Nro 2-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Museot, kirkot ;  Ostokset, käsityöt, lahjatavarat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Hämeenlinna, Hämeen Keskiaikamarkkinat, keskiaikaleiri, turnajaiset, Barbarian Horse Show, tulishow, Fight Club Finland, showpaini, Highland Games


Näytelmälliset turnajaiset on ohjelmassa tänäkin vuonna. Kuva: Ulla Seppälä

Hämeen Keskiaikamarkkinoilla kohtaavat historia ja fantasia

Hämeenlinnan Linnanpuisto muuntautuu 14. kertaa keskiajan näyttämöksi kun kaupungissa järjestetään Hämeen Keskiaikamarkkinat elokuun puolivälissä. Hevoset korskuvat, neidot tavoittelevat taitojaan mittelevien ritarien suosiota ja markkinahumu tempaa mukaansa jos jonkinlaista onnenonkijaa.


  Keskiaikamarkkinoilla on Hämeenlinnassa pitkät perinteet, ja tapahtuman suosio on kasvanut jatkuvasti vuosien varrella. Toiminnanjohtaja Sanni Hallanvaara kertoo, että perustamisvuonna 1997 markkinat olivat oikeastaan vain muutama käsityöläisten pystyttämä koju, joilla pyrittiin elävöittämään vanhassa linnassa esillä ollutta, kuningatar Margaretasta kertovaa näyttelyä. Kävijöitä tuolloin oli muutama tuhat, mutta innostuksen idea oli istutettu, ja sen jälkeen tapahtuma on kehittynyt kasvainväliseksi keskiaikailotteluksi, jossa on jopa kymmeniä tuhansia kävijöitä.

  – Me emme ole mitenkään tietoisesti tai johdonmukaisesti kasvattaneet keskiaikamarkkinoita, mutta yleinen innostus ja yhdessä tekemisen ilo tarttuu, Sanni Hallanvaara sanoo.

Talkootyön voimannäyte

  Hämeen Keskiaikamarkkinat järjestetään talkootyönä Hämeen linnan Keskiaikayhdistyksen koordinoimana. Mukana tapahtuman järjestelyissä on vuosittain satoja henkilöitä: torimyyjiä, esiintyjiä, yhdistyksiä, koululuokkia ja yksittäisiä ihmisiä. Myyjiä ja esiintyjiä tulee paitsi Hämeenlinnasta ja muualta Suomesta, aina ulkomailta asti.

  – Esiintyjiä ja kauppiaita on noin kymmenestä maasta, Sanni Hallanvaara kertoo.

  – Se tuo lisäväriä tapahtumaan ja sopii siihen oikein hyvin: keskiajallahan oltiin itse asiassa hyvinkin kansainvälisiä täällä Suomessakin.

Keskiaika kiinnostaa


  Viime vuonna Keskiaikamarkkinoilla vieraili yli 20 000 ihmistä. Mikä keskiajassa niin kiehtoo? Sanni Hallanvaara uskoo, että kävijöitä kiinnostaa markkinoiden tarjoama eksoottinen aikamatka, jossa Suomen ja Hämeenlinnan todellinen historia yhdistyy kiehtovaan fantasiamaailmaan. Viime vuosina viihteen ja kulttuurin alalla on nähty useita keskiajasta ammentavia kirjoja, elokuvia ja pelejä, minkä Hallanvaara uskoo vetävän markkinoille aina myös uutta sukupolvea.

  Markkinoilla vallitsee hyvin todentuntuinen keskiaikainen meininki: on talonpoikia ja käsityöläisiä myymässä tuotteitaan, on tempuntekijöitä ja musikantteja. Voit törmätä vaikkapa munkkiin jakelemassa siunauksia, pyöveliin tai neitojensa ja rouviensa kanssa markkinoilla vierailevaan linnanrouvaan.

  Yksi Keskiaikamarkkinoiden kiinnostavimmista kohteista on viime vuosina ollut keskiaikaleiri, jossa keskiajan elävöittäjät kuljettavat kävijän hyvin autenttiseen keskiajan tunnelmaan. Leirissä oli viime vuonna noin 40 telttakuntaa, joissa osanottajat elivät omaa keskiaikaista rooliaan puvuin ja rekvisiitoin.

Ohjelmaa koko viikonlopuksi


  Hämeen Keskiaikamarkkinat pidetään elokuisena viikonloppuna, 17.–19.8. Hämeenlinnan Linnanpuistossa. Viikonlopun ajalle mahtuu monenlaista ohjelmaa, josta riittää katsottavaa koko perheelle, lastenteatterista musiikkiesityksiin, lupaa Keskiaikamarkkinoiden ohjelmasta vastaava Carita Rantala.

  – Joka vuosi jo ainakin kymmenen vuoden ajan katsotuin ohjelmanumero on ollut näytelmälliset turnajaiset, ja ne ovat ohjelmassa tänäkin vuonna. Tiedossa on ritarien taistelua ja ihania neitoja, Rantala lupaa.

  Turnajaisissa yksi pääosa on ritareita kantavilla hevosilla, ja hevosia nähdään myös nyt toista kertaa Keskiaikamarkkinoille tulevassa Barbarian Horse Show’ssa. Näytöksessä taitoratsastajat näyttävät osaamistaan hevosten selässä – show keräsi ison joukon katsojia viime vuonna, ja varmasti kiinnostaa myös tulevana kesänä.

  Lauantai-illan iltapidoissa nähdään huikea tulishow, ja viikonlopun aikana areenalle astelevat Fight Club Finlandin showpainijat, jota ottavat miehestä mittaa oikein keskiajan tyyliin. Voimien mittelöä tarjoaa myös uutuutena Keskiaikamarkkinoilla nähtävä Highland Games, eräänlainen keskiaikainen voimamieskilpailu, jonka lajeina ovat mm. kivikuulan työntö, hirrensyöksy ja säkin heitto. Alun perin skotlantilaisella Highland Gamesilla on pitkät perinteet, ja kilpailuja järjestetään nykyisin ympäri maailmaa. Linnanpuistossa Highland Games nähdään ensi kesänä esittelylajina, ja vuoden päästä kilpailun SM-finaali saadaan Hämeenlinnaan.Tekstin kirjoittiMatleena Ikonen


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »