Nro 2-2012
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Nähtävyydet ;  Luontokohteet ;  Ruokailu, majoitus ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanmaa, Mustasaari, Kristiinankaupunki, Kaskinen, Stundars, Merenkurkku, UNESCOn maailmanperintökohde, maankohoaminenPohjanmaasta on moneksi

Pohjanmaa on monimuotoinen ja -ulotteinen maakunta. Matkailijalle Pohjanmaa tarjoaa omintakeista, rikasta kulttuuria, monipuolisia tapahtumia sekä luonnon moninaisuutta karusta saaristosta ja laajoista lakeuksista ruotsinkielisen Pohjanmaan pikku kyliin, jotka ovat kuin ulkomaanmatka minikoossa.


Maailmanperintö on Merenkurkussa

  Meri karuine rannikkoalueineen lyö vahvasti leimaa Pohjanmaahan, ja Merenkurkun ainutlaatuinen ympäristö on ehdottomasti kokemisen arvoinen. Maailmanlaajuinen ilmiö maankohoaminen on erityisen hyvin nähtävissä juuri Merenkurkussa, ja siksi Merenkurkun saaristo onkin listattu UNESCOn maailmanperintökohteiden listalle, ainoana luontokohteena Suomessa.

  Merenkurkun saaristo on yksi Suomen 27 kansallismaisemasta, ja se tarjoaa erinomaiset puitteet luontomatkailulle. Alueella kulkee neljä luontopolkua ja kaksi vaellusreittiä. Melojille ja veneilijöille Merenkurkku tarjoaa rauhallisia ja suojaisia sisäsaaristoalueita. Erityisesti Björköbyn ja Raippaluodon välisellä vesialueella meloja voi seikkailla umpeen kasvavien fladojen ja kapeiden salmien labyrintissä.

Idyllinen Stundars tuo menneen nykyaikaan

  Idyllinen Stundarsin käsityöläiskylä Mustasaaressa on sekä ulkomuseo että kulttuurikeskus, jonka kaikki talot ovat peräisin seudun kylistä. Useimmat taloista siirrettiin Stundarsiin 1960- ja 1970-luvuilla – monet viime hetkellä ennen purkutuomiota. Stundarsin alueella saakin hyvän käsityksen 1900-luvun vaihteen ruotsinkielisen Pohjanmaan elämästä. Stundarsissa järjestetään vuosittain erilaisia tapahtumia: kesäteatteria, käsityöläispäiviä, kalaaseja ja markkinoita.

  Stundarsissa sijaitseva tilaus- ja kokousravintola Hemmer yhdistää menestyksekkäästi modernin ja innovatiivisen suomalais-skandinaavisen ruuan historialliseen ja perinnerikkaaseen ympäristöön. Hemmerin toiminnan kulmakiviä ovat hyvä palvelu, korkea oman käsityön osuus ruoanlaitossa ja käytettävien raaka-aineiden ensiluokkainen laatu. Kesäisin Stundarsissa toimii myös kahvila ja kotiteollisuuskauppa.

Puutalokaupungissa vanha ja uusi kohtaavat

  Kristiinankaupungin ja Kaskisten idylliset puutalokaupungit ovat erinomaisia koko perheen kesäkohteita. Hyvin säilyneet, eläväiset puukaupungit tarjoavat suuren annoksen kulttuurihistoriaa ja erityisesti kesäisin ison liudan hauskoja ja mielenkiintoisia tapahtumia kuten konsertteja, markkinoita, näyttelyitä ja liikuntatapahtumia. Myös muualla Pohjanmaalla tapahtumatarjonta on rikasta.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »