Nro 2-2012
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Museot, kirkot ;  Aina ;  Kesä ; 
Avainsanat: Pohjanmaan museo, Schjerfbeck-juhlavuosi, Schjerfbeck, näyttely

Helene Schjerfbeck ja hänen aikansa


Helene Schjerfbeck: Puistokuja, Pohjanmaan museon kokoelmat. Kuva: Erkki Salminen

Pohjanmaan museo juhlistaa
suomalaisia naistaitelijoita

Vuonna 2012 on kulunut 150 vuotta taiteilija Helene Schjerfbeckin (1862 - 1946) syntymästä, ja vuosi 2012 onkin Suomessa julistettu viralliseksi Schjerfbeck-juhlavuodeksi, jonka suojelijana toimii presidentti Tarja Halonen.


  Schjerfbeck-juhlavuoden aikana suomalaiset kulttuurilaitokset, järjestöt ja yhdistykset suunnittelevat ja toteuttavat Schjerfbeck-teemaan liittyvää ohjelmaa kuten. näyttelyitä, julkaisuja, luentosarjoja ja oppimateriaalia kouluille.

  Juhlavuoden kunniaksi Pohjanmaan museossa Vaasassa on kesällä 2012 (25.5.- 23.9.) esillä Helene Schjerfbeckin taidetta. Maalarinuransa alkuvaiheessa hän toteutti aiheensa naturalistisen tyylin mukaisesti, mutta kehitti vähitellen tavaramerkikseen muodostuneen oman pelkistetyn mutta herkän synteettisen ilmaisutekniikan. Näyttelyssä on esillä paitsi museon omia Schjerfbeck-töitä, myös muilta museoilta lainattuja teoksia, joita ei aikaisemmin ole esitetty Vaasassa.

Schjerfbeckin rinnalla esitetään hänen aikalaistensa naistaiteilijoiden töitä aikakaudelta 1870 - 1950. Suomen merkittävien naistaiteilijoiden, kuten Fanny Churbergin, Ellen Thesleffin ja Maria Wiikin taiteen ohella esillä ovat pohjalaistaiteilijoiden Aina Håkanssonin, Elin A. Nordlundin ja Anni Krokforsin töitä. Työt edustavat aikaa, jolloin Suomi kehittyi itsenäiseksi valtioksi ja naisen asema vakiintui sekä yhteiskunnassa että taiteen alalla. Näyttelyssä Schjerfbeckin ja muiden naistaiteilijoiden töitä rinnastetaan aiheittain, ajallisesti ja tyylillisesti.

  Näyttelyn yhteydessä julkaistaan runsaasti kuvitettu luettelo ja järjestetään luentosarja, jossa merkittävimmät Schjerfbeck-asiantuntijat valaisevat aiheeseen liittyviä teemoja.

Helene Schjerfbeck – yksinäisyydessä hiottu timantti

  Helene Schjerfbeck on eräs Suomen arvostetuimpia modernistisia kuvataiteilijoita. Hänen runsas tuotantonsa alkoi ranskalaisvaikutteisesta realismista ja ulkoilmamaalauksesta ja kehittyi vähitellen kohti pelkistettyjä, sisäistä elämää luotaavia henkilökuvia ja asetelmia. Lapsena saadun lonkkavian johdosta Helene joutui lapsena monesti tovereidensa vauhdikkaampien leikkien sivustakatsojaksi, ja myöhemminkin hänen elämäänsä leimasivat yksinäisyys, syrjäänvetäytyminen ja erakoituminen. Näitä samoja piirteitä nähdään usein myös Schjerfbeckin taiteessa, ja taiteilijan itsenäistä ja persoonallista tyyliä on pidetty usein irrallisena muusta saman ajan suomalaisesta taiteesta.Tekstin kirjoittiKatarina Andersson & Matleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »