Nro 4-2011
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: kolumni, Reissun päällä, Anne Pentti, Karita Mattila, ooppera

Reissun päällä

Ooppera on asiakaspalvelua

  – Älkkä ny viäl lopettako, mää juan vaa välil vähä vettä! Oopperatähti Karita Mattila kannusti yleisöä jatkamaan taputtamista Turun Linnan puiston konsertissa elokuussa. Yleisö rakasti oman maakunnan tyttöä ja samalla myös ooppera-aarioita, joita ei ehkä koskaan ennen ollut edes kuullut.

  Karita Mattila sai oopperasävelet, saksan- tai italiankieliset libretot ja sinfoniaorkesterin hurjimmatkin irrottelut kuulostamaan yhtä kodikkailta ja nautittavilta kuin Perniön aamuinen linnunlaulu.

  Seuraavan päivän iltana kesämatkailukaupungin parhaan rantaravintolan pöytä oli tahmainen. Tarjoilija pyyhki sen pyydettäessä ja palasi keittiöön. Juomia ja ruokalistaa piti yrittää pyytää useaan kertaan, katsekontaktia asiakaspalvelijaan ei saanut millään konstilla. Ruoka oli kuulemma pikkukaupungin parhaimmistoa.

  Naapuriravintolan pöytä oli vielä tahmaisempi, mutta hymyilevä tarjoilija ryntäsi paikalle, pahoitteli suttuisuutta, kyseli juomamieltymykset, suositteli aamulla lähilahdelta pyydettyä kalaa ja siirsi naapuripöydästä kukkamaljakon iloksemme. Kelvollinen ruoka ja hyvä mieli sattuivat samaan pöytäseurueeseen.

  Oopperalla ja kesäravintolan asiakaspalvelulla tuntui olevan niin paljon yhteistä: asiakkaan tyytyväisyyden ratkaisee esiintyjän tai asiakaspalvelijan asenne. Kumpainenkin pystyy ottamaan yleisönsä, saamaan kävijät puolelleen, kunhan pistää itsensä peliin ja näyttää, että haluaa antaa pienen palasen itsestään, ei yksinomaan virheetöntä laulua tai erinomaista ruokaa. Myönteinen persoona saa muiden arvostuksen, parhaat aplodit ja runsaimmat juomarahat.

  Kesäkaupungin toiseksi parhaaseen ravintolaan on mukavaa mennä toistekin ja ooppera sai satoja uusia ystäviä Turun Linnan puiston hämärtyvässä illassa.

  Vinkiksi vielä, että oopperaharrastus kannattaa aloittaa Verdillä, Mozartilla tai vaikkapa Rossinilla. Richard Wagnerin tai Aulis Sallisen tuotannon pariin kannattaa ehkä siirtyä vasta siinä vaiheessa, kun tutustuminen tähän musiikin lajiin on kunnolla tapahtunut.

  Muistattekos muuten 1970-luvun lämpörullamainoksen? Siinä soi Georges Bizetin Carmen. Samaista oopperaa on sittemmin kuunneltu mm. Formula ykkösten palkintojenjakotilaisuudessa.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »