Nro 2-2012
Luokittelu: Pohjanmaa ;  Alue-esittelyt ;  Luontokohteet ;  Kesä ; 
Avainsanat: Seitsemän Sillan Saaristo, 7 Sillan Saaristo, melonta, Terra Mare, Tankar, Bosundin kalastus- ja venemoottorimuseo,

Menosta menoon


Kesällä 2012 Seitsemän Sillan Saaristo -reitille on saatavissa uudistettu melontakartta. Kuva: 7 Sillan Saaristo ry

Seitsemän Sillan Saaristossa – vaikkapa meloen

Kesämenosta ja -kohteesta toiseen siirtymiseen on monia eri tapoja. Pohjanmaalla Seitsemän Sillan Saariston melontareitille osuu jos jonkinlaista kokemisen aihetta: kolmen kaupungin tapahtumat, kulttuuri ja ainutlaatuiset museot, kaikki saavutettavissa vesitse.


  Melonta on liikunta- ja harrastusmuotona kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Melonta sopiikin hyvin sekä luontoystävällisyytensä että kiireettömyytensä vuoksi näihin ”kohtuullistamisen” aikoihin. Vesillä liikkuen pääsee näkemään ympäristöä aivan uudesta näkökulmasta ja luontoon saa ihan toisenlaisen kosketuksen.

  Seitsemän Sillan Saaristo -reitti kulkee pitkin kaunista länsirannikkoa Uudenkaarlepyyn Pedersören, Pietarsaaren, Luodon, Kruunupyyn ja Kokkolan merimaisemissa. Reittiä leimaavat saaret, metsät ja järvet, mikä tekee Seitsemän Sillan Saaristosta ihanteellisen luontomatkailukohteen. Seudulla on viisi jokea sekä pienempiä ja suurempia järviä, jotka kaikki ovat erilaisia. Melontareiteille pääsee joko itsenäisesti tai opastetuilla retkillä ja niiden lisäksi alueella on monipuoliset vaellus-, ratsastus- ja kalastusmahdollisuudet.

  Tulevaksi kesäksi on saatavilla uudistettu melontakartta, joka mahdollistaa paitsi huolellisen etukäteissuunnittelun myös turvallisen tavan elää hetkessä ja hypätä uudelle reitille ihan ex-tempore.

Tee melontaretkestä kulinaristinen kokemus

  Luonnossa liikkuessa ruokahalu herää. Seitsemän Sillan Saaristo tarjoaa upeita kesäravintoloita, jotka houkuttelevat valmiiksi katettuun pöytään nauttimaan kesämenusta aivan veden äärellä. Tuoksuva savustettu kala, tuoreet ja rapeat salaatit, grillatut pihvit kastikkeilla ja aito pohjalainen leipä... Makuja, jotka muuttuvat nautinnollisiksi kesämuistoiksi.

Kävellen vanhalla merenpohjalla


  Kun kaupunkien hulinat on nähty, kannattaa suunnata melontaretkelle, joka on täynnä historian siipien havinaa. Reitille osuu monia mielenkiintoisia käyntikohteita, kuten Köpmanholmenin Terra Mare -näyttely, joka havainnollistaa sitä, miten maan kohoaminen etenee ja jatkuu edelleen. Terra Maressa liikutaan vanhalla merenpohjalla, joka kohoaa edelleen. On vaikeaa kuvitella, että jääkaudella jää oli noin kolme kilometriä paksua.

  Meren pohjassa Länsirannikon tuntumassa makaa useita maamme historiaan liittyviä aluksia, joiden muistoksi pystytetyt muistomerkit kertovat aselaiva John Graftonin, aseita salakuljettaneen Equityn sekä hieman nuoremman aluksen, Virve av Panaman karusta kohtalosta.

  Bosundin kalastus- ja venemoottorimuseo kertoo länsirannikon kalastuksen ja metsästyksen historiasta. Tankar on Kokkolan kaupungin ulkopuolella sijaitseva majakkasaari, joka on hyvin suosittu retkeilykohde. Tankarissa voi syödä, käydä museoissa, saunoa ja jopa vierailla saaristokirkossa. Saarella on myös yöpymismahdollisuudet, joten kanootti kannattaa todellakin parkkeerata Tankarille!

  Karussa, kivisessä ulkosaaristossa tai saaririkkaassa sisäsaaristossa kajakki on monesti paras mahdollinen kulkuväline. Kun olet liikkeellä itsenäisesti, voit itse suunnitella reittisi ja hyödyntää monia viihtyisiä taukopaikkoja, joista suurimmassa osassa on grilli, tuulensuoja ja wc. Alueen luonto on vaihtelevaa ja merikotkakin voi tulla matkaasi ilahduttamaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »