Nro 2-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: Reissun päällä, kolumni, Anne Pentti, metsähiiri, kesäteatteri

Reissun päällä

Unohtumaton metsähiiri

  Mitä tulee mieleen sanasta teatteri? Jos olet kuusikymppinen mies, niin todennäköisesti tunnet kravatin puristuksen kaulan ympärillä ja mietit, miten pysyä hereillä kolmen tunnin mittaisessa kaupunginteatterin draamaesityksessä, jonka taiteellinen taso pyyhkäisee hilseen yli viileämpänä kuin kevättalven myrskytuuli.

  Kesäinen kotimainen teatteri tarkoittaa kuitenkin sotilasfarsseja, avioliittokomediaa, Törnävän häjyjä ja Peppi Pitkätossun seikkailuja. Huumoria, iloa, musiikkia ja paikallishistoriaa parhaimmillaan. Kesäteatteri kuuluu suomalaiseen kesälomaan yhtä vankasti kuin sauna lauantai-iltaan.

  Kesällä suomalainen uskaltaa nauraa ääneen pelkäämättä, mitä vierustoveri ajattelee, kuumana kesäiltana suomalainen saattaa jopa laulaa. Piikkiön kesäteatterissa katsomo täyttyy jo tuntia ennen esityksen alkua. Perinteenä on, että teatterin taustajoukot laulattavat ja kertovat tunnin verran hauskoja tarinanpätkiä, eikä kukaan halua jäädä paitsi tästä yhteisestä ilosta.

  Perinteiset kesäteatterin tehokeinot, humalassa toilailevat miehet, kärttyiset vanhat naiset, kauniit nuorikot, köyhät mutta rehelliset rengit, kepeä kiroilu ja kaksimieliset sutkaukset elävät maalaisnäyttämöillä edelleen vahvoina, mutta esityksissä uskalletaan nauraa myös vakaville asioille. Huumoria löydetään Euroopan Unionin byrokratiasta, kuntauudistuksen kiemuroista ja Naantalissa käsittelyyn on uskaliaasti otettu presidentinvaalivuoden kunniaksi valtiollisen ikonimme Urho Kekkosen elämä – räväkän huumorin keinoin.

  Suomussalmella kesäteatterissa ollaan kansalaissodan kynnyksellä, maaliskuussa 1917, jolloin Venäjän vallankumous käynnisti Suomen itsenäisyyteen johtaneen tapahtumien vyöryn. Huumoria, rakkautta ja omaa murretta on esitykseen sijoitettu sen verran, että iloinen tunnelma kesäillassa säilyy.

  Viisitoista vuotta sitten Kalajoen Hiekkasärkkien kesäteatterissa katsomon editse juoksi pikkuinen hiiri kesken esityksen. Eturivin naiset kiljahtelivat, lapset olivat innoissaan yllätysesiintyjästä ja näyttelijöiden vuorosanat menivät hetkeksi sekaisin. Enää en muista, mitä näytelmää esitettiin, mutta hiirijuoksun tunnelma on jäänyt elävästi mieleen. Suomen kesäteatterinäyttämöt ovat täynnä yllätyksellisiä elämyksiä.Tekstin kirjoittiAnne Pentti


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »