Nro 5-2011
Luokittelu: Uusimaa ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pääkaupunkiseutu, Helsinki, Hyvinkää, kulttuurikeskus Korjaamo, Loviisa, Porvoo, kartano, Järvenpää, Vanhakylän kartano, Villa Cooper

Historian havinaa ja moderni elämänmeno yhdessä paketissa


Monet matkustavat Porvooseen kokemaan aitoa joulun tunnelmaa. Kuva: Porvoon kaupunki

Pääkaupunkiseutu – Hyvinkää – Keski- ja Itä-Uusimaa

Pääkaupunkiseutu tarjoaa lähes loputtomasti mahdollisuuksia matkailuun vuoden ympäri – haasteeksi nouseekin usein runsaudenpula: kulttuurikohteita ja tapahtumia on pienten matkojen päässä jos jonkinlaisia, ja vaihtoehtojen määrä tuntuu välillä pökerryttävältä. Kannattaa kuitenkin vain syöksyä rohkeasti sekaan, ja antaa virran viedä.


Helsinki avautuu uudistetusta stadionin tornista

  Yksi Helsingin tunnetuimmista maamerkeistä, stadionin torni, on reilun vuoden ollut pussitettuna peruskorjauksen vuoksi. Remontti on nyt saatu loppuun, ja uudistettu torni on taas avattu yleisölle. Peruskorjauksessa on aulan uudistuksen lisäksi muun muassa korjattu hissi sekä uusittu pinnoitteita. Samalla on uuteen uskoon remontoitu myös stadionin selostamo. Stadion vihittiin käyttöön 12. kesäkuuta vuonna 1938. Sen tornin korkeus on 72 metriä.

Kivisen kaupungin puutaloidylliä

  Helsingin taidemuseon laatima kaupunkikierros ”Puurakentaminen Helsingin niemellä” on ilmainen tapa kurkistaa kaupungin kivisten kulissien taakse ja löytää pala mennyttä. Noin 30 kohteessa voi ihailla jo lähes unohtunutta kaupunkikuvaa. Alunperinhän Helsinki oli varsin pieni puukaupunki, jossa oli vain muutama kivirakennus. Asema pääkaupunkina, teollistuminen ja liikenneolojen parantuminen vaikutti siihen, että kivikeskusta otti hiljalleen entistä voimakkaammin jalansijaa kaupungissa, ja puutalot saivat väistyä yhä laajenevalla keskusta-alueella mannermaisten esikuvien mukaisten ja tonttimaata tehokkaasti käyttävien korkeiden kivitalojen tieltä. Taidemuseon kaupunkikierros esittelee yksittäisiä esimerkkejä 1800-luvun puuarkkitehtuurista, joka aikanaan leimasi koko kaupunkia.

Kulttuuri korjaa

  Helsingissä sijaitseva, vuonna 2004 perustettu kulttuurikeskus Korjaamo on itsenäinen kulttuurikeskus ja erilaisten kulttuurimuotojen sulatusuuni. Korjaamolla yleisö, erilaiset sisällöt ja kulttuurintekijät kohtaavat toisensa klubi-illoissa, konserteissa, teatteriesityksissä, tapahtumissa ja näyttelyissä. Korjaamon pajalta löytyy jokaiselle jotakin: urbaaneja, ajankohtaisia kulttuuritapahtumia teatterin, kuvataiteitten, musiikin ja kulttuurikeskusteluiden muodossa. Tulevan talven kohokohtiin lukeutuvat mm. kulttiyhtye Comuksen keikka ja venäläisen taiteilijan Vitaly Pushnitskyn maalaukset.

Leppoisasti Loviisassa

  Merellinen ja idyllinen Loviisan pikkukaupunki etelärannikolla Porvoon ja Kotkan välissä ja slow lifen eli leppoistamisen elävä esimerkki – täällä nimittäin joulukin on erittäin slow. Poissa on supermarkettien tungos ja tavaratalojen kilpavarustelu. Loviisan joulu tarjoaa perinteistä, aitoa joulumieltä ja -rauhaa. Erikoisuutena Loviisan joulunodotuksessa ovat Wanhan Ajan Joulukodit tunnelmalliset yksityiset kodit, jotka avaavat ovensa joulun odottajille kahtena viikonloppuna joulukuussa: 3.-4.12. ja 10.-11.12. 2012.

Kartanoiden kaupunki


  Itä-Uusimaa on Suomen kartanoalue, ja Suomen toiseksi vanhin kaupunki, Porvoo, on niistä useimpien koti. Haikon kartano lienee alueen kartanoista tunnetuin tasokkaiden hotelli- ja kylpyläpalveluidensa ansiosta, mutta myös muut Porvoon seudun kartanot ovat tutustumisen arvoisia retkikohteita: Bosgårdin kartano, Kiialan kartano, Hommanäsin kartano, Rutumin kartano ja Malmgårdin linna kertovat vuosisatojen mittaista tarinaa herraskartanojen elämästä ennen ja niiden matkasta aatelisten asuinpaikoista koko kansan kohteiksi.

Unelmataloilla uusi elämä Järvenpäässä


  Järvenpäässä, Tuusulanjärven kauniissa rantamaisemissa sijaitseva Vanhankylän kartano on saanut uuden isännän, kun keväällä siellä aloitti uusi ravintolayrittäjä. Alun perin Stålhanen kartanona ja sittemmin Järvenpään matkailukeskuksena ja Järvenpään retkeilymajana toiminut kartano palvelee sekä yritys- että yksityisasiakkaita. Kartanolla on oma leirintäalue, kaunis kahvila sekä upea tilausravintola, jonka antimet kruunaavat vaikkapa kulttuurimatkan Järvenpään seudulla.

  Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema Villa Cooper, tai alkujaan Villa Enckellin tai sijainnin mukaan Villa Vårbackan, rakennuttivat Sigrid ja Gösta Enckell vuonna 1904 Järvenpään kartanon Vårbackan palstatilalle. Huvilan suunnitteli arkkitehti Lars Sonck ja se valmistui samaan aikaan Sibeliusten Ainolan kanssa. Huvila ja Enckellit olivat keskeinen osa Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisöä. Nykyisin huvila jatkaa käsityötaiteen kotina, sillä siellä pitää myyntinäyttelyä Järvenpään Käsintekijät ry. Villa Cooperissa on tarjolla korkealaatuisia ja persoonallisia käsityötuotteita kuten keramiikkaa, kudonnaisia, neuleita, huovutustöitä, kynttilöitä, koruja ym. Joulukuussa yhdistys avaa huvilassa joulupuodin, joka on avoinna joka päivä jouluun asti. Kannattaa poiketa lahjaostoksille!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »