Nro 2-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Alue-esittelyt ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Virrat, juhannus, juhannuskaupunki, JuhannusVirrat, perinnekylä, Päivi Ylimys,


Perinnekylän Wanhanajan juhannusmarkkinoinlta voi ostaa kaikenlaista mukavaa juhannuksen viettoon. Kuva: Päivi Ylimys

Virallista juhannusta Virroilla
jo kymmenen vuotta

Virrat on jo kymmenen vuoden ajan toiminut Suomen virallisena Juhannuskaupunkina, keräten yhteen perheitä ja välittäen juhannustunnelmaa. Juhlavuotenaan Virtain juhannus on, mikäli mahdollista, entistä vetovoimaisempi.


  JuhannusVirrat-tapahtumaa on paikkakunnalla vietetty jo vuosituhannen alusta lähtien, ja vuodesta 2002 Patentti- ja rekisterihallituksen myöntämän ”Virrat – Suomen Juhannuskaupunki” -tavaramerkin alla. Ilman virallista nimeä tai asemaakin Virtoja voi hyvällä syyllä kutsua juhannuskaupungiksi. Kaupungin alueella nimittäin on noin 300 järveä – ja minnepä muualle suomalainen juhannuksena suuntaisi kuin järven rannalle, saunan, vihdan ja hyttyskarkotteen tuoksuun.

  Virroilla juhannus on paitsi oman perheen tai ystävien kesken rauhoittumista, myös yhteisöllisyyttä ja yhdessä olemista. Aaton juhannusjuhla Perinnekylässä tuo yhteen niin vakituiset asukkaat, alueen 2500 kesäasukastaloutta kuin satunnaiset juhannusmatkalaisetkin tarjoten maistiaisia menneiden aikojen juhannusjuhlista, jolloin juhannusjuhliin lähdettiin koko kylän voimin.

Go West

  Juhlavuoden juhannuksena Virroilla juhlitaan lännenteemalla. Perinnekylän koko perheen päätapahtuma aloitetaan perinteisesti aamukymmeneltä, ja se päättyy klo 14 lipunnostoon ja juhannusjulistuksen lukemiseen. Siinä välissä Perinnekylä muuttuu lännenkyläksi. Lännenteema näkyy kaikissa pääjuhlan tapahtumissa, ja luvassa on mm. rodeohärkää, rivitanssiopetusta ja tuttuja kappaleita lännenelokuvista itsensä ”Elviksen”, alias Juha Leppäsen, esittäminä. Aivan villin lännen meiningiksi ei Virtain juhannus kuitenkaan karkaa, lupaa kulttuuri- ja matkailusihteeri Päivi Ylimys.

  – Perinnekylän tapahtuma on lämminhenkinen koko perheen juhla, josta varmasti löytyy mieluista näkemistä ja tekemistä kaikille. Perinteisten Wanhanajan juhannusmarkkinoiden ja lännenohjelman ohessa on mm. voimamiesleka ja lapsille karuselli, Ylimys kertoo.

  – Luonnollisesti ohjelmassa on perinteiseen tapaan kansantanssiesityksiä, kuorolaulua ja pelimannimusiikkia, ja markkinoilta voi ostaa mukaan koruja, käsitöitä ja leivonnaisia juhannuksen iloksi. Juhannusaattoillan ohjelmaan kuuluvat myös kokko ja juhannustanssit Myllyniemen lavalla Vaskivedellä, tai rauhallisemmasta ohjelmasta pitäville juhannusaattoillan konsertti Virtain kirkossa, jossa esiintyy Hanna Ekola. Juhannuspäivän aamuna rantapuistossa järjestetään jokavuotinen, suosittu jumalanpalvelus.

Juhannus yhdistää


  Kymmenvuotisen juhannusjuhlinnan aikana Virroilla on huomattu, että koko perheen yhteiselle juhannusjuhlalle on ollut tilausta. Perinnekylän päätapahtumassa juhlivat rinta rinnan niin paikalliset asukkaat kuin kesävirtolaisetkin, ja Virtain juhannusjuhliin matkataan myös pidemmältä.

  – Virtain juhannus tunnetaan valtakunnallisesti, sillä joka vuosi meille tulee muualta Suomesta linja-autoryhmiä juhannusta juhlistamaan, Päivi Ylimys kertoo.

  – Perinnekylän sijainti aivan 23-tien varressa houkuttelee myös ohiajavia juhannusmatkalaisia poikkeamaan tapahtumaamme. Viime vuonna päätapahtumassa kävi noin 4000 henkilöä. Tapahtuman ajankohta puolenpäivän molemmin puolin on ihanteellinen, sillä sen jälkeen ehtii hyvin vielä omiin juhannustouhuihinkin.

Melkein yhden naisen show


  Päivi Ylimys on Virtain juhannusjuhlien sydän, aivot ja kädet. Ylimys on vuodesta 2004 asti vastannut Virtain juhannuksen tapahtumien ideoinnista koordinoinnista, esiintyjien rekrytoinnista, markkinoinnista ja muista käytännön tehtävistä. Juhannusihmiseksi tunnustautuva kulttuuri- ja matkailusihteeri kertoo, että on alusta asti uskonut siihen, että koko perheen alkoholittomalla tapahtumalla on vetovoimaa myös pienessä pirkanmaalaisessa kunnassa. Vuodesta toiseen jatkunut yleisön suosio on osoittanut Ylimyksen uskon todeksi.

  Monipuolinen ja tapahtumarikas kansanjuhla on suuri ponnistus, etenkin kun suurin vastuu järjestelyistä lepää yhden ihmisen harteilla. Täysin yksin Päivi Ylimys ei työtään kuitenkaan tee, vaan hänen apunaan on noin sadan henkilön talkooporukka, joka koostuu paikallisien yhdistysten jäsenistä, pelimanneista, kuorolaisista ja kansantanssiryhmistä. Langat täytyy kuitenkin olla yhden ihmisen käsissä.

  – Koska tapahtuma-aika on niin lyhyt, on hyväkin, että on vain yksi henkilö, joka vastaa asioista. Tällaisessa tilaisuudessa organisointi on yleensä kriisijohtamista, jolloin ei ole aikaa pyöritellä päätöksentekoa usean ihmisen kesken, Ylimys sanoo.

  Hän tunnustaa, että joka vuosi juhannuksen jälkeen hän lupaa itselleen, että menneet juhlat olivat hänen viimeisensä – ”ei ikinä enää”, mutta silti, aina vuoden alussa hän taas tempautuu mukaan suunnitteluun ja huomaa odottavansa juhannusta innolla. Virtain juhannuksessa kun vain on Sitä Jotakin, joka täytyy päästä kokemaan aina uudestaan. Tänä vuonna juhlitaan kymmenettä ”Virrat – Suomen juhannuskaupunki” -vuotta, ja kun tavaramerkkikin on saanut kymmenen vuoden jatkoajan, todennäköisesti myös seuraavat kymmenen vuotta. Sen verran kova tekemisen meininki tuntuu virtolaisella kulttuuri- ja matkailusihteerillä olevan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »