Nro 1-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, Päätoimittajalta, Ahti Oksman

Päätoimittajalta

Näin vuoden alussa talvi on vasta saapunut Etelä-Suomeen. Edessä on vielä pitkä kylmä ja pimeä ajanjakso. Kesään on aikaa vielä lähes puoli vuotta, mutta se tulee nopeammin kuin uskommekaan. Siksi lomasuunnitelmia kannattaa tehdä jo nyt. Hyviä ideoita voi käydä hakemassa matkailun messutapahtumista, kuten pian alkavilta Matka 2012 -messuilta.


   Samaan aikaan Helsingin matkamessujen kanssa järjestetään Caravan 2012 -messut. Molemmille messuille pääsee samalla lipulla. Aiempina vuosina matkailuajoneuvot ovat olleet toisessa kerroksessa, mutta nyt molemmat messut ovat samassa tasossa. Näin messuilta toiselle on helppo siirtyä.

  Matkailuautot ja -vaunut kiinnostavat usein niitäkin, jotka eivät pidä itseään varsinaisina karavaanareina. Heillä saattaa olla tapana vuokrata loma-ajaksi ”liikkuva lomakoti”, koska tarve on tilapäinen. Kulkuneuvon saa hyväkuntoisena ja hoidettuna, eikä matkan jälkeenkään tarvitse murehtia ajoneuvon huollosta ja säilytyksestä. Ajoneuvon mallin ja koonkin voi valita aina tarpeen mukaan.

  Karavaanareitakin on monenlaisia. Yleisin jaottelu on matkailuauton ja matkailuvaunun käyttäjät. Matkailuauton suosio on kasvanut huimasti, koska sillä liikkuminen on kätevää ja matkustettaessa tilaa on enemmän. Vaunun hankkiminen on kuitenkin huomattavasti edullisempaa kuin matkailuauton. Vaunun voi myös jättää leirintäalueelle ja liikkua näppärästi henkilöautolla. Vaunun etuna on myös yleisesti ottaen suurempi määrä nukkumatilaa kuin matkailuautossa. Molemmissa on siis puolensa.

  Karavaanarit voidaan jakaa myös mobiileihin ja stabiileihin. Mobiileilla matkustaminen voi olla harrastus tai se on harrastuksen aiheuttamaa. Yleisimmin liikkeellä ollaan kerrallaan viikko tai pari. Kesäisin moni perhe kiertää lasten pelien ja harrastusten vuoksi ympäri Suomea. Mikä onkaan kätevämpää, kuin kuljettaa omaa kesäkotia mukanaan!

  Stabiilit käyttävät matkailuvaunuaan kesämökin tavoin. On vaunuja, joita ei vedetä edes yhtä kertaa vuodessa. Näiden vaunujen ympärille on rakennettu erityisen upeat puutarhat istutuksineen. Paikallaan pysyvyyttä todistaa sekin, että ”etuteltta” on voitu tehdä laudoista. Nämä karavaanarit ovat ”omalla mökillä” mutta kuitenkin keskellä palveluita ja samanmielisiä ihmisiä.

  Olipa käyttö minkälaista tahansa, jokin matkailuajoneuvoissa kiehtoo. Ehkäpä se on tietynlainen vapaudentunne, jonka tuo mahdollisuus lähteä joko autolla, vaunulla tai vaunulle. Ja hyvänkin reissun jälkeen on mukava huomata, että ”on niin ihmeen hyvä kotiin tulla taas!”Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »