Nro 4-2011
Luokittelu: Uusimaa ;  Teatterit, orkesterit ;  Aina ; 
Avainsanat: Espoon kaupunginteatteri, Vuoden teatteri, Vuoden nuori näyttelijä, Pikkuporvarihäät, Antti Lang


Pikkuporvarihäät, kuvassa Jenni Banerjee ja Antti Lang. Kuva: Stefan Bremer

Vuoden teatteri kohtaa Vuoden nuoren näyttelijän Espoossa

Espoon teatterin syksyssä riittää juhlittavaa. Espoon teatteri valittiin Vuoden teatteriksi, ja sen lavalla nähdään Vuoden nuorena näyttelijänä palkittu Antti Lang.


  Lang näyttelee pääosaa Espoon Kaupunginteatterin syksyn omassa tuotannossa, joka on Bertolt Brechtin varhaisimpiin töihin kuuluva Pikkuporvarihäät. Langin roolihahmo on sulhanen, jonka elämän onnellisimmaksi tarkoitusta tilaisuudesta muodostuukin onnettomuuksien päivä: morsian on selvästi raskaana, isä kertoo ruokaillessa juttuja, jotka saavat kaikki voimaan pahoin ja morsiamen sisko harrastaa sopimattomia keittiössä. Kaiken kukkuraksi sulhanen, jonka ylpeys on itse rakennettu huonekalusto, saa katkerasti huomata käyttäneensä huonoa liimaa...

  Pikkuporvarihäät on säkenöivän terävä komedia ja Brechtin varhaistuotantoa. Näytelmä ivailee keskiluokan itseriittoisuudelle ja omahyväisyydelle, yhteen kokoontuneiden ihmisten toisiinsa kohdistamalle ylenkatseelle sekä täydellisen elämän illuusiolle. Näytelmän ohjaa slovenialainen Vito Taufer, joka näinjatkaa Espoossa vierailevien ulkomaisten ohjaajien sarjaa. Antti Langin morsiamena nähdään Jenni Banerjee ja muissa rooleissa mm. Timo Torikka ja Miina Turunen.

Maailmankuuluja kansainvälisiä


  Omien tuotantojen lisäksi Espoon Kaupunginteatteri on perinteisesti luottanut korkeatasoisiin vieraileviin esityksiin, ja niin tänäkin vuonna. Tänä syksynä Espoossa nähdään kolme ulkomaista vierailuesitystä.

  Maailmankuulu ranskalainen visuaalisen teatterin huippu Compagnie Philippe Genty tuo Suomeen huikean spektaakkelinsa Voyageurs Immobiles, joka nähdään Espoossa 11.-15.10. Tämä lumoava esitys ihmiskunnan odysseiasta on kiertänyt maailmaa jo vuodesta 1995. Se on fantasia, joka yhdistelee teatteria, tanssia, sirkusta ja taikuutta.

  Espanjasta Espooseen saapuu taiteilija Joan Baixas, jonka maalaustaidetta ja teatteria ainutlaatuisella tavalla yhdistävä monitasoinen näyttämöteos Pregnant Earth vierailee Espoossa 26.-29.10. Esityksessä yleisön eteen levittäytyy läpikuultava, valaistu kangas jolle Baixas maalaa mudalla hämmästyttäviä kuvia. Yhdessä kiehtovan musiikin ja taiteilijan improvisoiman tarinoinnin kanssa ne vievät katsojan silmänräpäyksessä keskelle elokuvaa ja luolamaalausta, tunnelmasta ja maanosasta toiseen. Baixas käyttää esityksessä koko kehoaan, vettä ja valoa, ja niiden avulla kertoo jotain olennaista maailmasta.

  Kauden ulkomaiset vierailut päättää marraskuussa portugalilaisen Companhia do Chapitô mustalla komedialla Cão que morre não ladra (Kuolleet koirat eivät hauku). Näytelmä on fyysisen teatterin keinoin kerrottu tarina perheestä, jolla on vakava ongelma – ja varsin omalaatuinen tapa käsitellä rakkaan perheenjäsenen menetystä. Cão que morre não ladra on hillitön musta komedia äidistä, isästä, pojasta, koirasta ja kuolemasta.

Korkeatasoisia kotimaisia


  Kotimaisten vierailuesitysten sarjan aloittaa Janne Raudaskosken The Amazing Magic Theatren valmistama The Outsider, jonka kanta-esitys nähdään 21.-24.9. Luvassa on huikeita erikoisefektejä ja illuusioita sisältävä tarina mykkäelokuvan hengessä. Rovaniemen Teatterin Katvealue vierailee Espoossa 23.-25.11. Se on kotimainen draama, jonka teemoja ovat lappilainen arki, omaishoitajuus ja ikääntymisen kipeys. Tamperelainen Teatteri Siperia tuo Espooseen teatterin perinteisiä muotoja rohkeasti rikkovan Meille jäävät salaisuudet (1.-3.12.), ja joulukuussa saadaan jälleen ihailla ukrainalaisen mestarin Andriy Zholdakin kädenjälkeä helsinkiläisen Klockriketeaternin tulkitsemassa, rakastetussa Tšehov-klassikossa Vanja-eno.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »