, että ihmissuhteet ovat vaikeita ja varsinkin vanhemmiten alamme ymmärtää, kuinka outoja me todella olemme.
  Katto-Kassisenhan kaikki tietävätkin: hän on se lyhyt, tukeva ja itsevarma mies, joka asuu kerrostalon katolla ja lentää propellin avulla. Omien sanojensa mukaan Katto-Kassinen on ”sopivan pullea mies parhaassa iässä ja maailman paras kaikessa”. Komediateatterin syksyssä jää nähtäväksi, näinkö se todella on. Katto-Kassisen sanoin: ”Hauskaa pitää olla, muuten minä en ala mitään”. Tampereen teatterisyksyssä varmasti hauskaa riittää, niin Katto-Kassisella kuin suurella yleisölläkin.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »