Nro 5-2011
Luokittelu: Savo ;  Alue-esittelyt ;  Aina ; 
Avainsanat: Pohjois-Savo, Kuopio, Puijo, Juutilan hiekkavalumuseo, Maarianvaara, Vesileppis, Tahko, Iisalmi, Juhani Aho


Lasten oma festivaaliviikko Vekara-Varkaus järjestetään taas 11.-17.6.2012. Kuva: Varkauden kulttuuritoimisto

Pitkin poikin Pohjois-Savoa

Pohjois-Savon monipuoliset matkailumahdollisuudet tekevät maakunnasta vetovoimaisen vierailukohteen ympäri vuoden. Pohjois-Savo on sopivassa suhteessa ulkoilua, lekottelua ja itsensä hemmottelua, kulttuuria niin mielelle kuin keholle. Maakunnan keskukset Kuopio, Varkaus ja Iisalmi antavat tilaa virkeille ja viehättäville kehyskunnilleen.


Puijon huipulla pyörii

  Puijo torneineen lienee tunnetuin Kuopion monista matkailukohteista. Ensimmäinen torni nousi Puijon mäelle jo 1800-luvun puolivälissä ja nykyinen, torneista kolmas, pystytettiin vuonna 1963. Upeasta 75 metriä korkeasta tornista avautuu henkeäsalpaavat näkymät yli järvien leimaaman savolaismaiseman ja Kuopion kaupungin. Vierailu huipulla on elämys sekä päivällä että illan pimennyttyä: päivänvalossa silmiä hivelevät kauniit maisemat, iltaisin tornista voi ihailla kaupungin valoja. Puijon pyörivässä torniravintolassa nautitaan maisemasta ja hyvästä ruoasta Suomen parhailla ikkunapaikoilla.

Vaskikellojen katveessa

  Kaavin Vehkalahdessa, Juutilan vanhassa valimossa sijaitsee Pohjoismaisittain ainutlaatuinen hiekkavalumuseo. Juutilan tilalla harjoitettiin perinteistä vaskenvalantaa vuodesta 1881 lähtien, jolloin elettiin kotiteollisuutena harjoitetun vaskenvalun kulta-aikaa. Juutilan tuotevalikoimaksi muodostui ajalleen tyypillinen kokoelma erilaisia kelloja, kulkusia ja tiukuja, ja valimossa tehtiin myös aktiivista omaa tuotekehittelyä. Sen tuloksena syntyi omaperäisiä ratkaisuja ja tunnistettavia tyylipiirteitä, jotka erottavat Juutilan esineet omaksi ryhmäkseen.

Vauhtia Maarianvaaran laelta

  Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan rajamailla kohoava Maarianvaaran kylä sijaitsee juuri siinä kohdassa, jossa savolainen mäkimaisema muuttuu pohjoiskarjalaiseksi vaaramaisemaksi. Maarianvaara tunnetaan erityisesti laskettelukeskuksestaan: piskuisessa kylässä sijaitsee monipuolinen hiihtokeskus, jossa on otettu niin isojen kuin pientenkin mäenlaskijoiden toiveet. Rinteitä Maarianvaarassa on kaikkiaan yhdeksän, joista viisi on valaistu. Hissejä on 4. Pisin rinne on 1050 metriä pitkä, ja suurin korkeusero on 140 metriä.

Vesileppis – loma koko perheelle

  Kylpylähotelli Vesileppis takaa riemukkaan ja monipuolisen vierailun Leppävirralla. Vesileppiksessä vesi on läsnä kaikkialla, monessa eri muodossa: kylmänä tai kuumana vetenä, lumena, jäänä – jopa höyrynä. Vesileppiksen palvelut ovat käytössä ympäri vuoden, joten voit hiihtää kesällä ja uida talvella. Vesileppis on hyvä tapa viettää lomaa, halusipa sitten liikkua aktiivisesti, loikoilla rennosti tai nauttia elämästä hyvän ruuan ja viihteen merkeissä. Vesileppis ei ole vain kylpylä vaan palvelukokonaisuus, johon kuuluvat kylpylän lisäksi hotelli ja sen monipuolinen ravintolamaailma, kokoustilat, kuntosali, jäähalli sekä maailman ensimmäinen maanalainen hiihtotunneli Kymppi Areena.

Tahko – sykettä keskellä Suomea

  Tahko on liikkuvien ihmisten talvilomakeskus Nilsiässä, noin 65 km Kuopiosta koilliseen. Tahkon monipuoliset rinteet ja hyvin hoidettu latuverkosto houkuttelevat ja hemmottelevat joka talvi tyytyväistä hiihtokansaa junioreista senioreihin ja murtsikkafaneista rinnefriikkeihin. Tahkossa on yhteensä 23 hyväkuntoista rinnettä, joista pisimmät ovat yli kilometrin mittaisia. Korkeuseroakin löytyy jopa 200 metriä.

  Hiihdon ja laskettelun lisäksi Tahko tarjoaa monipuolisesti myös muunlaista aktiviteettia kuten jäärata-ajoa, safareita sekä hevosilla että moottorikelkoilla, kylpyläpalveluita, keilailua ja jopa teatteria illuusion ja taikuuden ystäville.

Juhani Ahon jalanjäljillä

  Iisalmi tunnetaan kirjailija Juhani Ahon kotipaikkana. Kansalliskirjailijalle omistetussa museossa tutustutaan 1800-luvun pappilamiljööseen ja kirjailijan elämään. Vanhat esineet kiehtovine tarinoineen vievät hetkeksi matkalle menneisyyteen, aikaan jolloin öljylamput saapuivat pirtteihin... Vuonna 1958 avatun museon esineistö on koottu Ahon suvulta ja Iisalmen pappilasta. Työhuoneessa on esillä Aholle kuuluneita esineitä, mm. kirjoituskone, -tuoli ja -pöytä. Salissa on esillä erikoisuutena Juhani Ahon polkupyörän rekisteriote – Aho nimittäin oli ensimmäisiä polkupyöräilyn harrastajia Suomessa.

  Tänä vuonna on kulunut 150 vuotta Juhani Ahon syntymästä, ja merkkivuoden kunniaksi museossa on myös museokauppa, jossa on myytävänä Ahon merkkivuoden tuotteita.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »