Nro 1-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: matkailuajoneuvot, matkailuvaunu, matkailuauto, asuntoauto, asuntovaunu, Dethleffs, Helsinki Caravan, Lappeenrannan City-Caravan, Kokkolan Caravanlandia, Atso Muuronen, Tapio Hirvonen, Antti Tokola

Vapaus ja kodinomainen mukavuus hemmottelevat nykyaikaisilla matkailuajoneuvoilla lomailevia


Kuva: Dethleffs / CMC Finland Oy

Moderni kesäkoti
 liikkuu pyörillä

Ajoneuvomatkailu on räätälöityä kotimaanmatkailua parhaimmillaan. Liikuitpa luonnon helmaan, sesonkiaikojen tapahtumiin, sukuloimaan tai harrastuksiin, vuodenajasta riippumatta kaikki kodin arjessa tarvittava, luksusta unohtamatta, kulkee mukana. Edessä oleva tie, vaihtuvat maisemat, aikatauluista vapautta janoava matkaseura ja määränpäässä odottava uusi elämys hurmaavat yhä useammat suomalaiset liikkuvan lomailun pariin.


  Helsinki Caravanin matkailuajoneuvokauppias Atso Muuronen kertoo, että matkailuautot ja -vaunut ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti. Asuintilat ovat mukavia, tasokkaasti varustettuja ja talvellakin lämpöisiä. Valoa tuovat isot kattoikkunat ja energiaa säästävät LED-valot. Sängyissä on korkealaatuiset hengittävät patjat ja pesutilojen toiminnallisuus on parantunut. Gourmet-keittiöstä löytyy iso jääkaappi/pakastin-yhdistelmä, liesituuletin, suuret vetolaatikot ja kaasu-uuni. Myös navigaattori, peruutuskamera ja multimediakeskus löytyvät yhä useammasta matkailuautosta.

  – Nykyiset matkailuautot ovat lisäksi hiljaisempia ja turvallisempia. Ajo-ominaisuudet ovat kehittyneet parempien alustojen ansiosta, uudet moottorit ovat tehokkaampia ja entistäkin vähäpäästöisempiä. ABS, kuljettajien turvatyynyt ja muut varustelu ovat vaikuttaneet myös siihen, että alle 3,5 tonnia painavien ja henkilöautokortilla ajettavien autojen maksimi nopeusrajoitus on nostettu 100 kilometriin tunnissa, selvittää Muuronen.

  Myös matkailuvaunujen varusteet täyttävät vaativammankin lomailijan odotukset. Olipa vaunu kausipaikalla, harrastusten äärellä tai kesämökkikäytössä tilaa tarvitaan aina. Nykyiset 250 cm leveät vaunut ja niiden tietokonepohjainen suunnittelu ovat mahdollistaneet enemmän vaihtoehtoja tilankäytölle ja sisustukselle. Nestekiertoinen lattialämmitys löytyy vakiona jo kaikista oikeasti Suomen olosuhteisiin suunnitelluista vaunuista.

Miksi ajoneuvomatkailu on niin suosittua?

  Suomessa on asukaslukumäärään suhteutettuna eniten matkailuautoja Euroopassa. Matkailuajoneuvo, vaunu tai auto, on vapauttava liikkumisen ja asumisen muoto lomamatkojen ohella myös erilaisten tapahtumien yhteydessä. Hyvin varustellusta matkailuajoneuvosta käsin koko seurue tai perhe, koosta riippumatta, voi matkustaa ja asua kodinomaisesti – säästä piittaamatta. Sesonkiaikoina ainoastaan parkkipaikan löytäminen läheltä tapahtumapaikkaa voi olla haastavaa, muu ylellisyys seuraakin sitten matkailuajoneuvossa mukana. Ja mikä parasta – jos olosuhteet valitussa kohteessa eivät miellytä, paikkaa voi vapaasti vaihtaa eikä koko loman tarvitse kulua apeissa tunnelmissa väärin perustein valitussa majapaikassa.

Käyttötarkoitus vaikuttaa matkailuajoneuvon valintaan

  Oikein valitusta matkailuautosta tai -vaunusta käsin kaikki on käden ulottuvilla. Kaikilla, kuten pitkäaikaisesti matkailuajoneuvossa lomailevilla, marjastajilla, kalastajilla tai eri lajien harrastajilla on erilaiset toiveet matkailuajoneuvoille. Vuodenaikojen vaihtelu ja ympärivuotinen käyttö tuovat lisäksi omat vaatimuksensa. Matkailuajoneuvojen ominaisuudet tuntee hyvin matkailuajoneuvokauppias Tapio Hirvonen Lappeenrannan City-Caravanista:

  – Kun sinulla on oikein valittu matkailuajoneuvo, nautit asumisesta ja liikkumisesta enemmän ja sinulla on kaikki tasokkaat kodin ominaisuudet ympärilläsi. Hyvin varustellusta matkailuajoneuvosta käsin voi esimerkiksi antautua täysillä urheiluharrastukselle kun suihku, jääkaappi, ilmastointilaite sekä märkien vaatteiden kuivatusmahdollisuus ovat lähellä. Jokaiselle tavarallekin löytyy oma soppensa, mikä edesauttaa mukana matkustavien viihtyvyyttä.

  Perheen harrastus tempaa mukaansa usein myös isovanhemmat, kummit ja kaverit. Matkailuautoihin tilaa on suunniteltu pohjaratkaisuista riippuen jopa seitsemälle henkilölle. Lapsille tiivis yhdessäolo vanhempien kanssa ja matkailuajoneuvosta ”löytyvät” mielenkiintoiset majanrakennuspaikat tuovat iloa päivään kurjemmallakin säällä.

  Matkailuajoneuvo soveltuu myös muunlaisiin elämäntilanteisiin. Antti Tokola Kokkolan Caravanlandiasta kertoo matkailuajoneuvoja hankkivien laajasta ikähaarukasta – alle 30-kymppisistä nuorista aikuisista aina eläkeikäisiin, jotka nauttivat työuran päättymisen jälkeen lisääntyneestä vapaa-ajasta.

  – Ostajan ikään katsomatta aikaisemmin suositut alkovimallit ovat jääneet taka-alalle, kun taas helposti esiin otettavalla nostovuoteella varustettujen puoli-integroitujen ja integroitujen matkailuautojen kysyntä on lisääntynyt. Tärkeää on saada helposti vuoteet koko seurueelle, Tokola toteaa.Tekstin kirjoittiPetra Samppa


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »