Nro 4-2011
Luokittelu: Lappi ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Kemin kaupunginteatteri, Badding, Rauli Badding Somerjoki, Bussi Somerolle


Kuva: Iida Vanttaja / Kemin kaupunginteatteri

Bussi Somerolle lähtee Kemistä

Bussi Somerolle on matka Rauli Badding Somerjoen sielunmaisemaan – niihin valintoihin, jotka tekivät hänestä kansakunnan ykkösartistin ja jotka johtivat häneT ennenaikaiseen kuolemaan. Bussi Somerolle on matka yhteiseen lähihistoriaamme: rakennemuutoksen aikaan ja populäärikulttuurin syntyyn.


  – Olimme etsimässä jotain sopivaa mielenkiintoista tarjottavaa Kemin kaupunginteatterin ohjelmistoon. Pärttyli Rinne oli kirjoittamassa Yleisradiolle kuunnelmasarjaa Baddingista ja pyysin saada nähdä kuunnelmasarjan ensimmäisen version käsikirjoituksen. Sen pohjalta Tuomas Timonen lähti ideoimaan nyt esitettävän musikaalin käsikirjoitusta, kertoo ohjaaja Hanna Ojala näytelmän alkuvaiheista.

  Rauli Badding Somerjokea pidetään yhtenä suomalaisen musiikin suurena vaikuttajana. Hän oli sekä rockin uranuurtaja että poikkeuksellisen lahjakas iskelmäartisti, joskin hänen vaikutuksensa ymmärrettiin osittain vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Tarina tämän päivän ihmisestä

  Bussi Somerolle on tarina Raulista, josta tuli Badding. Se on tarina siitä, miten herkkyydestä tulee kauppatavaraa ja omalaatuisuudesta brändi – ja miten brändi nielee ihmisen.

  – Rauli Baddingin tarina on tätä päivää. Ihmisiä kiinnostaa tähtikultti. He haluavat sekä olla tähtiä että nostaa esiin uusia, erilaisia palvonnan kohteita ja samaistua heihin, mutta myös ”mestata” ja unohtaa idolinsa nopeasti, toteaa Ojala.

  Hanna Ojalan mukaan musikaali on tarkoitettu ”rokista diggaavien” lisäksi kaikille niille, joita Baddingin hiteiksi nousseet kappaleet ovat koskettaneet. Kukapa ei tuntisi kappaleita ”Ikkunaprinssi”, ”Tähdet, tähdet”, ”Valot”, ”Laivat” sekä ”Paratiisi”, joka on Suomen soitetuin kappale sekä radiossa että eri artistien keikoilla.

  – Varmasti näytelmä tavoittaa myös ne nuoremman sukupolven edustajat, joita tämä nykyinen tähtikultti koskettaa, arvelee ohjaaja Ojala.

  Rauli Baddingin tarina on tarina ihmisestä, joka janoaa ihailua, muttei kestä arvioiduksi tulemista. Se on tarina ihmisestä, joka haluaa rakkautta kaikille, muttei osaa antaa sitä edes yhdelle.

  Sotatraumoja potevan alkoholisti-isän vuoksi Badding jäi vaille rakkautta ja hänestä tuli kykenemätön kantamaan vastuuta tekemisistään. Vastuun kantoivat managerit, puvustajat ja jopa kampaajat. Hänen alkoholisoiduttuaan muut edelleen tekivät päätökset hänen puolestaan.

  – Esitys tuo esille Baddingin elämässään kohtaamia valintatilanteita, ja antaa katsojille mahdollisuuden joko kritisoida tai ymmärtää niitä, Ojala toteaa kiitellen samalla loistavasti sujunutta yhteistyötä Tuomas Timosen, näyttelijöiden ja muusikkojen kanssa.

  Kantaesitettävän näytelmän ensi-ilta on Kemin kaupunginteatterissa 29.10.2011. Lavastus ja puvustus ovat Iida Vanttajan käsialaa. Musikaalia säestää viisihenkinen bändi Kari Hautalammen johdolla. Baddingina nähdään Eero Rannio.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »