Nro 1-2012
Luokittelu: Uusimaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kevät ; 
Avainsanat: Kumbukumbu, etnografinen museo, Suomen Lähetysseura, lähetystyö, Erland Sihvonen, August Penttinen, Ambomaa, keisarillinen Kiina, Martti Rautanen, Tansania, Namibia, Etiopia


Puinen pariskunta. Kuva: Suomen Lähetysseura

Lähetystyön eksotiikkaa

Kumbukumbu on Suomen Lähetysseuran ylläpitämä etnografinen museo Helsingissä, Tähtitorninmäen kupeessa. Museo sijaitsee Karl August Wreden suunnittelemassa ja 1901 valmistuneessa Lähetysseuran toimitalossa. Kumbukumbu on Tansaniassa puhuttavaa swahilin kieltä ja tarkoittaa muistia.


Valistusta ja huwittawia esineitä Suomen rahwaalle

  Alkukimmokkeen lähetysmuseon perustamiselle antoi Suomea vuosina 1911–12 kiertänyt ”Kiinalais-Afrikkalainen näyttely”, joka ensimmäistä kertaa antoi tavalliselle kansalle mahdollisuuden kokea tuulahduksia Euroopan ulkopuolisesta maailmasta. Näyttelyn tavoitteena oli tehdä tunnetuksi Lähetysseuran toimintaa ja se oli koottu Suomen Lähetysseuran työntekijöiden työalueitaan Kiinasta ja Namibiasta keräämistä esineistöistä. Puuhamiehenä toimi lähetyssaarnaaja Erland Sihvonen, joka oli työskennellyt Kaakkois-Kiinan Hunanissa vuosina 1902–10 ja tänä aikana kerännyt huomattavan kokoelman kiinalaisia esineitä. Afrikan osuus käsitteli Pohjois-Namibian ambokansojen elämää, ja sen kokoonpanosta vastasi alueella 18 vuotta työskennellyt August Pettinen.

  Oudot, jopa huvittavilta vaikuttavat esineet ja oppaiden elävät selostukset herättivät paljon kiinnostusta näyttelyn kiertäessä 14 paikkakunnalla Viipuria, Oulua ja Turkua myöten. Kiertonäyttelyistä saadut myönteiset kokemukset ja kokoelmien karttuminen johtivat siihen, että Suomen Lähetysseura avasi oman Lähetysmuseon 11.1.1931.

Elämää Ambomaalla ja Kiinassa

  Kumbukumbun perusnäyttelyssä kuvataan Namibian pohjoisosissa asuvien ambokansojen elämää 1900-luvun alussa. Opastetuilla kierroksilla tarinat esineiden takaa heräävät eloon. Ambokansojen maailmankuva tapoineen ja rikkaine perinteineen siirtyi sukupolvelta toiselle nuotion äärellä iltaisin tarinoidessa. Lähetystyöntekijät keräsivät talteen tietoa, tarinoita ja esineistöä, koska heille oli tärkeää tutustua kansan elämään, opetella kieltä sekä selvittää tapoja ja kulttuuria.

  Päänäyttely esittelee myös keisarillisen Kiinan elämäntapaa ja esineistöä keisarikauden loppuajoilta sekä tutustuttaa kiinalaiseen yhteiskuntaan, uskontojen moninaisuuteen ja kalligrafiaan. Museossa selviää myös, että Kiinassa posliinin määrittely ei perustu lasipintaiseen ulkonäköön, vaan esineen päästämään ääneen!

  Suomalaisesta lähetystyön historiasta kerrotaan mm. lähetystyöntekijä Martti Rautasen elämäntyön kautta. Museon vaihtuvat näyttelyt syventävät perusnäyttelyn aiheita tai tarkastelevat ajankohtaisia ilmiöitä. 80-vuotisjuhlan kunniaksi esillä on 18.3.2012 asti kiertonäyttelystä kertova erikoisnäyttely Terweisiä Kiinasta ja Afrikasta! Näyttely on osittain ensimmäisen lähetysnäyttelyn rekonstruktio ja esillä on museon vanhinta esineistöä - samaa, joka kiersi Suomea alkuperäisen näyttelyn mukana.

Elintärkeä vesi

  ”Kun sadetta ei tullut” -näyttely on esillä 20.4.2012–17.3.2013. Näyttelyssä pureudutaan veden, erityisesti sateiden merkitykseen, nehän merkitsevät hyvinvointia ja elämän jatkumista. Näyttely liikkuu kolmessa ajassa ja paikassa: 1900-luvun alun Namibiassa, 2000-luvun alun Tansaniassa ja tämän päivän Etiopiassa.

  Pohjois-Namibiaan kuivilla ylätasangoilla sateet eivät aina tulleet ajallaan, Silloin kansan vanhimmat keskustelivat, joko olisi aika lähteä sateenkutsujan luokse. Tähän liittyi tiettyjä rituaaleja. Tämän päivän Tansanian ja Etiopian kohdalla vesitilanne on kriittinen. Ilmaston muutokset ovat vähentäneet sateisuutta ja väestön kasvaminen edellyttäisi runsaampia sateita ja enemmän ravintoa. Näyttelyssä tarkastellaan miten näissä maissa selvitään vesipulasta.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »