Nro 5-2011
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Länsi-Uusimaa, Lohja, Vihti, Hanko, Raasepori, Siuntio


Tammisaaren vierassatama valittiin vuoden 2011 vierassatamaksi. Kuva: Raaseporin kaupungin matkailutoimisto

Länsi-Uusimaa lumoaa

Länsi-Uusimaa, pienten kuntien muodostama maakunta, sijaitsee Espoosta länteen ja Helsingistä lounaaseen. Aivan ruuhka-Suomen portilla Länsi-Uusimaa tarjoaa mahdollisuudet eteläsuomalaisille vaikka nopeaan irtiottoon arkenakin – lähelle on lyhyt matka, ja erityisesti luonnon rauha houkuttelee matkailijoita läheltä ja kaukaa. Myös maamme presidentit ovat löytäneet Länsi-Suomen lumon: Tarja Halonen ja Martti Ahtisaari lomailevat Karjalohjalla, ja Mauno Koivistoon saattaa törmätä Inkoossa.


Elokuvalegendat estradilla Lohjalla

  Lohjan teatterissa kuluvaa näytäntökautta eletään Hollywoodin hengessä. Musikaali Ava ja Frank nimittäin tuo lavalle kahden elokuvalegendan, Ava Gardnerin ja Frank Sinatran, rakkaustarinan. Ava ja Frank kertoo kiehtovalla tavalla siitä, miten näistä kahdesta elokuvalegendasta tuli ikuiset rakastavaiset. Frank iski silmänsä Avaan, joka oli lukuisien miessuhteidensa vuoksi jatkuva juorujen aihe, ja tuntui siksi vaaralliselta seikkailulta. Avan ja Frankin suhteesta tuli aikanaan yksi Hollywoodin seuratuimmista: toimittajat olivat jatkuvasti heidän kintereillään kyttäämässä skandaalinkäryisiä juttuja, ja pian alkoi myös kilpailu siitä kumman tähti loistaa kirkkaammin. Vaikka Frankia suorastaan kiellettiin pilaamasta uraansa suhteellaan Avaan, kielloista huolimatta tämä suhde jatkui intohimoisena ja myrskyisenä.

  Ava & Frank vie 1940–50-luvun tunnelmiin, hämyisiin yökerhoihin ja kiehtovaan elokuvamaailmaan. Näytelmää tahdittaa Frank Sinatran tunnetuksi tekemät kappaleet kuten New York, New York, I’ve got you under my skin, Moon river, That’s why the lady is a tramp ja tietenkin Strangers in the night. Frankin roolin tekee West Side Storysta ja Greasesta tuttu, upeaääninen Janne Virtanen, ja Ava Gardnerina säteilee Minna Kolehmainen.

Vihti – vain lunta vaille

  Talviliikunnan ystäville Vihti Ski Center Vihdin Ojakkalassa tarjoaa Uudenmaan suurimman laskettelukeskuksen, ja se onkin yksi Etelä-Suomen suosituimmista. Marraskuusta maaliskuuhun kestävällä laskettelukaudella VihtiSki tarjoaa eritasoisia rinteitä niin aloittelijoille kuin eksperteillekin. Kolmesti Suomen parhaaksi hiihtokouluksi valittu hiihtokoulu opastaa kädestä pitäen laskettelun saloihin, ja jos haaveilee oikein kiivaasta menosta, ratalaskuun pääsee tutustumaan Sami Uotilan ratalaskukoulussa. Lapset ja lapsiperheet ovat VihtiSkin erityiskohderyhmä: vanha lastenrinne on Etelä-Suomen levein ja loivin ja uusin puolestaan lumetetaan ensimmäisenä johtuen hyvästä sijainnistaan heti vuokraamon vieressä. Kesäisin Vihti hemmottelee golfin ystäviä avarassa pelto- ja puistomaisemassa sijaitsevalla, 18-reikäisellä golf-kentällään. ”Tavallisen ihmisen” kentäksi profiloitunut Vihti Golf on yksi maamme suosituimmista radoista, joka pyrkii mahdollisimman pitkään pelikauteen.

Talvinen Hanko yllättää


  Suomen eteläisin kaupunki mielletään lähes poikkeuksetta kesäkaupungiksi, joka nukkuu talvisin. Väärin. Talvisin Hanko on täydellinen kohde hiljaisuutta ja rauhaa etsivälle matkailijalle – poissa on satamien tulemiset ja lähtemiset, kaukana on yleisötapahtumien elämä. Hanko on talvella henkeäsalpaavan kauniita näkymiä, koskettavia kirkkokonsertteja, hiveleviä ruokaelämyksiä ja mielenkiintoisia näyttelyitä. Talvisin on suosittua lähteä vaeltamaan, hiihtämään tai luistelemaan jäälle niemen pohjoispuolen saaristossa. Kannattaa kokeilla!

Siuntio – kansalliskirjailijan koti

  Siuntion kautta aikojen kuuluisin asukas lienee Suomen kansalliskirjailija Aleksis Kivi, joka asui Siuntiossa vuosina 1857–58, 1860 ja 1863–1871. Siuntion kulttuurimaisemassa hän kirjoitti pääosan runoistaan ja näytelmistään sekä romaaninsa Seitsemän veljestä. Siuntio lähiseutuineen tarjosikin luontoa rakastavalle kirjailijalle lukuisia runoihin ja luonnonkuvauksiin innoittavia maisemia – jokilaaksoja, komeita kallioita, laajoja metsäalueita. Kiven jälkiä voi Siuntiossa seurata kotiseuturetkellä kartan ja opastekstien avulla: reitti kiertää kirjailijan elämän merkittävissä kohteissa kuten veljensä vuokraamalla tilalla Purnuksessa, Kvarnbyn kartanossa, Kareliuksen mökissä ja Fanjunkarsissa, josta lopulta tuli Aleksis Kiven pysyvä koti.

Rakastu ruukkiin

  Vuoden 2012 alussa kolme vuotta täyttävä Raasepori tunnetaan erityisesti kuuluista ruukkialueistaan. Fiskarsin ruukki tunnetaan suomalaisen muotoilun ja taiteen kotina, jota ympäröi erämainen luonto ja jonka rakennusten arkkitehtuuri etsii Suomessa kaltaistaan. Talvella Fiskarsissa tapahtuu kaikkea kivaa, kuten piparkakku-workshoppeja lapsille, joulukuusisafaria ja tonttupolkua. Ruukin joulu on kokemisen arvoinen. Myös Billnäsin paljon nähnyt ruukkialue tarjoaa yrityksille ja yksityisille matkailijoille kulttuuria, historiaa, teatteria ja taidetta läpi vuoden.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »