Nro 2-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Tampere Guitar Festival, Tomi Tolvanen, kitara, festivaali, Tampere, Yamandu Costa, Kirsi Poutanen, Ricardo Gallén, José Manuel Neto, Àlex Garrobé, Cecilio Perera, Patrick Vena, Risto Rasa, Kristina Kuusisto, Mari Mäntylä, Don Ross, Mirta Álvarez, Viikinsaari

Choro | Classical | Fado | Fingerstyle | Tango


Fingerstyle-kitaristi Don Ross Kanadasta on yksi festivaalin tähtiesiintyjistä.

Kitaran juhlaa Tampereella

Moni suomalainen on tänä päivänä matkaillut ulkomailla ja tutustunut paikalliseen kulttuuritarjontaan. Espanjan flamenco, Portugalin fado ja monet muut tyylit ovat tulleet tutuiksi. Matkoja tehdään usein myös juuri kulttuurin vuoksi. Paljon on maailmalla kuitenkin tarjottavaa ja kuultavaa, eikä kulttuurinnälkäisen tarvitse välttämättä matkustaa kotimaata kauemmaksi.


  Tampere Guitar Festival tarjoaa kesäkuussa kotimaisen kulttuurimatkavaihtoehdon. Tapahtuma on tunnettu korkealaatuisista konserteistaan. Akustisen kitaran kärkiesiintyjät saapuvat Tampereelle konsertoimaan, ja festivaaliviikon aikana on erinomainen mahdollisuus luoda laaja katsaus eri tyyleihin huippuartistien johdolla. Kitara saattaa alkuun kuulostaa kovin rajatulta valinnalta festivaalin sisällöksi, mutta sen mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Kitara on mukana hyvin monessa eri tyylilajissa, ja juuri tähän monipuolisuuden esittelyyn Tampere Guitar Festival on erikoistunut.

  Tampere Guitar Festival on vuonna 2005 perustettu tapahtuma. Se järjestetään vuosittain kesäkuun alussa. Pääkonsertit kuullaan erinomaisesta akustiikastaan tunnetussa Tampere-talossa. Erityisesti sen Pieni sali soveltuu mainiosti akustiselle kitaramusiikille. Konsertteja järjestetään myös Tampereen keskustan klubeilla ja ravintoloissa sekä lähikuntien kirkoissa. Tapahtuman artistit opettavat kitaransoitosta kiinnostuneita monilla kursseilla ja työpajoilla. Erilaiset seminaarit tarjoavat kiinnostavaa kuultavaa aiheeseen vihkiytymättömällekin.

Musiikkia monelta mantereelta

  Tänä vuonna Tampereelle saapuu jälleen mielenkiintoisia artistivieraita eri puolilta maailmaa. Tampere-talossa kuultavissa pääkonserteissa esiintyvät brasilialainen Yamandu Costa, suomalainen fado-laulaja Kirsi Poutanen yhdessä portugalilaisen kitararyhmän kanssa, sekä espanjalainen Ricardo Gallén. Yamandu Costa on Brasilian kenties tunnetuin choro-muusikko. Hän on seitsenkielisen kitaran poikkeuksellinen virtuoosi, jonka konsertit eivät jätä kuulijaa kylmäksi. Choro-tyylissä brasilialainen ja afrikkalainen perinne sekoittuvat jazzin ja länsimaisen musiikin traditioon. Yamandu Costa on vieraillut aikaisemminkin Suomessa muun muassa Pori Jazzeilla. Costa on tuttu myös Mika Kaurismäen elokuvasta Brasileirinho.

  Terveiset Portugalista tuo teemakonsertti ”Fadon taikaa! Amália Tribute”. Suomalaisiin fadon huippuihin lukeutuva Kirsi Poutanen esiintyy yhdessä legendaaristen portugalilaisten kitaristien kanssa. Yksi näistä on portugalilaisen kitaran taitaja José Manuel Neto. Konsertti on lähtölaukaus suomalais-portugalilaiselle yhteistyölle. Kokoonpanolle on suunnitteilla äänite suomalaisen levy-yhtiön toimesta.

  Klassista kitaransoittoa edustaa espanjalainen kitaravirtuoosi Ricardo Gallén. Tinkimättömästä musiikin tekemisestä ja poikkeuksellisesta teknisestä osaamisestaan tunnetun Gallénin konsertti on oiva tapa aloittaa tutustuminen klassiseen kitaramusiikkiin. Muita tämän genren esiintyjiä ovat Tampereen tuomiokirkossa esiintyvä espanjalainen Àlex Garrobé, meksikolainen Cecilio Perera ja suomalainen Patrick Vena yhdessä runoilija Risto Rasan kanssa. Myös suomalaisduo Dryades, jossa soittavat Ranskassa asuva Kristina Kuusisto, bandoneon, ja decacorden taitaja Mari Mäntylä, tarjoaa kiintoisaa kuultavaa ranskalaisen ja argentiinalaisen musiikin ystäville.

Fingerstyle ja Tango

  Fingerstyle-kitaristi Don Ross Kanadasta on yksi festivaalin tähtiesiintyjistä. Ainutlaatuisesta ja tarttuvasta soittotyylistään tunnettu Ross on ilmiö, jonka esiintymiset ovat hyvin intensiivisiä ja viihdyttäviä.

  Festivaalin päätösjuhlaa vietetään Argentiina-teemalla. Mirta Álvarez esittää Suomessa hyvin suosittua argentiinalaista tangoa. Argentiinalaisen Álvarezin herkkä soitto ja laulu on tangoa aidoimmillaan.

Kitara soi Pyhäjärven sylissä


  Tämän kesän uutuus festivaaleilla on kitarakonsertti Viikinsaaressa. Konserttiin kuljetaan idyllistä Pyhäjärven selkää Hopealinjan laivalla, ja laivamatka on elämys jo itsessään. Viikinsaari on myös oiva retkikohde koko perheelle.

  Paras tapa osallistua kitarafestivaaleille on varata festivaalipaketti. Paketteihin sisältyy hotelliyöt ja konserttiliput. Konserttien lomassa jää hyvin aikaa tutustua kesäiseen Tampereeseen ja poiketa vaikkapa Särkänniemessä. Tampereella riittää paljon koettavaa jokaiselle.

  Kahdeksas Tampere Guitar Festival järjestetään 2.-10.6.2012. Lisätietoa konserteista ja lipunmyynnistä löytyy tapahtuman verkkosivuilta osoitteessa www.tampereguitarfestival.com. Kätevä tapa seurata festivaalia ja sen uutisointeja on liittyä faniksi Facebook-sivulle Tampere Guitar Festival. Kitara soikoon!Tekstin kirjoittiTomi Tolvanen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »