Nro 5-2011
Luokittelu: Lappi ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Aina ; 
Avainsanat: Lappi, tapahtumat, Skàbmagovat, Mad About Snow, Napapiirin Hiihto, Rovaniemi Reindeer Sprint Race, porojen kiihdytyskilpailu, Hetan Musiikkipäivät, Enontekiön Pilkkiviikko, Jutajaiset, Sodankylän Elokuvajuhlat, LuostoClassic

Lapin tapahtumissa on outoa taikaa. Sitä luovat omaperäiset ideat ja ympäröivä upea luonto.


Hurjaa menoa porojen kiihdytyskilpailussa. Kuva: Rovaniemen matkailu

Tapahtumien Lappi

Saamelaiselokuvia taivasalla
25.–29.1.2012


  Skábmagovat on tammikuussa Inarin kirkonkylällä vietettävä alkuperäiskansojen elokuvafestivaali. Tällä kertaa saamelaiselokuvien rinnalla nähdään Taiwanin alkuperäiskansan elokuvia. Osa elokuvanäytöksistä esitetään 100-paikkaisessa lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa, jonka kattona on taivas kuunvaloineen, tähtineen ja revontulineen.  Kynttilöin valaistun teatterin kylmimmät elämykset on koettu alle -40 asteen pakkasessa. Pakkasesta ja pimeydestä huolimatta festivaali on erittäin lämminhenkinen.

Hulluna lumeen
25.2.2012


  Umpihangessa mikä vain on mahdollista. Tämän todistaa Ounasvaaran maisemissa toista kertaa järjestettävä Mad About Snow. Talvisiksi hankilajeiksi ovat muuntuneet niin jalkapallo, pesäpallo, beachvolley kuin salibandynkin. Leikkimielisen talviurheilupäivän Pipolätkä Arctic Openissa pelataan jääkiekkoa entisajan pihapelien tapaan nelimiehisin joukkuein. Joukkuelajien lisäksi taitojaan voi kokeilla umpihankisuunnistuksessa ja hankijudossa tai pelata eksoottista talvigolfia Kemijoen jäällä. Hauskanpidosta huolimatta peräti kahdeksassa lajissa kisataan MM-titteleistä.

  Mad About Snow'n uutuuslaji on lumiseitsenottelu. Kisan aikana hypätään K6-mäestä, tavoitellaan lumikelkkaradalla jopa 50 km/h:n vauhtia, pujotellaan Tanjan ja Kallen harjoitusmäessä jokamiestason slalomradalla ja ohjataan huippunopeaa koiravaljakkoa. Lumipesiksen tarkkuuslyöntikisassa pisteet kerätään parhailla osumilla. Jäägolfin kahdella reiällä talvivaatetus tuo haastetta svingiin. Hankijudossa kilpailijat haastavat vuorollaan kokeneen judokan valkealla ja pehmeällä tatamilla.

  Näissä kisoissa on takuulla hauskaa!

Miehestä mittaa
17.3.2011


  Moni lähtee Lappiin hiihtämään. Saavutettua kuntoaan voi testata Napapiirin Hiihdossa Rovaniemellä. Jos kantti kestää, lähtöviivalle voi asettua klo 8, jolloin lähdetään 100 kilometrin matkalle. Viimeisetkin lähtevät liikkeelle puolilta päivin, jolloin vuorossa on 8 kilometrin perhelenkki. ”Seitsemän vaaran laturetken” lähtö ja maali ovat Ounasvaaran hiihtostadionilla ja valittavina ovat vapaa ja perinteinen hiihtotapa.

Porojen kiihdytyskilpailu
23.3.2012


  Rovaniemen keskustan kävelykadulla on jo reilun vuosikymmenen ajan järjestetty Rovaniemi Reindeer Sprint Race, joka on maailman ensimmäinen ja vanhin poroilla ajettava kiihdytyskilpailu. Luvassa on jälleen vauhdikasta tunnelmaa, kun porot ajajineen kirmaavat Pohjanhovin rannasta Lordin aukiolle pareittain.

  Rovaniemi Reindeer Sprint Race on kutsukilpailu, johon kutsutaan tulosten perusteella kauden porokilpailuissa parhaiten menestyneet porot ja niiden ohjastajat. Kilpailu käydään ns. pudotusajona, jossa jokaisessa lähdössä kolme poroa taistelee jatkopaikasta ja hävinnyt tipahtaa armotta kisasta. Finaalissa hurjastelevat kolme jäljelle jäänyttä nopeinta kiitäjää.

Hetan Musiikkipäivät
1.-9.4.2012


  Hetan Musiikkipäivät on pääsiäisajan kirkko- ja kamarimusiikkiin erikoistunut Euroopan Unionin pohjoisin musiikkifestivaali lumisten tuntureitten keskellä Enontekiöllä. Pääosa 43 kertaa järjestetyn tapahtuman konserteista pidetään Enontekiön kauniissa kirkossa, mutta myös Pyhäkeron autiotuvalla Ounastunturissa on musiikkihetki ja jumalanpalvelus. Matkakonserttina on mm. perinteinen konsertti Juhlsilla Norjan Kautokeinossa.

Enontekiön Pilkkiviikko
21.–28.4.2012 ja 4.5.2012


  Enontekiön Pilkkiviikko kerää innostunutta pilkkikansaa ympäri Suomea. Eri puolilla laajaa Enontekiön kuntaa järjestettävissä tapahtumissa voivat pilkkijät tavata paikallisia kalastuksen ystäviä. Kilpailuja on luvassa joka päivälle ja monena päivänä voi osallistua useampaankin kilpailuun, jos pilkkiminen maistuu. Joka kilpailussa on luvassa runsaasti palkintoja.

Jutajaiset
27.6.–1.7.2012Lasten kansantanssiryhmä Zvezditza Bulgariasta esiintymässä Jutajaisissa. Kuva: Marko Junttila

  Jutajaiset on kansainvälinen musiikkiin ja tanssiin painottunut monitaidefestivaali Rovaniemellä. Jutajaisten 40. festivaalikesä on täynnä pohjoisen pontevaa pelimannimeininkiä ja perinteillä voideltua nykyfolklorea. Kotikyliltä kaupunkiin jutaava monikulttuurinen tapahtumien ketju avautuu Sodankylästä Rovaniemelle, festivaalin lappilaisilta juurilta nykypäivään. Tiesitkö muuten, että jutaaminen ja jutaus tarkoittaa poronhoitajien vaellusta porokarjan kanssa paikasta toiseen osana perinteistä vuotuiskiertoa?

Midnight Sun Film Festival – Sodankylän Elokuvajuhlat
13.–17.6.2012


  Sodankylän Elokuvajuhlien tunnelma on aivan erityinen, sillä siellä keskiyön auringon alla kohtaavat maailman kuuluisimmat elokuvaohjaajat, uuden elokuvan nousevat nimet, kansainvälinen yleisö ja tavallinen kadunmies välittömässä ja lämpimässä ilmapiirissä. Elokuvia esitetään kolmessa paikassa ympäri vuorokauden. Vuorokauden ajalla ole merkitystä, aurinko paistaa yhtä kirkkaana astuipa yleisö ulos esityksestä kello neljältä aamulla tai iltapäivällä.

  Erityisen suosittuja ovat olleet vuosittain järjestetyt mykkäelokuvaesitykset elävän musiikin säestyksellä. Elokuvajuhlat kruunautuu itseoikeutetusti festivaalijohtaja Peter von Baghin vetämillä päävieraiden keskustelutilaisuuksilla aamuisin.

LuostoClassic – klassista musiikkia luonnon helmassa
9-12.8.2012


  LuostoClassic on erilainen ja erikoinen klassisen musiikin tapahtuma Luostotunturin juurella. LuostoClassic -festivaaleilla huippuorkesterit ja maailman huippuartistit esiintyvät luonnon muovaamilla esityspaikoilla tunturin rinteessä, jääkauden joella ja syvällä metsälammella. Kesällä 2012 Luosto Classiciin saapuu BBC Philharmonic Orchestra, joka vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Perinteiseen tapaan myös Lapin kamariorkesteri on mukana Luosto-sinfonian esityksessä. Lyömäsoitinkonserton solistina esiintyy maailmankuulu brittiläinen lyömäsoitintaiteilija Colin Currie.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »