Nro 5-2011
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Ahvenanmaa ;  Aina ; 
Avainsanat: saaristo, Uusikaupunki, Taidetalo Pilvilinna, Kemiönsaari, Hippoglass, Kankaisten kartano, saaristotapahtuma, Pionien koti


Saaristokeskus Korpoström on Kemiönsaarella toimiva taiteen ja tieteen keskus. Kuva: Pette Rissanen

Saaristo on Suomen helmi

Suomen lounaisrannikko yhdessä Ahvenanmaan saariston kanssa on yksi Suomen ehdottomista matkailuvalteista. Saaristossa tuntuu aina riittävän ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä liekö meren armoilla, toisinaan eristyksissäkin eläminen, tehnyt saaristolaisista toisista riippuvaisia ja toisia ihmisiä kunnioittavia? Niin tai näin, saaristoon on aina ilo mennä.


Ukissa rakennetaan pilvilinnoja

  Raija ja Pentti Nokkalan taiteilijakoti Pilvilinna Uudessakaupungissa on kuin 2000-luvun Huvikumpu: värikäs, hauska eikä yhtään aikuismainen. Taidetalo Pilvilinna on taidetta sisältä ja ulkoa, täynnä hauskoja yllätyksiä. Pilvilinnan pihapiiriä sekä sen ulko- ja sisäseiniä koristavat kuvitukset ovat Raija Nokkalan käsialaa ja huoneiden sisustukset kertovat lukuisia tarinoita, joista ei vain meinaa saada tarpeekseen. Tunnelmasta voi nauttia meren rannalla sijaitsevalla terassilla tai taidepolulla, joka tuo luonnon ja taiteen aivan liki katsojaa. Pilvilinna on keväällä avoinna ryhmille tilauksesta, kesäaikana avoinna myös muuten.

Kukkamessut taas ensi vuonna

  Viime kesänä ensimmäistä kertaa järjestetyt Kukkamessut vetivät Uuteenkaupunkiin peräti 7000 kukista ja kasveista kiinnostunutta. Suuren suosion innoittamana Kukkamessut järjestetään uudestaan taas ensi vuonna, joten viherpeukaloiden kannattaa suunnata Uuteenkaupunkiin. Messuilla pääosaa esittävät kukat, taimet ja amppelit, mutta ohjelmaan mahtuu myös työnäytöksiä, asiantuntijapuheenvuoroja, huippusuosion saavuttanut Kukkahattukilpailu sekä linnunpeljättimien hyväntekeväisyyshuutokauppa.

Kemiönsaari kuvina

  Vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Turusta, Salosta ja Tammisaaresta sijaitsevalle Kemiönsaarelle pääsee helposti kahden sillan kautta joko lännen tai idän suunnalta. Vanha kulttuuri ja nykyajan elämä kulkevat käsi kädessä Kemiönsaarella, mistä hyvänä esimerkkinä on saarelaisten teettämä ’Kemiönsaari kuvina’ -teos, joka on nähtävissä mm. kunnan nettisivuilla. Mukana projektissa oli kunta sekä viisitoista yrittäjää ja lopputuloksena syntyi 14 yritysfilmiä sekä useita kuntaa esitteleviä filminpätkiä. Osoitteessa www.kimitoon.fi pääsee tutustumaan Kemiönsaareen ja sen käyntikohteisiin, mm. kiehtovaan Bengtskärin majakkaan.

Värikästä lasia Nauvossa

  Nauvossa, kahdeksan kilometriä Paraisille päin, sijaitsee Hippoglass, Jari-Matti Solinin lasinpuhaltamo. Vanhaan meijeriin kunnostetussa pajassaan Solin työstää värikkäitä lasiesineitään, joita hän myös esittelee ja myy alakerran myymälässä ja näyttelytilassa. Toisen kerroksen työtilassa yleisöllä on mahdollisuus päästä seuraamaan lasinpuhaltajan työtä aivan lähietäisyydeltä.

Kankaisten kartanon tunnelmaa

  Kankaisten kartano Maskussa on herännyt lähes kaksikymmenvuotisesta unestaan. Yli 500 vuotta paikalla olleen kartanon entiseen navettaan on kunnostettu tasokas juhla- ja konferenssitila, jonka suureen saliin mahtuu peräti 200 henkeä ja muihin tiloihin 50-100 henkeä. Navetassa on hulppeat puitteet mm. syntymäpäiväjuhlille, häille tai kokouksille, sillä tilat ovat monipuoliset ja helposti muunneltavissa. Koko kartanon miljöö on hyvin säilynyt, ja sen päärakennus on maamme vanhimpia asuinlinnoja. Kankaisten kartanon viimeinen asukas jätti lähtiessään kaiken linnaan, joten vierailu linnassa antaa hyvin todenmukaisen käsityksen siitä, minkälaista elämä kartanolinnassa on ollut. Vierailuita järjestetään ryhmille, joiden maksimikoko on 25 henkeä.

Saaristotapahtuma toukokuussa Kustavissa

  Idyllinen Kustavi isännöi ensi toukokuussa saaristotapahtumaa, jossa teemana on saariston rakentaminen. Tapahtumassa käsitellään mm. jätevesiasioita ja muuta rakentamiseen liittyvää tietoiskujen, näytteilleasettajien ja näytösten voimin.

Pionit asuvat Taivassalossa

  Pionien koti Taivassalossa on ainutlaatuinen pionikeidas, jossa herkulliset värit ja suloiset tuoksut täyttävät aistit. Pohjoismaiden laajimmassa pionivalikoimassa riittää ihasteltavaa, ja mukaan voi ostaa niin pioneja kuin muita kesäkukkia ja perennoja. Pionien kodissa on kesä kukkeimmillaan!Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »