Nro 3-2012
Luokittelu: Aina ; 
Avainsanat: pääkirjoitus, Päätoimittajalta, Ahti Oksman

Päätoimittajalta

  Kevät on monille odotuksen aikaa. Maalla odotetaan toukotöihin pääsyä. Kevään valon ja lämmön odotetaan herättävän luonnon lisäksi myös talven puurtamisesta väsyneet ihmiset. Monissa perheissä odotetaan malttamattomina koulun kevätjuhlia, todistuksia, pääsykokeiden tuloksia ja opiskelupaikkoja. Edessä on kauan kaivattu kesäloma.

  Lomaan kohdistuu aina suuria toiveita ja ajatuksia, mutta joskus listalle kertyy liian paljon asioita toteutettavaksi. Silloin lomasta tuleekin stressi. Koko pitkän talven tuohon suhteellisen lyhyeen aikaan on ladattu positiivisia odotuksia. Sitten odotuspaineiden purkautuessa tuloksena voi ollakin vuoden pahin perheriita.

  Mitäpä jos tällä kesälomalla keskittyisimmekin laatuun määrän sijasta. Kun suunnitelma on väljä, tilaa jää levolle ja luovuudelle sekä spontaanille tekemiselle. On myös huomioitava, että jokaisella meistä on omat toiveemme. Liian usein luulemme toisten ymmärtävän sanomattakin, mitä ajattelemme. Samoin oletamme tietävämme, mitä muut haluavat vaivautumatta kysymään asiaa asianomaiselta. Asia, jonka luulimme ilahduttavan toista, onkin hänelle joko yhdentekevä tai peräti vastenmielinen. Vaivannäkö olikin turha ja pettymys molemminpuolinen. Näin voi käydä, kun keskusteleminen ja ihmissuhteiden hoitaminen jää kiireen keskellä liian vähälle huomiolle.

  Jos loma kuitenkin alkaa riidalla, ei sitä pidä säikähtää tai antaa sen pilata lomaa, sillä kunnon riita voi olla alku entistä parempaan tulevaisuuteen. Monesti riidan kautta puhumattomat toiveet ja odotukset tuodaan julki. Pölyjen karistamisen jälkeen loma on hyvää aikaa opetella jälleen yhdessäoloa, ja kesän jälkeen yhdessä tekemistä kannattaa jatkaa määrätietoisesti, vaikka vain lyhyitä hetkiä kerrallaan. Tärkeintä on, että se ei pääse jälleen unohtumaan kiireiden keskellä. Paremman arjen lisäksi seuraavaan kesälomaankin kohdistuu silloin vähemmän paineita!

  P J Hannikaisen Larin Kyöstin sanoihin säveltämän Kevätsointuja-laulun myötä toivotan koko lehtemme toimituskunnan puolesta kaikille lukijoillemme hyvää ja rentouttavaa kesää. Sanat on Otto Kotilaisen vuonna 1924 toimittamasta Koululaulukirjasta. Sanoista on monta versiota. Jokainen laulakoon niillä sanoilla, joita on tottunut käyttämään. Tärkeintä on laulun myötä nauttia kesästä ja sen tunnelmasta!

Taas leivoset ilmassa leikkiä lyö
kevätvirsiä viidakko kaikaa.
Suli hanget ja nousi jo kukkien vyö,
sinilaine jo lyö ja jo valkeni yö.
:,: Nyt on toivoon ja lempeen aikaa! :,:

Nyt rinnass’ on lämpö, mi murtavi jään,
joka huokuili henkeä hallan.
Ja se vaativi voittoa kirkkahan sään.
Elon onnea laulaa se enteillään,
:,: kevättunteille tuottavi vallan. :,:

Nyt tunnen kuin sieluni siivet sais
ja ma leivona nousta voisin.
Ja mun tahtoni talvesta ponnahtais,
ja mun riemuni oikean kaiun sais.
:,: Ja mä oikea laulaja oisin! :,:Tekstin kirjoittiAhti Oksman


Näistä olemme kirjoittaneet:
Alue-esittelytErikoishaastattelutTapahtumatNähtävyydetLuontokohteetRuokailu, majoitusTeatterit, orkesteritLiikunta, hyvinvointiMuseot, kirkotOstokset, käsityöt, lahjatavaratJuhlapaikat, kokouspaikat
Hae
Hae

Juttuarkiston etusivulle »