Nro 2-2012
Luokittelu: Varsinais-Suomi, Satakunta ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Crusell, Crusell-viikko, Uusikaupunki, puupuhallin, kamarimusiikki, Harri Mäki, mestarikurssi,

21.-28.7.2012


Crusell-viikolla oboen soittoa opettava Washington Barella. Kuva: Ian Vecchiotti

Musiikki nousee siiville

Uudessakaupungissa järjestetään Crusell-viikko nyt jo 31. kerran.


   Uutena taiteellisena johtajana aloittaa klarinetisti Harri Mäki. Hän aloitti klarinetinsoiton vuonna 1977 opettajanaan Kari Kriikku jatkaen opintojaan Helsingin Konservatoriossa sekä myöhemmin Baselissa Antony Morfin johdolla. Mäki opiskeli myös Geneven musiikkikonservatoriossa suorittaen Premier Prix de Virtuositen erinomaisin arvosanoin vuonna 1987. Palattuaan Suomeen Mäki opiskeli vielä Sibelius-Akatemiassa Kullervo Kojon johdolla. Yksityisesti Harri Mäki on opiskellut Osmo Vänskän, Antony Pay’n, John McCaw’n ja Charles Neidich’in opastuksella. Mäki on esiintynyt solistina ja kamarimuusikkona kotimaansa lisäksi useissa Euroopan maissa, Etelä- Amerikassa, Kaukoidässä ja USA:ssa. Vuodesta 1988 lähtien Harri Mäki on toiminut klarinettiryhmän äänenjohtajana Tapiola Sinfoniettassa, jonka perustajajäseniin hän kuuluu. Hän toimii myös aktiivisesti kamariorkesteri Avanti!:ssa. Harri Mäki on klarinetinsoiton lehtori Sibelius Akatemiassa.

  Mestarikursseilla festivaali hakee tänä vuonna kosketuspintaa saksalaisen koulukunnan puhallintaitureihin ja heidän kykyynsä yhdistää äärimmäinen intensiteetti ja yhtyemäinen, kollektiivinen soittotapa. Opettajat Washington Barella (oboe), Ralph Manno (klarinetti) ja Eberhard Marschall (fagotti) edustavat saksalaisia huippuorkestereita ja musiikkikorkeakouluja. Suomen puupuhallinosaamisen huippua kursseilla edustavat mm. Petri Alanko ja Christoffer Sundqvist.

Linnut vuoden teemana

  Puupuhallinpainotteisen kamarimusiikin ohjelmistossa on paljon lintuaiheista soitettavaa. Lainahöyhenissä – Classic Remix -konsertissa tutut teokset kuullaan tavallisuudesta poikkeavalla tavalla. Yölinnut – Nightingales -konsertissa tulkitaan korkealentoisesti Mozartin, Schubertin ja Schumannin lauluja. Muuttolinnut – Migrations soi kaukokaipuuta ja kaihoa. Mustarastas ja Satakieli – Abyss of Birds konsertissa kohtaavat O. Messiaenin kulttiteos ja Ilmestyskirjan teksti. Viikon aikana koetaan Riikinkukkohetkiä ja ääneen pääsee myös Vivaldin Tilhi. Konserttisarjan aihetta täydentävät lintuteemaan liittyvät lyhyet aforistiset teokset, jotka on tilattu viideltä säveltäjältä, Veli-Matti Puumalalta, Juan Antonio Murolta, Asko Hyväriseltä, Minna Leinoselta ja Charles Neidich’ilta.

  Festivaali huipentuu Soile Isokosken ja Hannu Linnun johtaman Tapiolan Sinfoniettan Isokoski ja Lintu – Cuckoos from Tapiola -konserttiin, jossa tämä unelmatiimi tulkitsee klassikoita. Konsertin päättää Beethovenin kuudes sinfonia eli Pastoraalisinfonia, jonka muoto on poikkeuksellinen. Lopussa kolmen osan yhteen nivominen kertoo tapahtumien peräkkäisyydestä: maalaisten tanssit, ukkoskuuro ja sen jälkeinen paimenidylli, joka yhdessä toisen osan puro- ja lintupanoraaman kanssa tuo esille säveltäjän hartauden luonnon äärellä.Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »