Nro 2-2012
Luokittelu: Pirkanmaa, Häme ;  Tapahtumat ;  Kesä ; 
Avainsanat: Lahden Jazztori, Lahti, Bobby Kimball, Jo Stance, Jukka Perko & Steamline Jazztet, Sinfonia Lahti, Lahti Big Band, Lahden Gospelkuoro, Johanna Försti, Arfocola brass band, Sakari Kukko, Balkan Fever Helsinki, Soul of Design, Laste OMA päivä


Lahden Gospelkuoro esiintyy Jazztorilla perjantaina, ennen Jo Stance'a.

Jazztori – makuja, musiikia,
muotoilua ja muotia

Suomalaisessa musiikkimaailmassa tärkeimpien jazzfestivaalien joukkoon kuuluva Lahden Jazztori on tullut tunnetuksi korkeatasoisista ja monipuolisista esiintyjistä, ammattimaisista tapahtumajärjestelyistä sekä yleisöystävällisistä palveluista.


  Tänä vuonna Jazztori järjestetään jo toukokuun 22.–27.5., kun se tähän asti on ollut elokuussa aloitusvuodesta 1989 lähtien. Jazztori muuttuu nyt myös enemmän kaupunkifestivaalimaisemmaksi, sillä musiikin lisäksi myös muotoilu ja muoti ovat näkyvästi esillä.

Vahva ohjelma

  Jazztorin jazzillinen ohjelmisto on koottu nykyjazzista, bluesista ja soulista sekä eri kulttuureja yhdistelevästä maailmanmusiikista. Jazztorin housebandia johtaa Siim Aimla ja vierailevina solisteina ovat mm. Panu Savolainen, Raivo Tafenau, Hele-Riin Uib ja Marilin Kongo.

  Avajaispäivänä svengataan Jukka Perko & Streamline Jazztet -yhtyeen tahdissa. Kansainvälisen huipputason jazzmuusikoistamme koostuvan yhtyeen ohjelmisto tarjoilee niin suomalaiskansallisia ikivihreitä, bebop -klassikoita kuin Perkon uusia sävellyksiäkin.

Lahden omat huiput


  Keskiviikkona 23.5. Sinfonia Lahti kapellimestarinaan Okko Kamu esiintyy Jazztorilla tarjoten mm. klassisia jazzstandardeja. Maailmankuulu orkesteri saapuu kotikaupunkinsa jazztapahtumaan useiden vuosien tauon jälkeen. Sinfonia Lahti on tunnettu mm. lukuisista poikkeuksellisista levytysprojekteista, joista se on saavuttanut yhteensä seitsemän kultalevyä ja kolme platinalevyä. Platinalevyt ovat tulleet Sibelius-elokuvan soundtrackista sekä lauluyhtye Rajattoman kanssa tehdyistä ABBA- ja Queen-levyistä.

  Torstaina Lahti Big Band esittelee uuden blueshenkisen ohjelmistonsa solistinaan Suomi-bluesin taidokas ammattilainen Ismo Haavisto. Tämä lahtelainen tunnetaan loistavana huuliharpistina ja laulajana.

  Perjantain-illan lahtelaisannista vastaa Lahden Gospelkuoro johtajanaan Marjaana Turunen. Kuoro esiintyy ammattimuusikoista kootun bändin kanssa ja sen ohjelmisto koostuu hengellisestä musiikista ja jenkkigospelista.

Torstaina esiintyjä maailman huipulta


  Jazztorille saapuu torstaina 24.5. legendaarisen Toto-yhtyeen alkuperäislaulaja Bobby Kimball (s.1947) yhtyeineen. Kimball lauloi Toton neljällä ensimmäisellä levyllä, joista elämään ovat jääneet erityisesti kappaleet "Rosanna" ja "Hold the Line". Kimball on jatkanut uraansa eri areenoilla kiertäen viime vuosina aktiivisesti ympäri Eurooppaa ja Amerikkaa. Illan aikana kuullaan Toto-klassikoiden parhaimmistoa.

Perjantaina Jo Stance

  Perjantai-illan kirkkaana tähtenä loistaa Jo Stance. Laulajalahjakkuus Johanna Försti on noussut nopeasti Suomen viihdetaivaalle. Moni muistaa hänet Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta, jossa hän esiintyi Sami Pitkämö Orkesterin solistina. Jo Stance livebändi on iso seitsenhenkinen ryhmä, joka on kasattu Suomen todellisesta muusikkokermasta. Jo Stance show nähtiin viime kesänä mm. Porin Jazzin päälavalla ja se esiintyi myös Presidentinlinnassa vuoden 2010 itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Lauantai-iltana maailmanmusiikkia

  Afrocola brass band sekoittaa Senegalin, Suomen ja Balkanin rytmejä ja sävelmiä tehden maailmanmusiikkia uusista ja vanhoista sävelmistä. Yhtyettä vahvistaa pitkän linjan muusikko Sakari Kukko, joka tunnetaan erityisesti etnovaikutteisesta musiikistaan. Iltaa jatkaa Balkan Fever Helsinki, joka tarjoilee musiikkia suomalaisilta yhtyeitä, joilla on vähänkin tekemistä Balkan-musiikin tai muuten vain hytkymään pistävän maailmanmusiikin kanssa.

Soul of Design -muotoilutapahtuma

  Lauantaiksi Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin tuottaa Jazztoritelttaan näyttelyn, joka esittelee koulusta lähtöisin olevien suunnittelijoiden töitä ja työuria. Opiskelijat rakentavat Jazztoritelttaan myyntinäyttelyn lauantaiksi 26.5. ja tuottavat muotinäytöksen, jossa voi tutustua tämän hetken ja tulevaisuuden tekijöihin. Soul of Design -muotoilutapahtuman työpajoissa voi seurata opinnäytetöiden esityksiä ja suunnittelijoiden työnäytöksiä. Soul of Design- tapahtuma on osa Lahden World Design Capital kokonaisuutta.

Lapsiesiintyjiä ja erikoisia soittimia


  Sunnuntain Lasten OMA:ssa päivässä ”stage on avoin” musiikkikoulun opiskelijoiden esityksille. Viimevuotiseen tapaan mm. Musiikkikoulu Hauskat Sävelet tuo Jazztorille opiskelijoidensa sekä opettajiensa upeita esityksiä. Viime vuonna lasten päivä oli Jazztorin suosituin keräten huippuyleisön, yli 1 300 vierasta. Päivän aikana voi myös tutustua ja kokeilla Pro Puun toteuttamia erikoisia soittimia sekä osallistua työpajaan.Tekstin kirjoittiEeva Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »